Grilování a venkovní úprava pokrmů ve jménu zdravé výživy

I v případě tak tradiční technologie, jakou je grilování, je možné neustále přicházet se nějakými novinkami. Základní princip bývá přirozeně zachován, ale mění se forma takové tepelné přípravy a potažmo tedy i kvalita výsledného pokrmu. Blíží se teplé měsíce. Posezení na terase či přímo na zahradě může být příjemným zážitkem a to tím spíše, že se dá spojit s atraktivní přípravou pokrmů.

Na tuzemském trhu se objevila novinka v podobě venkovních plynových grilů využívajících patentovaný způsob ohřevu a úpravy potravina zvaný Funnel-28™. Tato technologie spočívá v konstrukčním řešení samotného grilovacího tělesa, které je tvořeno dvěma trychtýři (viz. obr). Ty slouží k samotné tepelné úpravě a zároveň zajišťují minimalizaci tuku (jeli nezbytný) přicházejícího do styku s potravinou. Takto fungující gril byl použit při mistrovství světa v grilování „Gourmet Thom – Word BBQ Champions“. Takto vybavené a řešené grily je možné získat od 12 000Kč, ale utratit za ně lze i necelých 60 000 Kč.

Nepřehlédněte! Velká  galerie venkovní inspirace

 

 
Nová technologie
Maso, či jiná takto upravovaná potravina, je umístěno v jednom ze dvou zmíněných trychtýřů, který s pomocí grilovaní teploty způsobuje odpařovaní tuku a šťáv, které kondenzují a dopadají na grilovanou potravinu. Druhý, menší trychtýř, odvádí přebytečný tuk do ocelové nerezové odkapávací nádobky (viz obr.). Polohováním většího trychtýře lze vytvořit několik režimů grilování a také vaření.
I na grilech vybavených technologií funnel-28™ je možné vařit, grilovat, připravovat pizzu, rizoto, nebo steaky. K těmto způsobům úpravy je však přirozeně nutné dokoupit celou řadu doplňků.
Jaroslav Zákolanský
Foto Able Electric, spol. s r.o.
11.4.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist