Geniální nakládané okurky: návod krok za krokem

Na záhonech dozrávají první okurky a vy už jistě hledáte nejlepší recept na nakládačky, na kterých si budete pochutnávat celý příští rok. Vsadíte na rodinnou klasiku, nebo zaexperimentujete nějakým zaručeným postupem z internetu? Případně můžete vyzkoušet náš recept, který vychází z klasického návodu na znojemské okurky.

shutterstock_1033016347-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu jsou českou klasikou. Nesmí chybět na žádném talíři s řízkem ani na obloženém chlebíčku. Češi si asi jediní na světě léčí kocovinu lákem z okurek. Nakládačky jsou zkrátka delikatesa i lék, a kdo nezavařuje, není Čech!

Okurky se na Znojemsku pěstovaly již od 16. století, protože se jim v tamním klimatu velmi dařilo. Místní tedy začali hledat způsoby, jak je uchovat delší dobu.

„Znojemští se nejprve snažili uchovávat okurky nakládáním do octa a do soli. Následně se začal používat naředěný slazený octový nálev s kořením. Průlomem se stal vynález sterilace, kdy se okurky naložené ve sladkokyselém nálevu zavařily, čímž vznikly první znojemské okurky, jaké známe dodnes,“ vysvětluje Ing. Naděžda Vaňková z Aromka.cz, tradičního českého výrobce nálevu na okurky.

Na zavařování si připravte:

  • sklenice (nejčastěji typ OMNIA 720 ml),
  • víčka,
  • zeleninu (např. mrkev a cibuli),
  • hořčičné semínko,
  • snítky kopru,
  • nálev, recept najdete níže.

Pokud čtete tento článek, patříte k většině národa, která si nakládané okurky připravuje doma. Je vlastně jedno, zda si je pěstujete sami, nebo koupíte v tržnici. Ideální pro nakládání jsou 7–12 cm, větší je pak lepší překrájet, aby se jich do sklenic vešlo požadované množství. Platí, že čím menší okurky, tím vyšší cena.

Z jakých okurek budou nakládačky nejkřupavější? K dostání jsou jemnoostné (s mírnou bradavičnosti), hruboostné (s větší bradavičností) nebo hladké. Pro lepší skus se více preferují okurky s mírnou bradavičností.

Okurky zavařujeme čerstvé, nejlépe v den sklizně. Nejpozději však druhý den, ale uchovejte je v chladu. Na omak měkké okurky zavařit sice můžete, ale nebude to ono.

Kartáček a čistíme!

Před nakládáním je třeba zbavit plody zbytků květenství a stopek, prachu a hlíny. Většinou se používá jemný kartáček na ruce. Nutno přiznat, že tato část zavařování patří k nejméně oblíbeným. Nebo jste dokázali očistit deset kilo okurek jednu po druhé s nadšením?

TIP Living.cz: Okurky můžete umýt ve vířivé pračce. Raději dávejte jen několik málo kilo na pračku plnou vody. Nemusíte se bát, že by se pomačkaly. Možná se několik málo kusů poláme, ale to jsou přijatelné ztráty.

Poté se okurky vloží do sklenic a zalejí se do cca ¾ nálevem. Ještě předtím ale můžete umístit na dno sklenice cibuli, mrkev, několik kuliček hořčičného semínka. Při větší pikantnost můžete přidat chilli papričku, kousek křenu nebo česnek.

Následuje uzavření sklenic a sterilace okurek v zavařovacím hrnci, v troubě nebo i v myčce na nádobí, a to nejčastěji 20 minut při 80 °C. Z trouby nebo myčky vyndáváme zavařené sklenice až po zchladnutí.

Sklenice musí být čisté a sterilizované. Toho dosáhnete jejich vypláchnutím vroucí vodou, umytím v myčce nebo je můžete vložit s trochou vody na dně do mikrovlnky, kterou zapnete na cca 3 minuty, než se voda odpaří.

Dokonalý nálev na nakládačky:

Na 24 litrů nálevu potřebujete (Pokud chcete připravit menší množství láku na okurky, dodržte poměry ingrediencí receptu.):

  • 17 l vody
  • 0,6 kg soli
  • 2 kg cukru
  • 6,5 l kvasného lihového octa
  • koření: pepř (100  kuliček), nové koření (50 kuliček), bobkový list (25 listů), hřebíček (25 ks).
  • místo koření můžete použít 1 lahvičku již ochuceného nálevu na okurky 260 ml od Aromka Brno.

Postup:

V 17 litrech pitné vody rozpustíme 0,6 kg soli a 2 kg cukru.

Přidáme 6,5 l octa a přidáme koření nebo přimícháme 260 ml nálevu na okurky.

Vodu k rozpouštění můžete zahřát.

Nálev na okurky nalévejte do sklenic až po vychlazení.

2.7.2021 10:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist