I bylinkářství má svou historii VI

Další nezpochybnitelné centrum lékařství svými úspěchy vytvořili Arabové. Jejich bádáním se na vysokou úroveň povznesla lékařská škola arabská, která do Evropy přinášela znalost a praktické využití orientálních léčivých bylin. K největším učencům své doby patřil lékař Východu – Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Sína, zvaný Avicenna.

Světlo světa spatřil v roce 980 v Afšaně nedaleko Buchary v rodině výběrčího daní. Proto mu otec záhy dal soukromého učitele. Avicenna posléze studoval v dalších perských městech. Zaujaly ho knihy Hippokrata, Aristotela a Galéna. Díky své píli měl, přestože žil v ústraní, již v osmnácti letech pověst výtečného lékaře. Když vyléčil bucharského vládce, dostal za odměnu titul dvorního lékaře a tím i otevřenou cestu do jeho jedinečné knihovny. V lékařství se vyznal, ale sebe nešetřil. Špatná životospráva a experimenty na vlastním těle mu podlomily zdraví a roku 1037 zemřel v perském Hamadánu.

Avicenna proslul jako filozof, přírodovědec, ale zejména lékař. Je autorem 165 spisů, jiné zdroje jich uvádějí několikanásobek. Ve svém díle napadal alchymisty, nevěřil transmutaci. Jeho stěžejní dílo, Kánon medicíny, vzniklo kolem roku 1030 a obsahuje veškerou řecko-arabskou lékařskou nauku. Podle ní se vzdělávali i evropští lékaři až do roku 1800.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Systematicky uspořádaná kniha pamatuje na soupis léčiv, přípravu a užívání léků. Jejich základem se staly i léčivé rostliny, které botanicky popisuje a zařazuje. I přes některé omyly je označován za „otce moderní medicíny“ a za jednu z nejvýznamnějších postav arabské středověké filosofie.

Předešel dobu

Avicenna předpokládal existenci neviditelných tvorů, kteří mohou způsobovat nákazu šířenou vzduchem či vodou. Doručoval proto ke konzumaci pouze vodu převařenou. Dále tvrdil, že kdo zanechal tělesných cvičení, často churaví, neboť síla jeho orgánů následkem nedostatku pohybu slábne.

Arabští lékárníci nahradili galenika sirupy, mastmi a tinkturami, které měly za základ alkohol – jako první na světě ho dokázali destilovat.

Jindřiška Kodičková
Foto Jindřiška Kodičková

17.12.2008 12:03

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist