Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem

Ještě pořád sklízíte okurky a starý recept, který jste používali, už vás nebaví? Chcete vyzkoušet něco nového? Pak zkuste náš recept, který vychází z klasického návodu na znojemské okurky. A výsledek vážně stojí za to.

(Zdroj: shutterstock.com)

Nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu jsou českou klasikou. Nesmí chybět na žádném talíři s řízkem ani na obloženém chlebíčku. Češi si asi jediní na světě léčí kocovinu lákem z okurek. Nakládačky jsou zkrátka delikatesa i lék, a kdo nezavařuje, není Čech!

Okurky se na Znojemsku pěstovaly již od 16. století, protože se jim v tamním klimatu velmi dařilo. Místní tedy začali hledat způsoby, jak je uchovat delší dobu. Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem (Zdroj: shutterstock.com)

Na zavařování si připravte:

  • sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720 ml),
  • víčka,
  • zeleninu (např. mrkev a cibuli),
  • hořčičné semínko,
  • snítky kopru,
  • nálev, recept najdete níže.

Pokud si nakládané okurky připravuje doma, patříte k většině národa. Je vlastně jedno, zda si je pěstujete sami, nebo je koupíte v tržnici. Ideální pro nakládání jsou okurky veliké 7–12 cm, větší je pak lepší překrájet, aby se jich do sklenic vešlo požadované množství. Platí, že čím menší okurky, tím vyšší cena.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem (Zdroj: shutterstock.com)

Z jakých okurek budou nakládačky nejkřupavější? K dostání jsou jemnoostné (s mírnou bradavičností), hruboostné (s větší bradavičností) nebo hladké. Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností.

Okurky zavařujeme čerstvé, nejlépe v den sklizně. Nejpozději však druhý den, ale uchovejte je v chladu. Na omak měkké okurky zavařit sice můžete, ale nebude to ono.

Kartáček a čistíme!

Před nakládáním je třeba zbavit plody zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Většinou se používá jemný kartáček na ruce. Nutno přiznat, že tato část zavařování patří k nejméně oblíbeným. Nebo jste dokázali očistit deset kilo okurek jednu po druhé s nadšením?

Někdo má jako osvědčenou urychlovací metodu mytí, mytí ve vířivé pračce. Pokud do toho půjdete, raději dávejte jen několik málo kilo na pračku plnou vody. Nemusíte se bát, že by se pomačkaly. Možná se několik málo kusů poláme, ale to jsou přijatelné ztráty.

Čtěte také:

Poté se okurky vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, několik kuliček hořčičného semínka. Pro větší pikantnost můžete přidat chilli papričku, kousek křenu nebo česnek.

Následuje uzavření sklenic a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80 °C. Z trouby nebo myčky vyndáme zavařené sklenice až po zchladnutí.

Sklenice musí být čisté a sterilizované. Toho dosáhnete jejich vypláchnutím vroucí vodou, umytím v myčce nebo je můžete vložit s trochou vody na dně do mikrovlnky, kterou zapnete na cca 3 minuty, než se voda odpaří.

Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem
Geniální nakládané okurky. Návod krok za krokem (Zdroj: shutterstock.com)

A konečně slíbený dokonalý nálev na nakládačky:

Na 24 litrů nálevu potřebujete:

  • 17 l vody
  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • koření: pepř (100  kuliček), nové koření (50 kuliček), bobkový list (25 listů), hřebíček (25 ks).

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru. Přidáme 6,5 l octa a přidáme koření nebo přimícháme 260 ml nálevu na okurky. Vodu k rozpouštění můžete zahřát. Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

A jaký je váš oblíbený nálev na okurky, podělte se o něj s námi v diskuzi. 

Text: Julie Veselá, foto: Shutterstock.com

Publikováno: 11.08.2022, Autor: autor: Julie Veselá

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na netradiční utopence na přípravu salátu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Tradiční utopence je možné připravit i zcela netradičně.

Zavařené okurky

Dnes nám naše divačka ukáže rodinný recept na zavařené okurky. Recept je prý 100 let starý.

Ugrilujte si meloun i se slupkou!

Ugrilujte si meloun se slupkou a beze ztrát.

Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

Konzervování jahod

Jahody a třešně jsou poměrně problematické při zavařování. Poradíme několik věcí, jak při konzervaci můžete postupovat.

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.