● červená jablíčka
● flanelový hadřík
● moučkový cukr
● citron
● pytlíček nebo tubu na zdobení. Zdroj: archiv redakce
Vybereme si ta nejkrásnější a nejčervenější jablíčka. Musí být zcela zdravá a nepotlučená. Jablíčka omyjeme vodou a utřeme dosucha, pak je vyleštíme flanelovým hadříkem, aby se krásně leskla. Zdroj: archiv redakce
V misce si umícháme polevu z moučkového cukru a lžíce čisté citronové šťávy. Poleva musí být velmi důkladně rozmíchaná, aby v ní nezůstaly sebemenší hrudky cukru, které by nás pak zlobily při zdobení jablíček. Je to vlastně stejná poleva i metoda, jakou používáme při zdobení vánočních perníčků.
Hotovou polevu dáme do malého mikroténového pytlíku a ustřihneme malinký růžek. Můžeme použít i kornoutek na zdobení z pauzovacího papíru, dobře se i osvědčila plastová tuba od barev na barvení vlasů se špičatým tenkým hrotem a malým otvorem na konci. Zdroj: archiv redakce
Právě při zdobení oceníme, jak důkladně jsme umíchali hladkou polevu, kterou se pak dobře kreslí a hrudky neucpávají otvor ve zdobítku. Poleva musí být také správně hustá, aby se s ní dobře kreslilo a aby nestékala a vzory se neslévaly. Protože zdobíme jablíčko kolem dokola, necháme si vzory vždycky po částech uschnout, abychom si je rukou nerozmazali. Takto můžeme zdobit i několik jablíček najednou, abychom nemuseli stále čekat, až poleva zaschne. Zdroj: archiv redakce
Vzory volíme jednoduché, jako jsou hvězdičky, puntíky, různé kombinované vlnovky, spirály a lístečky. Na jablíčka se dá napsat i hezké vánoční přání nebo nakreslit jednoduchý obrázek, ale i tady platí pravidlo, že „v jednoduchosti je krása“.
Napíšeme-li na ně jméno, můžeme jablko použít jako jmenovku na štědrovečerním stole. Zdroj: archiv redakce