Houbová omáčka shitake na tramínu

Pomalu ale jistě se v našich končinách rozšiřuje vlastní pěstování hub z předem připravených substrátů. Vedle tradičních žampionů se tak stávají součástí české kuchyně také japonské houby shitake, které se vyznačují specifickou kořeněnou chutí, pevnou konzistencí i jedinečnými vlastnostmi z hlediska přírodní medicíny. Recept, využívající tyto houby, vychází z francouzských pramenů, ale předkládá jedinečné chuťové spojení – japonské shitake a alsaský tramín neboli gewürztraminer.

(Zdroj: archiv redakce)
Houby a víno

Česko patří v houbařství bezesporu ke světovým velmocím. Ne, že by u nás rostlo nejvíce druhů hub, ale obecné povědomí, schopnost je sbírat i schopnost jejich mnohostranného užití kuchyni je rozhodně na velice vysoké úrovni a nic si nezadá ani s kolébkou tradičního kulinářství – Francií. Přesto jsme vybrali pro dnešní recept onu exotickou houbu, která má své pevné místo v české kuchyni až posledních cca deset let. Souvisí to s možností pěstovat si vlastní čerstvé houby v relativně nenáročných podmínkách i v obdobích, kdy z klimatických důvodů naše lesy houbami ještě příliš neoplývají, ale také s jedinečnou chutí a konzistencí těchto poslů z Japonska. Právě zmíněné jedinečné vlastnosti činí z shitake dokonalou houbu pro dušení na víně. Spojení exotické chuti i příslovečné „křupavosti“ s mnohovrstevnatou opojnou chutí alsaských tramínů vytváří základ pro jedinečnou delikatesu, přestože se jedná z hlediska přípravy o pokrm v podstatě nenáročný.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Postup při přípravě

Houby shitake nakrájíme na větší kousky, tak, aby si zachovaly jasné houbovité kontury i zřetelný tvar. Na pánvi rozpustíme máslo s trochou olivového oleje a houby na něm podusíme asi pět minut. Přidáme drcený kmín, pepř, sůl, lžíci cukru a nadrobno nakrájenou mladou cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, zalijeme houby tramínem (4 dcl) a necháme probublávat asi dvacet minut. Po té mírně zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme, aby se nám nedělaly hrudky a přidáme sladkou smetanu, která výraznost až určitou „ostrost“ pokrmu zjemní a veškeré chuťové složky scelí. Necháme na mírném plameni vařit ještě asi deset minut. v poslední fázi vmícháme ještě dvě a ž tři lžíce zakysané smetany a nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a bazalku. Podáváme nejlépe s klasickým kvalitním pšenično-žitným chlebem.

Tramín uvnitř i vně

Jak bylo již několikrát řečeno, zcela ideální je podávat stejné víno, jaké bylo použito při vaření, zvláště pak, jedná li se o alsaské tramíny charakteristické vysokým obsahem zbytkových cukrů, maximální extraktivností a bohatou škálou exotických esencí. Pro tento náš dnešní recept si Vám tedy dovoluji doporučit gewürztraminer z vinařství Mallo z vesnice Hunawihr, který podle mého soudu patří rozhodně k vínům hodným ochutnání. Ve spojení s houbovou omáčkou Vám připraví specifický zážitek, který lze samozřejmě navodit i s příbuznými tramíny moravskými (především s víny vysokých přívlastků), ale je potřeba mezi nimi pečlivě vybírat. Tramín vinařství Mallo z roku 2003 naopak představuje jistotu, které lze důvěřovat a která vás nezklame.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
Houbová omáčka shitake na tramínu
 
Suroviny pro přípravu
1/2 kg hub shitake
30 g másla
2 lžíce olivového oleje
3-4 mladé cibulky
mletý pepř
drcený kmín
sůl
1 lžíce cukru
4 dcl bílého vína (tramín)
2 dcl sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
3 lžíce zakysané smetany
čerstvá bazalka
zelená petrželka
 
Další recepty
Otto Jansky
Foto: autor
 

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Nechte vyklíčit muškáty pomocí této jednoduché metody

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co dělat, když nám už vyklíčily muškáty?

Vyrobte si držák na sklenice nebo utěrku ze starého harampádí

Staré harampádí nemusí skončit na skládce. Vytvořte si držák na sklenice, utěrku či vařečky, anebo dekorace jako stojany na svíčku.

Naučte se quilling dekorace za papíru

Návod na výrobu quilling dekorací z papíru je jednoduchý a opravdu skvělý

Jak zachránit starou alej

Návštěva Ringhofferovy aleje s Václavem Větvičkou a povídání o udržování alejí podél cest

Pěstování petrklíčů

Pěstování petrklíčů

Karlozor a pokácený smrk místo vrby

Víte jak se řekne rusky vrba? Vrba. A jak se řekne rusky smrk? Smrk. Hmmm. Ale i tak se řemeslníkům podařilo místo vrby pokácet smrk. A to nějak Karel nemůže rozdýchat. No ani se mu nedivíme.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.

Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou
Dobrodružná cesta do minulosti v podobě žemlovky s nadýchanou peřinkou

Recepty

Žemlovka je pokrm, který každého z nás vrátí do dětských let. Všichni jsme ji alespoň jednou ochutnali. Nyní ji můžeme vylepšit.

Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy
Buchta z máku je výborný recept na pocuchané nervy

Recepty

Makovec neboli buchtu z máku pekly již naše babičky. Jeho konzumací můžeme nedělnímu odpolední vdechnout jistý nádech nostalgie a vrátit se alespoň na pár chvil do našeho dětství.

Naducané králičí karbanátky jako zlatý odkaz našich babiček
Naducané králičí karbanátky jako zlatý odkaz našich babiček

Recepty

Pokrmy z dob našich babiček vnáší na náš talíř jistý kus nostalgie. Králičí karbanátky jsou jedním z nich. Úžasně lahodný pokrm je směsí mletého masa, náplně do španělských ptáčků a svíčkové.

Zdravá variace vlašského salátu, jak ji neznáte
Zdravá variace vlašského salátu, jak ji neznáte

Recepty

Každý z nás zná nějaký ten recept na květák. Zelenina bohatá na vitaminy dokáže též nahradit brambory ve vlašském salátu a přeměnit jen na zdravou pochoutku.

Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?
Rodinný recept opředený tajemstvím. Co skrývá moučník s čokoládovou polevou?

Recepty

100 let starý recept na moučník s čokoládovou polevou skrývá nečekané překvapení. Jako váhová jednotka sypkých surovin je použita váha vajec i se skořápkou. Tak pekli naši předci.

Tajemné štrochany jsou pokrm z brambor a kysaného zelí
Tajemné štrochany jsou pokrm z brambor a kysaného zelí

Recepty

Štrochany jsou pokrm z brambor, který se po právu může zařadit mezi zlaté skvosty našich babiček. Ze základních surovin dokázaly vykouzlit lahodné pokrmy, které byly navíc velice levné.

Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!
Čím vylepšit obyčejný recept na perník? Jablky!

Recepty

Moučníky bývají zlatým hřebem nedělního oběda. Svůj oblíbený recept na perník má v rukávu snad každý z nás. Nadýchaný a vláčný moučník je velice oblíbený napříč všemi generacemi.

Je libo pochoutku? Falešný humr v podobě pomazánky vám bude chutnat
Je libo pochoutku? Falešný humr v podobě pomazánky vám bude chutnat

Recepty

Jste milovníci pomazánek a máte rádi netradiční recepty? Máme pro vás chutný recept, který není drahý. Falešný humr v podobě pomazánky je opravdu jen za pár korun.

Zajímavé variace americké pochoutky jako ryze český domácí hot dog
Zajímavé variace americké pochoutky jako ryze český domácí hot dog

Recepty

Proč neustále utrácet peníze ve fast foodech? Domácí hot dog nabízí nepřeberné množství variant v barvách české vlajky a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?
Češi milují domácí klobásy. Jak vyrobit čabajku v barvách české vlajky?

Recepty

Pro milovníky masných výrobků jsou recepty na výrobu domácích klobás naprostým pokladem. Jednoduchost a vytříbená chuť si získají obdiv nás všech.

Buchta s ovocem je hotová, než bys řekl švec
Buchta s ovocem je hotová, než bys řekl švec

Recepty

Pečení je zábava, zvláště pokud jsou recepty jednoduché a rychlé. A přesně taková je buchta s ovocem, která je velmi lehká a chutná zároveň.

Uvařte si téměř bez práce – takový guláš jste ještě nejedli
Uvařte si téměř bez práce – takový guláš jste ještě nejedli

Recepty

Vyzkoušejte recept na pečený guláš z hovězích líček, který bude díky kapce alkoholu delikátní a zároveň pro svou přípravu hotový téměř bez práce.

Silvestrovské Mojito
Silvestrovské Mojito

Recepty

Mojito je velmi oblíbený míchaný nápoj. Jistě proto osvěží i vaši silvestrovskou oslavu.

Milujete sýry? Pak vás určitě zajímají jedinečné recepty s mozzarellou
Milujete sýry? Pak vás určitě zajímají jedinečné recepty s mozzarellou

Recepty

Pro všechny milovníky sýrů jsou recepty s mozzarellou velice zajímavým tématem. Měkký sněhobílý sýr s tenkou a krásně lesklou kůrkou patří mezi pochoutky.

Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času
Upečte si buchtu jako od babičky, ale za zlomek času

Recepty

Buchta s ovocem je skvělým zákuskem ke kávě nejen v době, kdy je čas čerstvého ovoce. Vyzkoušejte ji i na mnoho dalších způsobů, vždy si pochutnáte.

Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!
Chemicky ošetřená kůra citrusů? Žádný problém!

Recepty

Kůru citrusů se běžně využívá v gastronomii, pozor však na její chemické ošetření. Po odstranění zdraví škodlivých látek ji lze bez problémů zpracovat.

Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?
Smažák je naprostou klasikou. Zkusili jste však sýrové rolky v trojobalu?

Recepty

Smažák je česká klasika, která vládne v létě snad úplně v každém kempu. Jeho vychytanou variací jsou sýrové rolky v trojobalu, které si zamilujete.