Grilovací sezona je za dveřmi. Připravte se!

První teplé dny každého určitě potěšily, zároveň nám také připomněly, že se blíží grilovací sezona a měly bychom se na ni pomalu připravit. Ze všeho nejdříve je potřeba zkontrolovat a případně vyčistit to nejdůležitější – gril.

Klasické venkovní grilovačce se nic nevyrovná. Na báječnou chuť a vůni grilovaného masa, ryb nebo zeleniny a také příjemnou atmosféru se určitě všichni milovníci grilování těší.

Na grilovací sezonu bychom se měli včas připravit. Vyhneme se tak zbytečným problémům, které by nám mohly třeba už první letošní grilování znepříjemnit. Nejdůležitější je samozřejmě gril…

Grily a jejich příprava

Tomu, kdo byl na konci minulé grilovací sezony alespoň trochu pečlivý, bude příprava grilu trvat opravdu jen chvíli. Pokud jste ale svůj gril po posledním jeho použití jen někam postavili, bude to poněkud náročnější.

Gril na dřevěné uhlí

Z topeniště grilu na dřevěné uhlí je potřeba pečlivě odstranit všechen popel a ostatní různé nečistoty. Na čištění jsou nejlepší speciální přípravky a jemný kartáč, v případě silnějšího zašpinění se používá plechová škrabka a drátěný kartáč.

Pokud jsou na grilu uzavíratelné větrací otvory, je potřeba vyzkoušet a případně rozpohybovat jejich kryty. Vlhkost může během zimy způsobit korozi grilovacího roštu. V takovém případě pod roštem rozdělejte oheň, ohřátý rošt pak důkladně očistěte drátěným kartáčem a čistý rošt namažte slabou vrstvou oleje. Stačí, když zmačkáte několik kuchyňských papírových utěrek, namočíte je do rostlinného oleje a rošt pak ze všech stran potřete.

Nezapomeňte zkontrolovat všechny šrouby a úchyty! Tím zabráníte třeba případnému upadnutí víka, převrácení grilu a případným dalším nepříjemnostem.

Elektrický gril

Pokud máte menší elektrický gril a používali jste ho i v zimě doma, tak ho kontrolovat ani moc nemusíte. Velké elektrické grily, používané jen v sezoně, je už ale potřeba také vyčistit, zkontrolovat přívodní kabel, zapnout a vyzkoušet všechny jejich funkce. I v tomto případě překontrolujte všechny spoje na konstrukci.

Plynový gril

Grily na plyn jsou nejvíce složité a jejich kontrola by se z hlediska bezpečnosti měla provádět nejen před sezonou, ale i průběžně. Gril se nejdříve zbaví důkladně všech nečistot a velkou pozornost je potřeba věnovat především hořákům. Malé otvory v hořáku se nejsnadněji vyčistí například hrotem spínacího špendlíku. Ventily všech hořáků se musí otáčet skutečně lehce, k uvolnění stačí prostříknutí univerzálním WD-40.

Důkladně je nutné zkontrolovat i všechny přípojky a hadičky. K tomu je nejlepší směs vody a Jaru nebo tekutého mýdla v poměru 1 : 1. Gril se pak připojí na plyn, všechny regulátory musí být zavřené. Lahev s plynem se mírně otevře – maximálně na 1 otočení, a roztokem se pak potřou všechny spoje. Bubliny naprosto spolehlivě označí, kde dochází k úniku plynu a pak už je potřeba dotáhnout spoje, případně vyměnit těsnění nebo hadičky. Pokud je únik plynu větší nebo se základní oprava nepodaří, gril odpojte a raději ho svěřte odbornému servisu.

U některých větších zahradních grilů jsou i různé odkapávací misky, odkládací skříňky a různé plochy – i ty by samozřejmě měly být čisté.

Samozřejmostí by měla být i kontrola všech konstrukčních spojů.

Dřevěné uhlí a grilovací náčiní

Gril je základ, ale pro vydařené grilování budete potřebovat i další potřeby a vybavení.

V případě klasického grilu na dřevěné uhlí si v současnosti můžeme vybírat z mnoha druhů, ale z pohledu výhřevnosti a množství popela jsou velmi výhodné tzv. grilovací brikety. Před zahájením grilovací sezony se navíc uhlí dá koupit i poměrně výhodně. Pokud chcete mít jistotu, že uhlí nebo brikety zapálíte snadno a rychle, pořiďte si i speciální dřevěné třísky, které potraviny na roštu navíc báječně provoní.

Při grilování se neobejdeme ani bez různých grilovacích pomůcek. Základem jsou grilovací kleště, grilovací vidlička a štětec na potírání.
Přípravu na grilovací sezonu nepodceňujte! Netrvá dlouho a není v podstatě ani nijak složitá nebo náročná – vyhnete se tak případným zbytečným nepříjemným problémům, které vám mohou pokazit už první grilovačku…

Text: Zdeněk Urban

3.5.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist