Jak se staví sen, kde obývák zdobí kmeny břízy

Do proměny přihlásily rodinu děti. Chtějí udělat mamince radost novým obývacím pokojem a hlavně sedací soupravou, z té staré už lezou péra. Designéři se tentokrát přiklonili k inspiraci přírodou a do nového interiéru zařadili aktuálně velmi populární neopracované dřevo.

po-1-1100x618.jpgCelá galerie 11 Zdroj: archiv redakce

V malém městě nedaleko Orlické přehrady žije rodina Vlčkových. Obývají dvougenerační dům, přičemž rodiče žijí v přízemí a mladá rodina si přizpůsobila k bydlení patro. To je ale více než 15 let a za tu dobu došly modernizace pouze dětské pokoje. Andrea a Marek se přihlásili trochu mamince navzdory, protože ta nemá ráda změnu, ale pro děti je to jediná cesta, jak jí splnit sen o nové sedačce.

Chtějí jednoduchost a vzdušnost

Velké plus obývacího pokoje, který čeká přeměna, je jeho prostornost. Na zdech je ale nehezká různobarevná malba, nábytek také hodně pamatuje a hlavně tu dosluhuje stará, malá a nepohodlná sedačka, ze které už lezou péra.

Přáli by si zejména prostornější sedačku, na kterou se vejde víc lidí (nejraději nějaké „účko“). Vlčkovi mají rádi návštěvy a trápí je, že si hosté nemají kam sednout. Interiér chtějí jednoduchý, moderní s minimem nábytku. Preferují rádi cihlovou barvu, šedo-bílo-černé interiéry. V novém pokoji nesmí chybět počítačový koutek, ten současný působí jako pěst na oko.

Designéři dodali přírodu do domu

Proměnu zpracovávala dvojice designérů Martina Pištěláková a Petr Hodan. „Proměnu obývacího pokoje pro rodinu Vlčkových jsme si užili tak nějak jinak, než by se třeba očekávalo. Žijí spolu v rodinném domku, mají krásnou zahradu, chtěli jsme jim tedy „kus další přírody“ dostat i do nového interiéru a divákům ukázat, že obývací pokoj může mít i takového pojetí, než „jen s nábytkem“.

Největší problém současného vybavení vidí nejen ve starém nábytku, ale hlavně v jeho špatném rozvržení: „Kromě jasně viditelné staré sedací soupravy měli Vlčkovi prostorovou chybu v umístění pracovního koutu. Byl situován u vstupu na balkon a nemohli tak na něj vlastně ani chodit. Na protější zdi měli klasicky dobovou televizní sestavu, kterou úložně nepotřebovali.“

Při návrhu nového obývacího pokoje se nepouštěli do stavebních úprav, ale soustředili se na výrobu a koncept nového nábytku: „Montážně nebylo úplně lehké se popasovat s břízkami, které jakoby prorůstají nábytkem. Jako takovou symboliku propojení zahrady a tohoto pokoje byla renovace špalku, který měli u ohniště, a my jsme ho opracovali tak, aby mohl fungovat v jejich obýváku jako stolička či přídavný stolek.“

„Díky proměně dostali nejen nový nábytek, ale také jsme jim vyřešili dveře do pokoje a nové zárubně, které do té doby neměli, a mohou se tak v obývacím pokoji i zavřít, což se bude jistě hodit. Máme radost z řešení pracovního koutu, který je nyní uklizený, mají prostor na práci a počítač, zatímco předtím se tam mačkali na 1 metr šířky a počítač a tiskárnu měli připojené na prodlužovačky, takže se denně koukali na kopy kabelů,“ komentují Martina s Petrem spokojeně tuto proměnu.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: TV Prima

10.6.2016 4:12

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist