Grilování na lávě, grily a zdravá, efektní kuchyně

I oblast tepelné úpravy potravin má své trendy a módní vlny. Mnozí si jistě vzpomenou na konec osmdesátých let, kdy se velké popularitě těšily mikrovlnné trouby. V současné době patří mezi oblíbené způsoby tepelného zpracování grilování, kterému se velmi rychle přizpůsobili výrobci bílé techniky a nabízejí možnost tímto způsobem upravovat potraviny i doma. Zvláštní kapitolou je grilování tzv. na lávě.

Úprava bez tuků

Grilování patří vedle tepelné úpravy párou k tomu nejdietnějšímu, co si může konzument dopřát. V grilech, či přesněji na grilech, maso „neplave“ v oleji, ale často bývá tepelně upravováno ve své vlastní šťávy. Maso (nebo jiné potraviny) si tak zachovává svou původní chuť, ale hlavně vitamíny a minerální soli. Nečastěji se s tímto způsobem úpravy můžeme setkat u stále populárnější středomořské kuchyně, nebo u kuchyně orientální (ať už východní či jižní). Principielně není gril nic jiného, než analogie horkého kamene vyjmutého z pravěkého ohniště. Jinými slovy, úprava masa, zeleniny, ale i ovoce či těsta grilováním, patří do té kuchyně, kterou můžeme označit za zdravější, tedy bohatou na vitamíny, lehčí a méně kalorickou.

Grilování doma

Současná nabídka výrobců kuchyňských spotřebičů vychází vstříc zájemcům o grilování několika způsoby. Jednak je možné koupit gril jako samostatné těleso určené k zabudování (pravděpodobně vedle varného centra). V druhém případě lze získat např. poměrně dnes již klasickou varnou desku, která je kombinací elektrického (nebo plynového) ohřevu s grilem. Možné je vybírat mezi velkoryse pojatými varnými centry velkých kuchyní a malými „kombisety“, které jsou určeny pro menší kuchyně. Např. u výrobce Míele lze sestavit kombinaci lávového grilu, fritézy a elektrického i plynového ohřevu. Na našem trhu se objevují také samostatné grily určené k doplnění stávajícího varného centra.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Základní funkce a principy

Lávovým grilem se rozumí gril obsahující tzv. lávové kameny (jsou součástí dodávky při zakoupení grilu). Lávové kameny – lávová hornina je zdrojem tepla, které do sebe akumuluje prostřednictvím elektrického či plynového ohřevu (nemluvíme zde o zahradních grilech, tam může být situace ještě jiná). První, o co bychom se mohli zajímat, je tedy forma dodávané energie. Elektrický ohřev přirozeně nabízí přesnější možnost regulace (a tím i spotřeby energie) ale vzhledem k tomu, že grilovaní je jistě věcí spíše výjimečnou než každodenní, můžeme přimhouřit oči a nerespektovat ekonomii příležitostného provozu.

Plynový ohřev má pak tu „výhodu“, že je prováděn opravdu skutečným ohněm (což je spíše estetická záležitost). Vzhledem k tomu, že potravina nepřichází do styku se zdrojem, ale jen s deskou či roštěm (viz.níže), je další operování se vhodností či nevhodností toho či onoho zdroje zbytečné. Jde pouze a jen o dodání tepla. V tomto smyslu nechť padne rozhodnutí ve jménu kompaktnosti celé kuch. sestavy (není li v kuch. instalovaný plyn, nemá smysl jej kvůli grilu zavádět).

Grilování

Samotné grilování probíhá buďto na keramické (kamenné) desce, nebo na litinovém či ocelovém roštu. Z kuchařského hlediska by se dala deska doporučit „jemnější“ kuchyni, která není postavená na „kusu masa“. Takové grilování připomíná práci se sklokeramickou varnou deskou.

Rošt je pak v podstatě otevřený oheň. Příprava grilováním nabízí pochopitelně i možnost regulovat teplotu. Většinou se jedná o klasické „stupně“, na které jsme zvyklí z ovládání tradičních sporáků. Kvalitní lávové grily mohou nabízet více než deset odstupňovaných teplot.

Aktuální nabídka

Na domácím trhu je možné získat lávové grily pro vestavbu do kuchyně v podstatě od čtyř výrobců. Obecný popis jednotlivých nejčastějších funkcí, tak bude vlastně monitorem těchto produktů. Standardem je základní vybavení roštem a lávovými kameny. Rošty jsou litinové, smaltované, nebo čistě z nerezové oceli. Běžnou výbavou je kontrolka zapnutí / vypnutí grilu. Model D 3 B IX firmy Ariston je např. vybaven touto bezpečností pojistkou pro zapomětlivé uživatel a vyjímatelnou grilovací vaničkou, čímž se usnadňuje či zpřístupňuje čistění a údržba. Lávový gril, který má v nabídce firma Siemens, nabízí pravděpodobně nejatraktivnější design díky zasazení tělesa grilu ve sklokeramickém rámu a také dvě separátně regulovatelná topná tělesa. Pro příležitostné grilování je ale možné tento gril (necelých 16 000Kč) označit jako nadstandard (ostatní zmiňované grily nepřesahují částku 9 000Kč). Pro úplnost můžeme uvést lávový gril firmy Baumatic se snímatelnou grilovací mřížkou. Všechny uvedené modely, která jsou nyní aktuálně na trhu a představují standard či vyšší nadstandard vestavěných spotřebičů, mají elektrická ohřev. Z produkce firmy Míele je možné postavit velké množství kombinací všech myslitelných technologií ohřevu, které budou obsahovat lávový gril. Tato firma pořádá i poměrně populární „vaření s Míele“, které není jen reklamním tahem (předvádějící umí dobře vařit). Zákazník se tak může dopodrobna seznámit s nabízenou technologií

 

Petr Haas

foto firem: Míele, Baumatic, Ariston, Siemens

17.3.2006 3:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist