Inspirace pro vaše bydlení. Třípatrový moderní dům s prvky betonu a oceli

Přemýšlíte o stavbě domu? Pak nejspíš hledáte inspiraci všude kolem. Tou vám může být i projekt třípatrového domu v Malešicích. Interiér je zařízen čistě a moderně a určitě okouzlí i vás. Necháte se inspirovat?

promenamalesice9-1100x618.png Celá galerie 18 Zdroj: KIVA photography

Jakým stylem se vydat?

Hlavním a dominantním prvkem domu se stalo mohutné betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli, které vytvořilo srdce celého domu. Tato geometrická skulptura zakončená světlíkem, který pouští denní světlo do všech částí domu, předurčila základní koncept barev, struktur a materiálů celého projektu. Počínaje odhalenými pohledovými betonovými stropy a surovou ocelí, končící betonovými stěrkami na podlahách a stěnách.

Pro zjemnění a docílení pocitu domova designéři použili jako kontrast v obytných místnostech dřevěnou podlahu v dekoru světlého dubu, nábytek z dubové dýhy, kterou namořili do šedohnědé tmavé barvy. Jako doplňkovou barvu zvolili bílý lak a tři odstíny šedivých barev. Dalším neméně důležitým prvkem jsou struktury. Ty se objevují na nábytku v podobě perforované oceli na dveřích nebo na obložení tvořené z MFD frézované desky.

Kudy se dostaneme dovnitř?

První patro tvoří elegantní vchod se šatnou. Skryté zárubně dveří maskují vstup do garáže a technického zázemí. Díky obložení z lakované frézované MDF desky působí vchod naprosto minimalisticky. Stropní lištové světlo na pohledovém betonovém stropě vás vede jako po ranveji směrem k šatně. Pouf šitý na míru dopřál nejen pohodlí, ale vytvořil i měkký kontrast k betonové stěrce na podlaze. Nábytek je z dřevěné dýhy, která je namořená do tmavé barvy, doplněná o tmavé úchytky, ocelový šuplík a věšák.

Do druhého patra se jde přes schodiště. Opravdová výzva po konstrukční i estetické stránce. Svařované ocelové zábradlí tvoří geometrický rám a vymezuje tak střed domu. Když člověk stojí v přízemí a zvedne oči vzhůru dohlédne až na samotné nebe díky chytře umístěnému světlíku. Designéři se vyhnuli výraznému závěsnému světlu, které by odvádělo pozornost od tohoto monumentu, ale vsadili na decentní osvětlení v podobě nástěnného světla.

Moderní kuchyně? Žádný problém

Kuchyně – tu architekti pojali velmi velkoryse, jelikož klienti rádi vaří. Pracovní plochy umístili po celém obvodu tak, aby se každý mohl podílet na přípravě bez vzájemného omezování. Vařící část navíc disponuje výhledem do zahrady. Servírovací část přechází v barový pult, ke kterému vybrali barové židle Afteroom od dánské značky Menu. Minimalistickou bílou kuchyni s reliéfem na dvířkách doladili pracovní plochou v dekoru terazzo od Technistonu. Černé akcenty reprezentují úchytky Buster + Punch z Monobrandu a lištové osvětlení od Flosu, se kterým si vyhráli v podobě přechodu ze stropu na zeď, čímž vytvořili geometrický akcent. Tento prvek se prolíná celým domem a povyšuje tak osvětlení na vyšší rovinu designu. Na podlaze je bezespárá betonová stěrka, která je pro údržbu praktická. Koresponduje s podlahou v předsíni a pracovně a opticky tak tvoří další geometrický průřez domem.

Jídelní kout

Jídelní kout – Autorské jídelní stoly jsou tvůrců „guilty pleasure“. Vyznačují se atypickou a asymetrickou podnoží, která se skládá ze tří noh, přičemž každá je jinak otočená a z jiného materiálu. Dvě jsou z masivu a jedna ze surové oceli. Nohy jsou samozřejmě umístěné tak, aby nikomu při sezení nevadily, a to včetně míst umístěných v čele stolu. Signifikantním prvkem tvorby SMLXL je pak propsaná noha do desky stolu, díky čemuž vzniká zajímavý detail.  Osvětlení nad jídelním stolem je od Lasvitu. Polstrovaná lavice je na míru od čalouníka a dřevěná dýhovaná část je od truhláře. Jídelní židle zvolili od výrobce Fritz Hansen.

Obývací pokoj, základ pohodlné domácnosti

Obývací pokoj – na lavici v jídelně plynně navazuje komoda pod TV. Stejný materiál tvůrci ozvláštnili frézovanou strukturou na dvířkách.  Nepřehlédnutelná sedací souprava na míru tvoří dvě části. Hlavní část je situovaná směrem k TV. Menší část sedačky směřuje k oknu s výhledem na Malešice. Konferenční stolky na míru jsou z Technistonu a odkazují se na materiál v kuchyni. Nástěnné designové osvětlení od značky Vibia zavěšené ze stropu a ikonické křesílko Carl Hansen & Son, tak uzavírají celý obývací prostor a tvoří harmonicky „měkký“ celek, který člověk vnímá v kontrastu vůči betonové části chodby se schodištěm. V hlavní obytné části nelze opomenout ani elegantní bar z dýhy, u kterého si naservírujete drink pro své přátelé.

Kde se bude pracovat?

Pracovna a Relax zóna – druhé obytné patro uzavírá pracovna s relaxačním koutem. Významným prvkem je knihovna ze surové oceli, která koresponduje s materiálem na zábradlí. Je zvláštní tím, že nemá záda, tudíž skrze ní prochází denní světlo na chodbu. Zároveň částečně odkrývá pohled na schodiště. Průhled si klient reguluje množstvím a uspořádáním knih. Pracovní stůl tvoří stejný koncept jako jídelní stůl a je doplněn o pracovní židli značky Hay. Relaxační kout tvoří křesílko Hay Uchiwa Quilt s podnožkou.

WC – pro hosty tvoří elegantní kombinace betonové stěrky s tenkou ocelovou poličkou a dřevěným šuplíkem a závěsným světlem Milana od Marsetu.

Jakým způsobem uchopit třetí patro?

Třetí patro představuje soukromé patro složené z ložnice, dvou koupelen, šatny s prádelnou a dvou pokojů, které jsou zatím vybaveny jako pracovna a pokoj pro hosty.

Čtěte také:

Jak vyřešit světlo v ložnici?

Ložnice je menší a není zde prostor pro více nábytku, než je postel, proto se tvůrci zaměřili na vytvoření atypického asymetrického čela postele. To je tvořeno několika vrstvami vždy v různých materiálech – malba, betonová stěrka a textilní měkké svislé polštáře. Asymetrii podpořili různými typy světel. Na jedné straně je to nástěnná lampa Enna a na druhé pak opět světlo Milana, které díky závěsnému posuvnému systému je možné různě polohovat.

Kde mít šatnu? Hned vedle ložnice!

Šatna – Vedle ložnice je umístěná prostorná šatna, která je vybavena vestavnými skříněmi z lakované MDF desky, a to ve dvou barevných odstínech šedé. Do stejné barvy je pak doladěn i perforovaný plech, který tvoří dvířka skříně s pračkou a sušičkou, dále pak dekorativní obložení skříní a zdí. Vše je doplněno opět surovou ocelí, která je atypicky použita i na kosmetickém stolku. Na šatnu dále navazuje jedna z koupelen.

Koupelny – V koupelnách byl použit velkoformátový obklad Inalco v dekoru Terazzo (odkaz na kuchyni) doplněné o stěrku. Dále pak s dřevěným dýhovaným nábytkem, osvětlení z Brokisu, tmavými bateriemi Gessi a sanitou Catalano.

Více fotografií z realizace si můžete prohlédnout v naší galerii. A dejte nám vědět, jak se vám líbí.

Informace o projektu: Vytvořilo studio smlxl, www.smlxl.cz, projekt: MALEŠICE, Autor: Ing. Arch. Klára Valová, Ing. Arch. Martin Vančura, Rok zahájení: 2019, Rok dokončení: 2021, Zastavěná plocha: 82 m2, Charakteristika projektu: stavba domu, Fotografie: KIVA photography, Vizualizace: Firla-visual

1.9.2022 7:00 | autor: Redakce ve spolupráci s SMLXL

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist