Energeticky úsporný dům šetří peníze a chrání soukromí svých majitelů

Toužíte mít co nejvíce soukromí, ale přitom nechcete žít někde na samotě u lesa? Totéž přání měla rodina, která si pořídila parcelu v relativní blízkosti hlavního města, na okraji obce Mníšek pod Brdy. Podívejte se, jak jejich požadavek vyřešili architekti z pražského studia Ian Bryan Architects.

Stavba dělí parcelu na dvě zóny

Jednopodlažní dům půdorysného tvaru L se nachází na rovinatém pozemku v odlehlé části obce Mníšek pod Brdy. Parcelu podélného tvaru rozděluje tato budova na dvě části. Ta menší je přístupová a je orientovaná na ulici. Jsou zde umístěny parkovací plocha a vstup do domu.

Větší, jakási rekreační zóna, je koncipovaná jako zahrada. Navrhl ji architekt Vít Beran, zatímco o konečnou podobu domu, který je horizontálně spjatý s terénem, se zasloužili architekti Ian Bryan a Peter Hričovec. Působivým vertikálním prvkem je zde pouze tmavé těleso krbu s komíny, které kompozici protíná a zároveň vyvažuje.

Je jako skořápka, která brání zvědavým pohledům sousedů

Protože je pozemek obklopen okolními staveními, bylo především nutné vyřešit požadavek majitelů, týkající se potřebného soukromí. Z tohoto důvodu je dům koncipován jako jakási „skořápka“ uzavřená směrem do ulice a zvědavým pohledům sousedů. Otevřená pouze do vlastní zahrady, tak aby poskytovala klidné relaxační prostředí svým obyvatelům.

Vnitřní strana „skořápky“ se otevírá téměř v celé ploše do zahrady díky velkému prosklení. Tato část domu je navíc lemována krásnou terasou, která je orámovaná betonovou markýzou. Ta tvoří přirozené stínění a chrání před deštěm. Zahrada je přístupná nejen z obytného prostoru, ale také přímo z jednotlivých pokojů.

Slunce proniká do interiéru okny i světlíkem

O světlo a sluneční paprsky není uvnitř domu nouze. A to nejen díky již zmíněném prosklení jihovýchodní fasády, ale i pásovému střešnímu světlíku v obytné části. Světlo proniká střešními světlíky také do obou koupelen. Navíc dokonale koncipovaný půdorys budovy umožňuje její funkční členění na společenskou a intimní zónu a na technickou část.

Souznění s přírodou umocňují fasáda i ekologické vytápění

Budova je obložená modřínovým dřevem bez povrchové úpravy v kombinaci s pohledovým betonem s šedou omítkou a tmavými grafitovými, většinou ocelovými prvky, což jsou materiály naturálního charakteru, zapadající do kontextu přírodní lokality.

Dům je energeticky nenáročný. Vodu čerpá z vlastní studny a vytápěný je tepelným čerpadlem vzduch-voda. Všude je podlahové topení. Navíc severní fasáda je plná a zateplená. Naopak jižně orientovaná část je prosklená a díky tomu absorbuje sluneční teplo.

25.10.2017 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist