Domů > Recepty > Hygiena v kuchyni
Hygiena v kuchyni
Věděli jste, že by se zelenina neměla krájet na neumytém prkénku, na němž jste před tím krájeli maso? Společně s vědeckou pracovnicí v oboru mikrobiologie potravin, doktorkou Eliškou Kováříkovou vám poradíme, jaké podobné zlozvyky mohou zapříčinit to, že se vaše kuchyně může stát potenciálním semeništěm bakterií a roztočů.
Pár slov o hygieně
O hygieně se učíme už na základní škole a každý je vybaven sadou návyků týkajících se každodenní hygieny. Snad každý ví, že si má po použití toalety umýt ruce. O kuchyni se toho ve škole mnoho nedozvíme, a tak se základní principy předávají „ústním podáním“ v rámci rodiny. Každá má svoje zvyky a někdy člověk zdědí po předcích i pár zlozvyků.
Maso a salmonela
Každé léto, když začne sezona grilování, je znova připomínáno riziko které představuje syrové maso. Nejedná se jen o nedostatečně propečená kuřecí stehýnka, ale z hlediska hygieny zejména o přípravu – tedy o prkénko a nůž. Riziko spočívá v tom, že pokud na prkénku nejprve pokrájíme maso a pak zeleninu na salát, můžeme se nakazit například salmonelou. Bakterie které v mase zahubíme opečením, zůstanou v salátu aktivní a následně strávíme bouřlivou noc nezřídka v péči lékařů. Není potřeba mít prkénko a nůž určený výhradně na maso, ale je nutné je po použití pečlivě omýt v horké vodě a detergentu. Detergent pomůže odstranit zbytky mastnoty, ve kterých drží bakterie jako na lepicí pásce a horká voda je odplaví.
Mytí nádobí
Pro mytí nádobí je horká voda opravdu potřeba. Studená voda nedokáže odplavit tuk, který pak působí jako lepidlo na ostatní zbytky. Někdy se také při ručním mytí zapomíná na zdánlivé zbytečnosti, jako jsou spodní strany talířů nebo záhyby poklic. Pokud naskládáme talíře na sebe, snadno otiskneme spodní stranu na jídelní a pak se vyplatí mít obě dobře očištěné. Porcelán, sklo, keramika, kov i plasty jsou vhodné do kuchyně, protože mají hladký povrch bez pórů, ve kterých by se mohla shromažďovat nečistota. Problémem zůstávají dřevěná prkénka. Není potřeba se jich vzdávat, ale pokud na nich krájíme maso, je dobré jim věnovat zvýšenou péči.
Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie
Co neopomenout?
Kromě nádobí je potřeba si všímat také textilu (utěrky, hadříky), houbiček a povrchů (pracovní deska, podlaha). Utěrky si obvykle vybíráme podle dekoru, ale důležitější je jejich savost. V množství vody je ale riziko. Pokud nenecháme utěrku nebo hadřík dostatečně vyschnout, vytvoří se spolu se zbytky jídla ideální živná půda pro bakterie. Je dobré utěrky po skončení vaření rozložit a hadřík dobře vypláchnout a nechat vyschnout. Podobné je to s houbičkami a kartáči na nádobí. Po umytí nádobí je potřeba oboje dobře vypláchnout horkou vodou a nechat vyschnout.
A hlavně spotřebiče!
Opomíjenou částí úklidu jsou někdy spotřebiče. Lednička je první na ráně, ale jejímu úklidu se občas věnovat musíme. Trvalá vlhkost podporuje rozvoj bakterií i plísní. Nízká teplota je obvykle zpomalí, ale nezastaví, protože jsou druhy, které si v chladu vysloveně libují. Na úklid ledničky opětovně není potřeba povolávat drastické prostředky, pokud to není lednice po dědečkovi, který o jejím úklidu nikdy neslyšel. Obvykle stačí teplá voda s prostředkem na nádobí, následně otřít čistou vodou a na závěr vodou s trochou octa (lžíce na půl litru stačí). Varná konvice naproti tomu není riziková, protože se sama dezinfikuje varem. Nános vodního kamene se snadno odstraní lžička kyseliny citronové (na zavařování) do jedné dávky vody a převaření.
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
NĚKOLIK TIPŮ
* Textil dezinfikuje žehlička.
* Nádobky z odolných plastů a sklo vysteriluje 15 minut na pařáku v papiňáku.
* Opláchnutí vroucí vodou není dezinfekce, protože je kontakt příliš krátký.
* Ocet je dobrý na ledničku, protože neutralizuje pachy.
Připraveno ve spolupráci s magazínem Žena In.cz
Čtěte také: