FENG ŠUEJ: TIP pro vaší kuchyň

O čínské nauce feng šuej jsme psali již několikrát a vždy poměrně s úspěchem. Je tedy zřejmé, že vás tato problematika zajímá a proto máme pro vás jeden TIP. Pokud tedy budete vnímat vaší kuchyň jako „živlový prostor“, tak mějte na paměti, že ne vždy je dobré nutit oheň a vodu, aby spolu byly v těsném kontaktu. Je to jako s tou kočkou a se psem: všichni víme, jak to pak dopadne.

123370-1100x618.jpg Celá galerie 4 Zdroj: archiv redakce

V jaké místnosti je nejvíce zastoupených živlů? Koupelna je plná vody a ložnice? Obývací pokoj? Nebo pracovna? A co kuchyň? Vždyť právě v kuchyni je stejně jako v koupelně voda a hlavně je tam oheň, a to ať už přímo v podobě plamene plynového hořáku a nebo zástupně jako plotýnka, sklokeramická deska atp.

Feng shui bydlení: inspirativní fotogalerie

Pokud si necháte v kuchyňském studiu navrhnout kuchyňskou sestavu, tak pak vám ve většině případů nikdy nedají varné centrum (oheň) vedle centra mycího (voda). Má to svou logiku, která je jednak praktická a pak také tento nepsaný zákon můžeme klidně vysvětlit jako podvědomou a zakořeněnou snahu nedráždit živly a nedávat tak oheň do těsné blízkosti s vodou. Určitě je tedy lepší mít mezi mycím a varným centrem alespoň 50-60 cm volného prostoru, který můžete chápat jednak jako prostor manipulační – odkládací a pak také jako přirozenou a respektovanou hranici mezi vodou a ohněm.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

A praktický rozměr věci?

Pokud máte své zkušenosti s fungováním feng šuej, pak jako praktický rozměr věci budete vnímat zkrátka holý fakt, že vytvoříte harmonické prostředí i ve vaší kuchyni. Ale pokud vás zajímá racionální pohled problematiku varného a mycího centra, tak pak si zkuste představit, že sundáte těžký hrnec z plotýnky či hořáku a budete se ho nažit někam postavit. Na jedné straně varného centra budete mít rozložené věci potřebné k vaření, tedy suroviny, nože, prkýnka, koření atd. a na druhé straně bude…dřez. Kam pak takový hrnec postavíte? A nebo budete stále přemýšlet nad tím, že když máte jednu stranu varného centra obsazenou dřezem, tak že tedy ta druhá bude muset být stále volná? A nebude praktičtější mít mezi „vodou“ a „ohněm“ kus pracovní plochy?

Zajímá-li vás, jak z praktického hlediska umysťovat mycí centrum, pak čtete ZDE.

Red.
Foto: Hanák kuchyně a Schueller

1.6.2009 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist