FENG ŠUEJ: TIP pro vaší kuchyň

O čínské nauce feng šuej jsme psali již několikrát a vždy poměrně s úspěchem. Je tedy zřejmé, že vás tato problematika zajímá a proto máme pro vás jeden TIP. Pokud tedy budete vnímat vaší kuchyň jako „živlový prostor“, tak mějte na paměti, že ne vždy je dobré nutit oheň a vodu, aby spolu byly v těsném kontaktu. Je to jako s tou kočkou a se psem: všichni víme, jak to pak dopadne.

V jaké místnosti je nejvíce zastoupených živlů? Koupelna je plná vody a ložnice? Obývací pokoj? Nebo pracovna? A co kuchyň? Vždyť právě v kuchyni je stejně jako v koupelně voda a hlavně je tam oheň, a to ať už přímo v podobě plamene plynového hořáku a nebo zástupně jako plotýnka, sklokeramická deska atp.

Feng shui bydlení: inspirativní fotogalerie

Pokud si necháte v kuchyňském studiu navrhnout kuchyňskou sestavu, tak pak vám ve většině případů nikdy nedají varné centrum (oheň) vedle centra mycího (voda). Má to svou logiku, která je jednak praktická a pak také tento nepsaný zákon můžeme klidně vysvětlit jako podvědomou a zakořeněnou snahu nedráždit živly a nedávat tak oheň do těsné blízkosti s vodou. Určitě je tedy lepší mít mezi mycím a varným centrem alespoň 50-60 cm volného prostoru, který můžete chápat jednak jako prostor manipulační – odkládací a pak také jako přirozenou a respektovanou hranici mezi vodou a ohněm.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

A praktický rozměr věci?

Pokud máte své zkušenosti s fungováním feng šuej, pak jako praktický rozměr věci budete vnímat zkrátka holý fakt, že vytvoříte harmonické prostředí i ve vaší kuchyni. Ale pokud vás zajímá racionální pohled problematiku varného a mycího centra, tak pak si zkuste představit, že sundáte těžký hrnec z plotýnky či hořáku a budete se ho nažit někam postavit. Na jedné straně varného centra budete mít rozložené věci potřebné k vaření, tedy suroviny, nože, prkýnka, koření atd. a na druhé straně bude…dřez. Kam pak takový hrnec postavíte? A nebo budete stále přemýšlet nad tím, že když máte jednu stranu varného centra obsazenou dřezem, tak že tedy ta druhá bude muset být stále volná? A nebude praktičtější mít mezi „vodou“ a „ohněm“ kus pracovní plochy?

Zajímá-li vás, jak z praktického hlediska umysťovat mycí centrum, pak čtete ZDE.

Red.
Foto: Hanák kuchyně a Schueller

1.6.2009 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist