Jako vejce vejci: Dvě vily pro jednovaječná dvojčata

Na svažitém pozemku bývalé zahrádkářské kolonie vyrostly dvě minimalistické vily, které jsou na první pohled úplně identické. Ale už na ten druhý…

jesticowhiles_vily-pro-dvojcata_foto-14-1100x618.jpg Celá galerie 13 Zdroj: archiv Jestico + Whiles

Obě moderní vily stojí téměř na vrcholu jižního svahu řeky Berounky nedaleko Prahy. Pro dva bratry – dvojčata je vyprojektovalo britsko–české architektonické studio Jestico + Whiles.

Umístěny jsou zrcadlově proti sobě na dvou těsně sousedících pozemcích, které ovšem nejsou nijak viditelně oddělené, takže na první pohled působí jako jeden celek. Ve skutečnosti však mezi nimi prochází pomyslná linie, kterou lze kdykoliv vyplnit plotem a která každému domu určuje jeho vlastní pozemek se zahradou, garáží i bazénem.

Jemné rozdíly mezi bratry odráží až interiéry obou vil, tak aby odpovídaly specifickým přáním a potřebám jejich různě velkých rodin. „Majitelé nás oslovili na základě důvěry, kterou jsme si u nich vybudovali při spolupráci na předchozích projektech v komerční sféře. Když potom hledali někoho, kdo jim navrhne jejich soukromé bydlení, obrátili se rovnou na nás,“ říká Sean Clifton, ředitel pražské kanceláře společnosti Jestico + Whiles a dodává: „Obě vily se stavěly naráz, na místě, kde dříve stály dva zahradní domky. Původně šlo o čtyři různé pozemky, které se zcelily a následně znovu rozdělily na přibližně dvě stejně velké poloviny.“

Z pohledu z ulice vypadají vily jako jednopatrové, což odpovídá okolní zástavbě. Hlavní hmota staveb se sune tři patra dolů po svahu, aby co nejlépe využila slunce a úžasných výhledů do malebného údolí.

Jak využít nevýhody svažitého pozemku

Hlavní koncept vycházel ze tří základních požadavků: Využít obrovský potenciál místa s jedinečným výhledem do údolí; zajistit přirozenou cirkulaci vzduchu v interiérech, jelikož vily se nachází na jižním svahu a pozemky umožňují poměrně malou hloubku dispozice; a za třetí, vytvořit velký obytný prostor, který oběma rodinám umožní trávit volný čas pohromadě.

Architekti využili klesající terén a navrhli bydlení na třech úrovních s využitím přírodních barev a materiálů. Antracitově černé detaily v podobě okenních rámů, meziokenních panelů či zastiňujících rolet kontrastují s bílou omítkou, titanzinkové opláštění postupným stárnutím vytvoří i tmavší korunu.

V interiéru jsou přiznané betonové stropy a ničím nepřikrášlená dubová podlaha s výraznými suky.

Středobodem obou domů je velkorysý obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou v jeden otevřený prostor. Velkým benefitem jsou dvě terasy, severní a jižní, které jsou zárukou příjemného pobytu na čerstvém vzduchu kdykoliv během roku.

Praktická dispozice

V úrovni ulice se nachází prostorná garáž, vstupní hala se schodištěm, toaleta pro hosty a technická místnost jako zázemí pro vrchní terasu. Samotný příchod do domů je působivý přes halu se světlou výškou více než 3 metry a záplavou denního světla plynoucího z proskleného zádveří.

Z podlaží je možný vstup na střešní pobytovou terasu o velikosti 60 m2, která skýtá úchvatný výhled do okolí a je osázena extenzivní zelení. Ve svém maximálním využití může nabídnout i vířivku se zády krytými hmotou garáže, takže poskytne naprosté soukromí.

Schodiště dále klesá do hlavního obytného prostoru, který je navržen jako místo setkávání a představuje tolik potřebné zázemí pro plnohodnotný rodinný život. První část tvoří velkorysý obytný prostor s jídelnou a kuchyní, odkud je po celé délce dispozice výhled přes prosklenou stěnu a zapuštěný balkon do okolí. Zajímavým designovým prvkem je otvor ve stropě, který umožňuje prosvětlení dispozice i do hloubky.

Druhou část obytného patra zaujímá zóna pro hosty, případně pracovnu. Kromě toho se na patře nachází také sauna a sklad zahradní techniky. Z obytného prostoru je možný přímý vstup na zahradu přes nekrytou boční terasu.

O podlaží níže se vchází do privátní části domu. Předsazené obytné patro částečně řeší stínění a tvoří intimní atmosféru v ložnicích. V prvním domě se nachází hlavní ložnice a dva dětské pokoje, v druhém domě jsou dětské pokoje tři. Všechny ložnice mají přímý vstup do spodní zahrady. V každém domě jsou dvě koupelny, zvlášť pro rodiče a děti, a dále spižírna, prádelna a šatna s příjemnou proporcí kolem 9 m2.

Jemné rozdíly

„Postupem času se představy majitelů vyvíjely, takže nakonec jsme oproti původnímu konceptu zvolili u obytných prostor dva odlišné principy. Ve finále je zajímavé, že při pohledu z údolí jsou oba domy identické, ale mají přitom nějakou variaci,“ uvedl Clifton.

První dům umožňuje plné otevření interiéru do prostoru krytého balkonu, kdy jižní čelní fasáda je vodorovně celá posuvná, takže jejím roztažením se celková plocha obytné zóny zvětší z původních 60 m2 až na 100 m2. Majitelé mohou lehce měnit konfiguraci nábytku a vysunout buď obývací pokoj, nebo jídelnu do exteriéru.

V druhém případě chtěla mít rodina přístupný venkovní prostor i v zimním období pro stolování či odpočinek na vzduchu tak, aby si přitom nevyvětrala celý dům. Architekti proto vytvořili speciální záliv s přístupem jižního slunce, který je lehce stíněný a zároveň chráněný proti větru.

V interiéru se architekti podíleli na pevně vestavěných prvcích typu kuchyně či designu koupelen, ale jednotlivé kusy nábytku či látky si majitelé vybírali sami podle vlastního vkusu. „Oběma rodinám jsme navrhli rám, ve kterém budou žít, samotný život jsme již nechali na nich,“ uzavírá Sean Clifton.

5.11.2021 11:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist