Jak se staví sen bourá zvyklosti v panelákovém bytě

Panelákové byty jsou pověstné špatným dispozičním řešením. Někdy doslova zabijí celý interiér. Nesmyslně velké chodby zbytečně ubírají prostor ostatním pokojům. Což je přesně případ rekonstruovaného bytu v novém dílu Jak se staví sen.

Tato proměna by mohla být inspirací pro tisíce majitelů panelákových bytů. Jde totiž o ukázkový příklad toho, jak špatné dispozice bytu mohou ovlivnit jeho funkčnost. Designéři se pokusí byt provzdušnit a pomocí změny dispozic udělat i praktičtější. Měnit se bude chodba a obývací pokoj, i když po novém kabátě volá celý byt. Obyvatele podobných paneláků by mohla proměna inspirovat.

Byt bude sloužit dvěma starším lidem na odpočinku – Marii a Petrovi, kteří v bytě žijí 38 let. Postupně si šetřili a celý život ho zařizovali, ale dnes už většina jejich věcí také zaslouží odchod do důchodu. Marie nemá žádnou představu. Má ráda všechny barvy kromě růžové a tmavě fialové, a když už by si musela vybrat, dává přednost světlým a pastelovým odstínům.

Rodina by samozřejmě chtěla, aby v bytě zůstal kocourek Lump a také postel v ložnici. Na tu si manželé ušetřili a koupili ji nedávno. Dále se Marie nechce vzdát šicího stroje, protože vnoučatům spravuje oblečení, netrvá ale na tom, aby byl na chodbě.

Co na to designéři?

Proměny se ujali Petr Hodan a Martina Pištěláková, která celý proces změny komentuje slovy: „Už na první dojem se nám nelíbilo řešení původní chodby, byla zbytečně dlouhá a tmavá. Obývací pokoj byl zase takový malý, neefektivně řešený. Nejdříve to vypadalo, že rekonstrukci zvládneme během pěti dnů v pohodě, ale nakonec jsme hodně zápasili s časem, bylo hodně úkonů, které jsme museli vyřešit. Velmi důležitá byla výměna a vyřezání kovových zárubní všech dveří v bytě, tím krásně prokoukla chodba a novými dveřmi jsme manželům dali i možnost zavřít se v ložnici.“

Kromě nové dispozice pomohly proměně světlé barvy v kombinaci s dekorem dubu. Martina vysvětluje zvolený design: „Byt Marie a Petra je v panelákovém domě, na což jsme navazovali moderním interiérem. Volili jsme světlé barvy a příjemné kombinace: dubové dřevo, bílou a béžovou barvu. Chtěli jsme jim dát v novém interiéru pocit útulného domova, kde vše ladí se vším. Díky nábytku na míru jsme využili, co jsme v daných možnostech mohli. Do budoucna by to chtělo novou kuchyni, vyřešit pokoj pro hosty a ložnice by si také zasloužila nový kabát.“

Jak se vám líbí tato proměna? Diskutujte na forum.living.cz

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: TV Prima

11.3.2016 4:11

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist