Indukční deska je citlivá mrcha. Jak ji vyčistit bez poškrábání?

Indukční desky levně a rychle ohřívají, proto není divu, že raketovou rychlostí nahrazují sklokeramické či plynové desky. Mají ale jednu nevýhodu: Jejich povrch je choulostivý na poškrábání. Poradíme vám, jak indukci čistit, abyste ji nepoškodili.

shutterstock_1608891970-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Hlavně pravidelně!

Recept na bezchybný vzhled indukční desky je triviální: Stačí ji po každém použití vyčistit. Při každém vaření se i při té největší opatrnosti stávají nehody. Hrnec přeteče nebo se při smažení rozstříkne vroucí olej. Na takto hladkém povrchu jsou nejvíce vidět vodní usazeniny, které když necháte bez povšimnutí, mohou časem způsobit nevzhledné skvrny. Zbavíte se jich tak, že je vyčistíte prostředkem na okna a nakonec vyleštíte do sucha čistým a jemným hadříkem.

Jednejte okamžitě!

Pokud se vám při indukčním vaření i přes veškerou snahu něco vylilo nebo vyvařilo, měli byste jednat rychle, abyste zabránili vyschnutí pokrmu. Nejlepší je hrnec nebo pánev z indukčního vařiče okamžitě sejmout a hned pečlivě vyčistit. Pokud zareagujete včas, stačí vlhká houba nebo hadřík a váš indukční vařič bude vypadat stále dokonale. Před čištěním jej samozřejmě musíte vypnout.

Spřátelte se s příslušenstvím

I ti nejlepší šéfkuchaři mají chvíle, kdy se nedaří! Proto bychom měli být omluveni i my amatérští kuchtíci, když nám na sporáku zaschnou zbytky jídla. Pro odstranění zaschlých nehod z vaření se vyplatí investovat do speciálního příslušenství určeného na indukční desky. Existují specializované přípravky, houbičky a také škrabky. Ty jsou velmi ostré a je třeba je používat citlivě nejen proto, abyste nepoškrábali indukční vařič, ale také proto, abyste se nezranili. Ať už si vyberete jakýkoli nástroj, je dobré předem namočit staré a připálené zbytky jídla. A to tak, že je jednoduše přikryjte navlhčenou papírovou utěrkou.

Jde to i ekologicky!

Pokud nemáte po ruce speciální přípravky nebo dáváte přesnost ekologickým přípravkům, určitě máte doma ve spíži dokonalou zbraň, která zkrotí nečistoty (nejen) na indukčním sporáku, aniž by jim ublížila: Je to duo soda a ocet! Obě přísady předem důkladně smíchejte v misce, aby se jedlá soda rozpustila. Jakmile budete mít tuto domácí a ekologickou směs hotovou, začněte s úklidem. Nepoužívejte však sílu a použijte měkký hadřík, který sklo nepoškrábe. Na závěr jednoduše posbírejte zbylé nečistoty utěrkou a poté indukci vyleštěte.

22.3.2022 11:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist