Houbová omáčka shitake na tramínu

Pomalu ale jistě se v našich končinách rozšiřuje vlastní pěstování hub z předem připravených substrátů. Vedle tradičních žampionů se tak stávají součástí české kuchyně také japonské houby shitake, které se vyznačují specifickou kořeněnou chutí, pevnou konzistencí i jedinečnými vlastnostmi z hlediska přírodní medicíny. Recept, využívající tyto houby, vychází z francouzských pramenů, ale předkládá jedinečné chuťové spojení – japonské shitake a alsaský tramín neboli gewürztraminer.

Houby a víno

Česko patří v houbařství bezesporu ke světovým velmocím. Ne, že by u nás rostlo nejvíce druhů hub, ale obecné povědomí, schopnost je sbírat i schopnost jejich mnohostranného užití kuchyni je rozhodně na velice vysoké úrovni a nic si nezadá ani s kolébkou tradičního kulinářství – Francií. Přesto jsme vybrali pro dnešní recept onu exotickou houbu, která má své pevné místo v české kuchyni až posledních cca deset let. Souvisí to s možností pěstovat si vlastní čerstvé houby v relativně nenáročných podmínkách i v obdobích, kdy z klimatických důvodů naše lesy houbami ještě příliš neoplývají, ale také s jedinečnou chutí a konzistencí těchto poslů z Japonska. Právě zmíněné jedinečné vlastnosti činí z shitake dokonalou houbu pro dušení na víně. Spojení exotické chuti i příslovečné „křupavosti“ s mnohovrstevnatou opojnou chutí alsaských tramínů vytváří základ pro jedinečnou delikatesu, přestože se jedná z hlediska přípravy o pokrm v podstatě nenáročný.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Postup při přípravě

Houby shitake nakrájíme na větší kousky, tak, aby si zachovaly jasné houbovité kontury i zřetelný tvar. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a houby na něm podusíme asi pět minut. Přidáme drcený kmín, pepř, sůl, lžíci cukru a nadrobno nakrájenou mladou cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, zalijeme houby tramínem (4 dcl) a necháme probublávat asi dvacet minut. Po té mírně zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme, aby se nám nedělaly hrudky a přidáme sladkou smetanu, která výraznost až určitou „ostrost“ pokrmu zjemní a veškeré chuťové složky scelí. Necháme na mírném plameni vařit ještě asi deset minut. v poslední fázi vmícháme ještě dvě a ž tři lžíce zakysané smetany a nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a bazalku. Podáváme nejlépe s klasickým kvalitním pšenično-žitným chlebem.

Tramín uvnitř i vně

Jak bylo již několikrát řečeno, zcela ideální je podávat stejné víno, jaké bylo použito při vaření, zvláště pak, jedná li se o alsaské tramíny charakteristické vysokým obsahem zbytkových cukrů, maximální extraktivností a bohatou škálou exotických esencí. Pro tento náš dnešní recept si Vám tedy dovoluji doporučit gewürztraminer z vinařství Mallo z vesnice Hunawihr, který podle mého soudu patří rozhodně k vínům hodným ochutnání. Ve spojení s houbovou omáčkou Vám připraví specifický zážitek, který lze samozřejmě navodit i s příbuznými tramíny moravskými (především s víny vysokých přívlastků), ale je potřeba mezi nimi pečlivě vybírat. Tramín vinařství Mallo z roku 2003 naopak představuje jistotu, které lze důvěřovat a která vás nezklame.

Dorty – inspirativní fotogalerie

 
Suroviny pro přípravu
1/2 kg hub shitake
30 g másla
2 lžíce olivového oleje
3-4 mladé cibulky
mletý pepř
drcený kmín
sůl
1 lžíce cukru
4 dcl bílého vína (tramín)
2 dcl sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce zakysané smetany
čerstvá bazalka
zelená petrželka
 
Další recepty
Otto Jansky
Foto: autor
 
28.6.2006 12:00
Více o tématu: kuchyněpěstování

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist