Současným a dominantně využívaným standardem při pořizování kuchyňského vybavení, je návštěva kuchyňského studia. V postatě se jedná o specializovanou prodejnu, kde prodavač je současně odborným pracovníkem se znalostí nejen nabízeného sortimentu, ale také problematiky samotného řešení kuchyňské sestavy. On by měl vědět tzv. co a jak, což však neznamená, že je dobré zcela se pasivně odevzdat do jeho péče.
Kuchyň je vlastně malá výrobna, vaření či příprava jídla, je v prvé řadě tepelná úprava potravin a s tím vším souvisí celá řada technologií, které tyto činnosti realizují za nás a nebo nám v tom alespoň nějak pomáhají. Kuchyňská sestava tedy musí být v prvé řadě praktická, musí zohledňovat veškeré myslitelné úkony, které bude její uživatel v kuchyni vykonávat a měla by tedy být naší práci tzv. ušitá na míru. Je krajně nevhodné, aby např. varné centrum bylo na opačné straně kuchyně, než je pečící trouba. V blízkosti dřezu by měla stát myčka, vedle které je logické umístit úložné prostory na nádobí, protože až z ní vyndáme talíře, nebudeme s nimi přece chodit a druhý konec místnosti. To vše jsou obecná pravidla a pracovníci kuchyňských studií je přirozeně znají. To ale však neznamená, že bychom se neměli ptát, proč prvě nám navrhují právě takové a ne jiné řešení. A hlavně, je velmi vhodné znát odpověď na otázku: „..a co vlastně chcete?“
Před návštěvou studia je dobré:
1.mít sebou půdorys místnosti, ve které se má kuchyň zřídit. Je dobré úplně obyčejně označit místo, kam je možné napojit odpad a vodu. Pokud nevíte a nebo si s tím neumíte poradit, požádejte ve studiu, ať se k vám přijde někdo podívat.
2.udělat si jasnou představu o tom, kolik lidí bude kuchyň využívat. Zní to jako banalita, ale pokud plánujete rodinu a nebo si uvědomujete, že se k vám v budoucnu může nastěhovat např. váš stárnoucí otec či matka, tak pak už takové upozornění nezní neopodstatněně.
1.proč je např. navrhován do naší kuchyně právě tento materiál dvířek či pracovní desky. Neposkytne nám stejnou službu třeba obyčejný laminát? Je opravdu z praktického hlediska výhodné mít kuchyň, dejme tomu z masivu?
2.kde už je při návrhu kuchyně autor veden svým estetickým citem a kde je ještě zohledňováno v prvé řadě praktické – účelové řešení.
3.zdali potřebujete např. závěsný program z nerezové ocele, proč právě vám je navrhována např. indukční varná sklokeramická deska a ne třeba plynový hořák…
A proč jsou takové dotazy vhodné?
Na jednu stranu budou pracovníka studia „otravovat“ , ale vy budete mít jistotu, že se vám, při vší úctě k jejich profesionální cti, nesnaží prodat zbytek svých skladových zásob a nebo že se nepokouší co možná nejvíce navýšit finální cenu projektu. Většinová praxe odměňování pracovníků představuje procenta ze zrealizovaných projektů. Důvěřuj, ale prověřuj.
Jaroslav Zákolanský
Foto firmy Hanák nábytek