V prvé řadě je potřeba rozmyslet si, k čemu se bude kuchyň využívat. Zní to možná jako hloupé konstatování, ale ne každý doma vaří a peče, protože se např. stravuje s pomocí polotovarů a jedinou tepelnou úpravu, kterou pak prování, je ohřívání potravin. A jsou i tací, pro které je podobná praxe nepřijatelná a raději chodí do restaurací či bufetů. Nic z toho není objektivně a v plné míře špatně nebo dobře. V každém případě ale platí, že pro každého ze zmíněných typů potenciálních uživatelů nové kuchyně vypadá ta „správná“ kuchyň úplně jinak.
Máme pro Vás několik tipů:
1. pokud je pro vás vaření a domácí příprava potravin samozřejmostí, pak vaše „správná“ kuchyň bude mít jistě minimálně čtyřplotýnkové varné centrum se silnou digestoří a velkou pracovní plochou či linkou.
TIP: zvažte pak např. kombinované varné centrum s grilem. Váš repertoár pokrmů a kulinářského vyžití bude bohatší.
2.jste-li orientovaní na racionální stravu, pak pro vás nebudou atraktivní zařízen typu fritéza či mikrovlnná trouba, ale oceníte spíše např. horkovzdušný ohřev, nebo ohřev párou. Tímto způsobem vybavené trouby nejsou již ničím výjimečným.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
3. jestliže nepatříte k těm, pro něž je vaření ztrátou času a budete-li využívat kuchyň denně vč. víkendů, pak jistě není rozumné pořizovat si např. sice velmi pohledově atraktivní celokovový nerezový kuchyňský nábytek, protože ho budete muset denně leštit tak, aby vypadal stejně hezky, jako v katalogu či v kuchyňské studiu. To samé platí o kuchyňském nábytku provedeném ve vysokém lesku.
TIP: zkuste jednoduché masivní dřevo a třeba bytelnou kuchyň, které sluší klasický a možná i rustikální styl.
4. máte-li rádi společnost a je-li i váš rodinný život plný společných chvil strávených u jídla, zvete-li k sobě návštěvy atd., pak zvažte jednak možnost spojení obývacího pokoje a kuchyně. Ten, kdo vaří, pak není izolovaný od těch, kteří na pokrm čekají třeba u sklenky aperitivu.
TIP: jestli máte rádi dobré víno, pak při návrhu a plánování kuchyně počítejte třeba také s malou vinotékou. Není to drahé zařízení, dá se pořídit do 10 000Kč a pro milovníky vína je velmi praktické.
5. rozhodně, pokud nevaříte a kuchyňská linka je u vás doma spíše barem, místem pro vaření kávy a čaje, pak nepotřebujte myčku, ale rozhodně budete potřebovat vetší dřez pro klasické mytí nádobí a tedy nikoli moderní dřez určený spíše pro úpravu potravin stykem s vodou.
Red.
foto Alnus, Whirlpool, Ariston