Jak si vypěstovat avokádo

Avokádo je poměrně známé, ale velmi málo v českých domácnostech používané ovoce. Jeho oříšková chuť a zelená barva pocházejí z Jižní Ameriky a plod je bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu E a B6. Napomáhá snižování cholesterolu a také váhy. Málokdo ale ví, jak si takové avokádo doma vypěstovat.

Avokádo je jedním z hlavních prvků mexické kuchyně, kde se stalo součástí salátů nebo hlavní přísadou do pasty Guacamole.  Mnoho z nás už toto zelené ovoce (i když ve světě je i v jiných barevných variantách) v českých obchodech upoutalo. Téměř  však nepotkáte zdatného prodavače, který vám poskytne informace o tom, jak dlouho potřebuje avokádo, aby mělo tu správnou chuť a měkkost. Nejlépe bude, když se ho pokusíte vypěstovat doma a pak sami poznáte, kdy je ta nejvhodnější doba.
Pěstování avokáda – co potřebujeme

1 pecku z avokáda
4 párátka
1 sklenku nebo malou skleněnou vázičku

Jedním ze způsobů, jak si avokádo vypěstovat je z pecky. Uvnitř každého plodu se totiž skrývá kulatá tvrdá pecka. Pomozte si nožem, jemně nařízněte, otočte a pecku vyndejte. Očistěte ji od zbytků dužiny a omyjte studenou vodou. Prohlédněte si tvar pecky a postavte ji špičatější částí nahoru. Tudy porostou lístky. Dolní částí se zase prorostou kořeny.

Celý článek Jak si vypěstovat avokádo si můžete přečíst na Magazínu Zahrada

5.2.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist