V historickém domě vznikl atypický byt pro dva

Představte si, že bydlíte v historickém centru malebného města Znojmo a přitom do svého bytu nevcházíte z rušné ulice, ale přímo ze stinného dvorku, který vás za horkých dní ochrání před slunečními paprsky spolehlivěji než sebekomfortnější žaluzie. Příjemná představa, co říkáte? A právě takhle bydlí mladá dvojice, která svěřila rekonstrukci svého nově nabytého domova do rukou architektů Barbory Hory, Jana Hory a Jana Veissera z ateliéru ORA (originální regionální architektura).

2ora_flat4two_005-1100x618.jpgCelá galerie 14 Zdroj: Jan Hora

Učarovalo jim Znojmo

Mladý pár podlehl jedinečnému kouzlu bydlení na starém městě a pořídil si byt, který by se v žádném případě nedal označit přívlastkem „komfortní“. Nicméně majitelé se rozhodli, že si na pouhých 50 metrech čtverečních vytvoří potřebné zázemí. Architekti ze studia ORA dostali tedy jednoznačné zadání: vytvořit byt na míru pro pár. Díky této skutečnosti nakonec vznikla řešení, která by ve větší domácnosti byla nepředstavitelná.

„Přišli za námi stavebníci, světoběžníci, kteří navštívili Znojmo teprve podruhé. Nicméně zamilovali si je do té míry, že si zde hned pořídili malý byt, který jim učaroval,“ říká architekt.

Nevadily jim vlhké zdi, okouzlil je stinný dvorek

Původně se jednalo o byt, který byl vnímaný jako druhořadý – přízemní byt na starém městě, kde jsou zdi provlhlé skoro až ke stropu. Konstrukci bylo proto potřeba důkladně sanovat, takže bylo nutné provést následující opatření: provětrávaná podlaha, chemická injektáž a sanační omítky. Přitom architekti mysleli i na to, když jsou majitelé, kteří hodně cestují, dlouhodobě mimo město a nechali do bytu naistalovat vlhkostní čidla hlídající stabilní klima.

Majitele však zaujala jiná deviza: byt má totiž vlastní dvorek. A tady vládne i v parném létě příjemně stinná atmosféra, což je v rozpáleném a vyprahlém Znojmě velkou výhodou.

Koupelna s WC je oddělená jen paravánem

Velmi neobvyklé je, že byt nemá standardní koupelnu. Ta je coby součást ložnice skrytá za příčkou/paravánem tvořeným masivním rámem z HEB profilů. Na druhou stranu právě díky tomu bylo možné nechat původní výmalbu stropu odhalenou jako celek. Byt je sice poměrně malý, avšak místnosti působí velmi rozlehle, aniž by bylo potřeba prostor jakkoli dělit.

Podařilo se zachovat původní atmosféru

Většina nábytku je vyrobená na míru. Takže například postel, která vypadá, že levituje v prostoru, je ve skutečnosti svařenec z HEB profilů. Tento motiv najdete v bytě hned několikrát. Na podlahách je čedičová dlažba orámovaná světlou cementovou stěrkou. A najdete zde dokonce několik recyklovaných prvků, které lidé z jiných znojemských domů běžně vyhazují – od fragmentů dlažby až po dveře.

„Přes všechna náročná opatření jsme chtěli zachovat původní atmosféru. Ponechali jsme původní okna, odhalili stropní výmalby a odstranili všechny přebytečné příčky,“ dodává architekt.

28.11.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist