I malá kuchyň může být praktická. Stačí k tomu trochu vtipu a smysl pro detail

Malá kuchyně neznamená nutně ošizená. Pokud si budete počínat při jejím zařizování chytře, využijete každý centimetr a najdete vhodné, nejlépe multifunkční spotřebiče, bude se vám v ní vařit stejně pohodlně, jako ve velké.

mala-kuchyne_shutterstock_1284877216-1100x618.jpg Celá galerie 18 Zdroj: shutterstock.com

Při zařizování malého bytu musíte mít na paměti slůvko efektivita. Samozřejmě se neobejdete bez kompromisů a někdy budete muset volit, co je pro vás přednější, ale to může být nakonec ku prospěchu, protože v bytě tak budete mít jen věci, které opravdu potřebujete.

A to platí i o zařizování malé kuchyně. Snažte se ji uspořádat tak, abyste měli všechno při ruce a aby vám nic nepřekáželo v pohybu po místnosti.

Dodržte osvědčené rozvržení kuchyně

Už je asi všeobecně známý fakt, že má-li být kuchyň účelná a funkční, je třeba ji pomyslně rozdělit na několik částí. V jedné by měly být pohromadě zásoby, tzn. lednice a potravinová skříň nebo spíž. Druhá slouží k mytí a přípravě jídel, takže by se tam měly vejít pracovní plocha, dřez a případně myčka. Do třetí zóny umístěte varnou desku, troubu, mikrovlnku, odsavač par, příp. kávovar a další spotřebiče.

Tyto plochy tvoří tzv. pracovní trojúhelník, v němž by vám mělo stačit pár kroků k přemísťování z jedné zóny do druhé nebo jen pootočení. A když se vám podaří tento praktický trojúhelník vytvořit v malé kuchyni, budete mít zaručeně všechno potřebné po ruce a při vaření se i díky omezenému prostoru alespoň moc nenaběháte.

Úložné prostory a multifunkční spotřebiče

Smiřte se s tím, že nebudete mít v kuchyni žádné zbytečnosti. Jednoznačně se zaměřte na funkčnost a pohodlí. Předměty, které často používáte, dejte na snadno dostupná místa, například do prvního patra horních skříněk linky nebo do prostoru pod pracovní desku. Zamyslete se nad tím, co se dá pověsit na zeď, ideálně pod horní skříňky nebo co si můžete dát přímo na otevřené poličky v lince.

Osvědčeným tipem jsou nejen různé škrabky, nože, vařečky a sběračky pověšené na madýlku pod linkou, ale i pánve nebo rendlíky zavěšené od stropu.

Vyšší patra horních skříněk a zásuvky u podlahy využijte k uskladnění věcí, které používáte jen občas, jako jsou například velikonoční a vánoční formy. Čas od času nádobí proberte a to, které nepoužíváte, bez váhání vyřaďte.

Přestože jsou designové kuchyňské spotřebiče skvělou ozdobou pracovních desek, pořiďte si pouze ty, které zvládají několik činností najednou. Možná nebudou tak reprezentativní, jak byste si přáli, ale zato vám ušetří spoustu místa.

Detaily, které šetří místo

Při zařizování malé kuchyně, hraje roli opravdu každý detail. Vyplatí se skutečně šetřit centimetr k centimetru. Pomůžou vám v tom třeba posuvná dvířka u kuchyňské linky nebo výsuvné police. Budou se vám taky hodit různé závěsné systémy na pokličky a další drobnosti, které se dají upevnit zevnitř na dvířka nebo na bok linky.

Část linky pod pracovní deskou můžete nahradit plně výsuvnými velkými šuplíky, do kterých se vám budou věci pohodlněji skládat. Ke zvětšení pracovní plochy poslouží praktický kryt na varnou desku a dřez.

14.8.2020 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist