Harmonické spojení starého domu s novým zajistilo použití kamene

Vyprojektovat dům na svažitém pozemku bývá pro architekty oříšek. Je-li zadání navíc doplněno o požadavek výstavby moderního domu, který by měl korespondovat s okolní starou zástavbou, může se zdát takový úkol neřešitelný. Jak si s tím poradil architekt Rocco Borromini?

Kouzlo krajiny severní Itálie tkví v kopcovitém terénu, protkaném vinicemi a posetém kamennými domky. Na jednom takovém pozemku, který byl upraven do podoby teras, stojí vedle sebe dva domy – starý a nový. I přesto, že jsou postavené v různých dobách a diametrálně odlišných architektonických stylech, souzní zvláštní harmonií.

Jejich autor Rocco Borromini byl klientem pověřen navrhnout oddělený rodinný dům, který harmonicky rozšíří zástavbu v tradičním severoitalském stylu. Nový dům s původním se mu podařilo sblížit volbou podobného rozsahu stavby, terasovitým uspořádáním a použitím přírodního kamene na fasádě. S odkazem na ohraničení pozemku kamenným zdivem, typickým pro daný region, vytvářejí zdánlivě nesourodé budovy jeden celek a i z historického pohledu nenápadně zapadají do širšího architektonického a přírodního prostředí.

Kámen na fasádě, plotě i terasách

Z pohledu z dálky vypadá dům rozkládající se na třech terasách, jako by byl vtesán do skály. Díky tomu stavba nenásilně zapadá do okolního svahu porostlého zelení.

Technické zázemí domu, skladovací prostory a garáž se nachází v přízemí. Přírodní dřevěná vrata, obklad z kamene a zeleň na střeše pomáhají tuto zcela funkční sekci integrovat do okolí. První patro s orientací na jih reprezentuje hlavní obytnou část, kde se nachází kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s výhledem do zahrady. Kaskádovitě zasazené druhé poschodí poskytuje další obytný prostor se samostatným vchodem. Nechybí zde šatna, ložnice ani relaxační zóna.

Panoramatický výhled do dálky

Vyvýšené postavení domu a půvabná okolní krajina si přímo říkala o velké prosklené plochy, které nebudou rušit výhled. Toho bylo docíleno pomocí dveřního sytému Schüco ASS 77 PD.HI. Zkratka „PD“ neboli „Panorama Design“ v názvu systému je zde více než na místě, velkoryse dimenzovaná pevná a posuvná křídla (8,77 m x 2,68 m v 1. patře a 7,09 m x 2,76 m ve 2. patře) vytvářejí opravdu nerušené širokoúhlé rozhledy. V průběhu celého roku se tak měnící se okolní příroda v podstatě stává součástí vybavení bytu.

Pokud se za hezkého počasí ještě otevře přibližně čtyřmetrové posuvné křídlo, hranice mezi vnitřkem a vnějším prostředím je překonána zcela. Při zavřeném stavu panoramatické prosklení vertikálně přerušuje jediný úzký profil o pohledové šířce pouhých 30 mm. Stisknutím tlačítka se bezbariérové posuvné křídlo s elektrickým motorem naprosto bezhlučně posune před pevné zasklení.

Orientace na jih si vyžádala dodatečné opatření na ochranu proti slunečním paprskům i možnost diskrétního zastínění. Zvolena byla kombinace elektricky řízeného vnějšího zastínění a protisluneční ochrany skla, která snižuje průnik infračerveného záření.

Nenásilná souhra

Skleněné plochy neutrálního vzhledu a světlý přírodní kámen, dva charakteristické prvky novostavby, vedly ve spojení s terasovitým uspořádáním jednotlivých podlaží k velmi citlivému zasazení do svahu. Stejný úspěch slaví nenásilná souhra s původní zástavbou, což bylo velkým přáním majitele. Oba objekty tak ve dne i v noci, jsou-li interiéry rozsvíceny, působí jako jeden harmonický celek.

Detaily projektu:
Rodinný dům v severní Itálii
Architekt: Rocco Borromini, Sondrio (Itálie)
Zpracovatel: Mulattieri s.r.l.
Dokončení: březen 2013

Text z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Foto: Andrea Puliogotto pro Schüco, autorská práva k plánkům: Rocco Borromini

31.3.2016 1:54

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist