Gril – nejlepší společník pro dlouhé letní večery

Večery se prodlužují a oteplují, proto jste se už jistě posadili na balkon nebo na zahrádku, vysypali si do misky brambůrky a do ruky chytili sklenici s vínem a… něco tomu chybělo. Vůně masa se linula od sousedů a vás nenapadlo nic jiného, než skočit do obchodu pro špekáček a klasicky si ho opéct na prutu. Grilu stále odoláváte. Nemáte proč. I za malý peníz se dá pořídit slušná výbava.

Předně si rozmyslete, jaký gril vlastně budete chtít. Klasikou jsou sice grily na dřevěné uhlí, nicméně na trhu rozhodně nestojí osamoceně, naopak mezi regály je obrovský výběr.

Klasika na dřevěné uhlí

Začněme ale klasikou, která se vybaví téměř všem, tedy grilem na dřevěné uhlí. Kromě toho, že jej můžeme pořídit velice levně (někdy i pod tisíc korun), oceníme i jejich skladnost a přenosnost. Zároveň ale platí, že čím levnější, tím méně stabilní, proto se vyplatí investovat nějakou tu tisícovku navíc.

Nevýhodou je nutnost rozžhavit uhlíky, což nemusí zvládnout každý, navíc není možné teplotu nijak regulovat a tuk, který odkapává do uhlí, uvolňuje škodliviny. Nutností je zásoba dřevěného uhlí, které nemusíte mít vždy po ruce.

Velká inspirativní galerie grilů

Zdravá lávová varianta

Jinou možnost přinášejí lávové grily. I ty se dají pořídit za cenu kolem pěti tisíc korun a od klasických grilů se liší především ve způsobu úpravy masa. Používají se lávové kameny, které skutečně pocházejí z vyhaslých sopek.

Díky své poréznosti vstřebávají kapající tuk z masa a marinád a nedovolí tak vzniknout škodlivinám při hoření. Lávové grily jsou proto novým trendem v oblasti zdravého grilování.

Lávové kameny dokáží hřát stejně vydatně jako dřevěné uhlí, gril je navíc připraven už za deset minut, a plyn, kterým se topí, je mnohem levnější než klasické dřevěné uhlí. Lávové grily se proto vyplatí nejen po stránce zdraví, ale i po stránce finanční. Kameny se navíc samy čistí, protože se rozžhaví na maximum a všechny nečistoty vypálí.

Výborné na balkon

Na balkon se hodí grily elektrické. Jsou výborné na údržbu i přenášení, z grilu navíc neuniká kouř, proto si nemusíte dělat starosti s nepříjemným pachem, který by obtěžoval sousedy. I úprava masa na elektrickém grilu je zdravější než na grilu na dřevěné uhlí, ale samozřejmě postrádá tu pravou atmosféru. A další nesporná výhoda – nemusíte se starat o otop, gril stačí jen zapojit do zásuvky.

Vodní novinky

Zajímavou novinkou jsou vodní grily, které často nepořídíme pod čtyři tisíce korun a zároveň je možná budeme i těžko shánět. Navíc svým vzhledem vodní grily nepřipomínají ani tak grily jako spíše prádelní hrnce, nicméně i přesto stojí za námahu se po nich poohlédnout.

Ze všech zmíněných grilů je vodní grilování nejzdravější, maso se totiž ohřívá podobně jako v horkovzdušné troubě, tedy v kombinaci vodní páry, dýmu a tepla. O co je příprava masa delší než u ostatních typů grilů, o to je maso šťavnatější a rovnoměrněji propečené.

Martina Tlachová
Foto: Weber, Limes

29.5.2009 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist