Ergonomie v kuchyni – ušetřete zbytečné kroky

Kuchyňské krok za krokem: Víte, jak si ušetřit zbytečné kroky a shyby při každodenním tanci v kuchyni? Víme, jak na kuchyňskou ergonomii, která vám usnadní práci od uložení nakoupených potravin, přes přípravu jídla a vaření, až k finálnímu úklidu. Poradíme vám, jak vytvořit bezpečný kuchyňský svět.

Vybavení pro kuchyně
Nejdůležitější roli při plánování kuchyně hrají ergonomické aspekty u stolůžidlí, které působí příznivě na kondici uživatele a zajistí jeho pohodlí. Při výběru kontrolujte kvalitu materiálů, pevnou konstrukci, odolný povrch, stálost barev, stabilitu při umístění a v neposlední řadě nastavitelné parametry.

Nákup zařízení do kuchyně zaměřte na výrobky přizpůsobené uživatelům. Orientujte se především podle velikosti postavy (výšky a hmotnosti) těch, kteří budou v kuchyni kralovat nejvíce.

Ergonomické zásady
Při plánování prostorového uspořádání v kuchyni mějte na paměti dva základní kameny ergonomie:
1. Zóny v kuchyni určují postup prací při přípravě jídla a vaření.
V kuchyni by mělo být vše při ruce, jinak se uchodíte. Tzv. magický trojúhelník spojuje tři zóny – ukládání potravin, mytí a vaření.
2. Parametry výšky a hloubky pracovních ploch
Výška pracovní desky má být variabilně nastavitelná podle výšky uživatele (při 165 cm – 86 cm, pro osoby vyšší až 90 cm). Doporučení pro hloubku skříňky je od 15 do 30 cm. Horní police nemají přesáhnout výšku 190 cm.

Plánování kuchyně
Optimální sestava začíná spíží a lednicí, která navazuje na manipulační plochu s mycím centrem. Další pracovní plocha pokračuje k varnému centru, po němž následuje servírovací plocha. Pro leváky je to přesně naopak.

Kuchyně s ostrůvkem se hodí jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do prostorově velkorysých kuchyní.

Kuchyně tvaru „U“ – tento typ je vhodný jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do malé místnosti o rozměrech alespoň 2,4 x 2,4 m.

Kuchyň tvaru „L“ se uplatní jako kuchyňský kout v obytném prostoru nebo do malé místnosti o rozměrech alespoň 2,4 x 2,4 m, kde je počítáno i s jídelním koutem.

Lineární kuchyně je určena do podélných úzkých místností o šířce alespoň 1,8 m nebo 2 m, pokud se počítá i s malým jídelním koutemnebo jako linka v obytném prostoru.

Kuchyňské linky: inspirativní fotogalerie

Kuchyně s rovnoběžnými částmi jsou vhodné do obdélných místností o šířce alespoň 2,4 m s dveřmi a oknem v kratších stěnách.

Text: Alexandra Rohanová
Foto: pdkuchyne.cz, valcucine.com, klejkolinka.com, kika.com, koryna.cz, earch.cz, stella-kuchyne.cz, kuchyne-radys.cz. qde.cz, sykora.eu,

5.6.2013 12:43

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist