Jako červené korálky

Letošní příznivý podzim způsobil, že plody jeřábu, křehké jako červené skleněné korálky, pořád zdobí stromky kolem silnic. Je radost na takovou krásu pohledět.

118434-1100x618.jpg Celá galerie 5 Zdroj: archiv redakce

Nenáročný strom roste od nížin až do podhůří po celé Evropě a v Asii. Daří se mu na okrajích světlých lesů, ale vytrvává i na skalnatých stráních.

Jeřáb ptačí( Sorbus aucuparia L.)
je strom nebo keř s větvičkami v mládí plstnatými, v dalších letech se mění červenohnědé. Lichozpeřené listy mají podlouhle kopinaté, pilovité tmavě zelené lístky. Na jaře vykvétají v bohatě latnatých, chocholičnatých květenstvích. Ta se skládají drobných, nenápadných kvítků. Na podzim se promění v kulaté malvice červenooranžové barvy.
Plody plné zdraví
V červených plodech se skrývá velké množství vitamínu C. Uvádí se, že obsah tohoto blahodárného vitamínu je až dvakrát vyšší než v citronech. Využijeme jeho mocné síly při léčbě chřipkových onemocnění a zánětu průdušek, při zahlenění, ale dobře pomáhá i při avitaminóze, parodontóze. Malvičky jsou mírně močopudné, zmírňují bolesti v kloubech třeba při revmatizmu a dně. Podobně jako borůvka účinkuje proti průjmům i zácpám, neboť normalizuje činnost střev. Jeřabiny také čistí ledviny a močové cesty od usazenin, příznivě ovlivňují žlučník a odstraňují jarní únavu. V poslední době se zjistily v květech jeřábu estrogeny dobře rozpustné ve vodě. Čerstvé plody nekonzumujeme ve větším množství, protože způsobují průjem nebo dokonce i otravu. Po usušení tuto vlastnost ztrácí. Trpkost jeřabin zničí i mráz a učiní je poživatelné. Lze je zavařovat nebo nakládat do rumu a ve střídmém množství požívat. Připravují se z nich i likéry a ocet. Velmi účinný a chutný je macerát ve víně.

Velká inspirativní galerie rostlin

Jeřabinové víno
Čerstvé očištěné jeřabiny podrtíme a vložíme do vhodné nádoby. Zalijeme je dvojnásobným množstvím bílého vína. Dva týdny je necháme macerovat za občasného protřesení. Po uplynutí doby přecedíme a popíjíme decinku denně.
Arónie černá, neboli temnoplodec (Aronia melanocarpa)
Arónie jsou svými plody podobné jeřábům, s tím rozdílem, že mají temně fialovou až černou barvu plodů. U nás se pěstují tři druhy, z nichž asi nejlepší je Aronia melanocarpa (temnoplodec černý).
Arónie se pěstuje většinou jako keř vyrůstající do výše asi 2 metrů. Druhá možnost je roubování na jeřáb ptačí, na němž vytváří menší koruny.  Z důvodu praktičnosti sklizně se doporučuje keřová forma. Aronie začíná plodit brzy a hodně. Škůdci ani chorobami netrpí, je samosprašná. Je velice nenáročná, hodí se i pro menší pozemky, plodí i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Plody uzrávají v září. Je potřeba úrodu brzy sklidit, protože plody záhy opadávají, zasychají nebo je odnesou ptáci.  Nesnáší zbytečné stříhání, nejvíce totiž plodí na konci větví a sama udržuje pěkný tvar a optimální velikost. Používá se i do volně rostoucích živých plotů a mezí. Plody se výborně hodí také k výrobě pálenky-jeřábovice.
Jindřiška Kodičková
Foto autor
14.11.2006 3:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist