Houbaříte? Na co nezapomenout v lese a užitečné tipy na zpracování

Houbařská sezona je v plném proudu a nejen ti zkušenější se vrací z lesa s košíky plnými hřibů. Pokud se chystáte také, měli byste nejprve udělat pečlivou přípravu, aby vás v lese nic nezaskočilo. Máte naplánovanou trasu a vytipované místo, kde rostou? Výborně, teď už jen zabalit!

Jako první byste zřejmě měli pořešit do čeho budete houby sbírat. Už od dětství jsme vedeni v tom, že houby nepatří do igelitové tašky, protože musí dýchat. Na cestu tak s sebou vezměte klasický proutěný košík nebo skládací košíky, které jsou nyní běžně v prodeji. Košíky se dají v případě nouze nahradit síťovkou.

Obuv a oblečení

Dále byste měli myslet na kvalitní obuv. Na houby je nejvhodnější chodit především po dešti, je půda v lese vlhká. Proto si obvykle bereme holínky. Pokud nejsou žádné k dispozici, může je nahradit pevná obuv s vyšší podešví.

Stejně tak bychom měli myslet na kvalitní oblečení. To by mělo být odolné vůči vnějším vlivům, ale především pohodlné. Hledáním hub totiž zřejmě nějakých pár hodin strávíte. Možná do lesa nosíte „hadry na donošení“, ale kvalitní oblečení byste neměli podceňovat. Volit byste měli praktičtější kousky se systémem kapes, do kterých můžete schovat doklady, peníze, doplňky a podobně. Oblečení by mělo mít dlouhý rukáv a dlouhé nohavice, klíšťata tak budou mít cestu k vám zhoršenou.

A pokud půjdete v období, kdy může začít kdykoliv pršet, nezapomeňte na pláštěnku nebo alespoň klobouk.

Na co dalšího nezapomenout

Pro každý sběr hub je nezbytný nůž. Možná máte svůj oblíbený, na který jste zvyklí, ale pokud ne, doporučujeme vyzkoušet speciální houbařské nože. K lepšímu očištění hub se prodávají také speciální štětečky.

Pro odhrnování listí a větví můžete použít větev či klacek, kterých se v lese válí spousta. Stejně tak si ale můžete vzít z domu jakoukoliv hůl.

Zřejmě nebude mnoho příležitostí, kdy použít baterku, ale nic nezkazíte tím, že ji budete mít po ruce. Myslet musíte na pitný režim a občerstvení.

Neměli byste sbírat houby, které stoprocentně nepoznáte. Pro jistotu s sebou ale vždy mějte atlas hub.


Bushman houbařský nůž je díky kvalitnímu materiálu, bezpečnostnímu pouzdru a řetízku na zavěšení velmi praktický. Lze jej nosit i zavěšený na krku.

Co s houbami doma

K základní úpravě hub došlo už v lese. Platí tady zřejmě jediné univerzální pravidlo a to, že houby byste měli čistit pokud možno na sucho, nikoliv je máčet ve vodě (ne vždy to je ale možné). Ovšem co s houbami, pokud z nich nechcete hned vařit? Uskladnit je můžeme hned několika způsoby.

Usušit
Patrně nejběžnější způsob uchování hub je jejich sušení. Na sušení se hodí především nečervivé houby. Měli byste je krájet na přibližně 3 mm silné plátky a sušení by mělo probíhat ve stinných prostorách a pochopitelně na síťovaném podkladu, nikoliv na novinách. Existují i speciální sušičky na houby. Usušenou houbu poznáte tak, že jde rozlomit (nikoliv ohnout). Takto opracované houby dáváme do uzavíratelných sklenic. Nikdy do plátěných pytlíků – zplesniví.

V případě, že nemáte možnost houby usušit, můžete použít metodu skladování v soli. To znamená, že houby vkládáte do sklenice ve vrstvách mezi, které sypete sůl. Houby by ale měly být v tomto případě nakrájeny na čtvrtky a alespoň několik hodin prosušené.

Zmrazit
Nakrájené houby můžete dát i do mrazáku, ovšem příprava je trochu složitější. Houby by měly být podušené na sporáku nebo v mikrovlnné troubě spolu s trochou másla. Poté je vyjměte z trouby, nechte vychladnout a dávejte do igelitových sáčků.

Další způsoby

  • Oblíbenou metodou uskladnění hub je také jejich naložení do nálevu. Na internetu najdete celou řadu návodů pro nakládané houby, my nabízíme pravděpodobně jeden z nejjednodušších receptů, který zvládne určitě každý.
  • Nálev připravíte tak, že svaříte 500 ml vody, 250 ml octa, přidáte 30 g soli, 40 g cukru, podle chuti bobkový list a 5 zrnek pepře a nového koření. Očištěné a nakrájené houby vaříme v osolené vodě 5 minut a poté scedíme a necháme vychladnout. Následně je dáme do sklenic a zalijeme nálevem. Uzavřené sklenice sterilujeme 25 minut (85 °C).
  • Houby můžete také nechat podusit ve vlastní šťávě. Nakrájené houby pečte tak dlouho, dokud nepustí šťávu a za občasného míchání ponechte na pánvi ještě asi 20 minut. Hotová směs se vleje do sklenice a nechá cca 50 minut sterilovat. Vyrobit můžete také pastu. Nakrájené houby poduste ve vodě (jen v malém množství) a poté rozmixujte. Měla by vzniknout hustá hmota, kterou vlijte do skleniček a dejte do lednice.

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: Profimedia, Bushman

21.7.2016 3:29
Více o tématu: houbypůdaúprava hub

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist