Elegantní proměna domu do stylu Bauhaus

Dva mladí lidé se po koupi dávno nevyhovujícího domu z roku 1969 pustili do odvážného projektu, aby ho proměnili na moderní bydlení se spoustou prosklených ploch s výhledy na úžasnou přírodu. Nová podoba domu odkazuje na styl Bauhaus, jednu z nejvýznamnějších avantgardních škol umění, designu a architektury.

schueco_vila-bauhaus-ve-svedsku_1_zdroj-foto-sofia-sabel_gothenburg-1100x618.jpgCelá galerie 10 Zdroj: Foto: Sofia Sabel, Gothenburg

Dlouhodobá rekonstrukce

Na kopci usazená třípodlažní vila se nachází ve švédském městě Särö ležícím 25 km jižně od Göteborgu. Před rekonstrukcí se z velké části nacházel v původním stavu z roku 1969. Rozhodli se tedy, že ho budou postupně renovovat a rozšiřovat ve třech fázích a zachovají pouze základní betonové konstrukce.

Začali s méně stavebně a technicky náročnými částmi budovy. Nejprve přišlo na řadu přízemí (65 m2) se vstupní zónou, garáží, prádelnou a skladovacími prostory, pak následovalo horní patro (35 m2).

Největší výzvou se však stala rekonstrukce prostředního podlaží o rozloze 170 m2. Tato část domu musela do sebe integrovat všechny hlavní životní a funkční prostory pro každodenní život – velkoryse otevřenou obývací, jídelní a kuchyňskou zónu stejně jako přístup na terasu. Navíc tato část domu musela být charakteristická moderním vzhledem v duchu stylu Bauhaus.

Odvážně a s pokorou

Styl Bauhaus se spojen s formální jednoduchostí, kubistickými tvary stavebních konstrukcí s plochými střechami, minimalistickým způsobem využití stavebních materiálů – hlavně betonu a velkými prosklenými plochami fasády.

Majitelé domu v Särö chtěli systematicky vtělit tyto designové principy do rozšířeného a částečně nově vybudovaného prostředního patra vily.

Panoramatický výhled na okolní krajinu ze všech částí prostoru měl být co nejvíce velkorysý. Majitelé se snažili vybrat prosklené posuvné systémy tak, aby mohly být používány flexibilně v závislosti na ročním období a počasí.

Neobvyklá řešení – cesta k dokonalosti

Požadavek maximalizovat množství světla, které bude procházet velkoformátovými okny od podlahy až ke stropu a posuvnými systémy, aniž by bylo nutné měnit stávající konstrukci ploché střechy, byla zvláštní výzvou pro zpracovatele profilů firmu Alufront ze Sävedalenu. Zkušený partner společnosti Schüco navrhl specifické řešení, díky kterému byly spodní profily oken zapuštěny do podlahy tak hluboko, že zůstaly viditelné pouze čisté skleněné tabule bez rámu, čímž dosáhl prakticky nerušeného propojení interiéru s exteriérem.

Klienti jsou výsledkem rekonstrukce nadšeni – zejména pokud jde o světlo, prostor, jednoduchost a modernost obytných prostor.

Informace o projektu

  • Název projektu: Rekonstrukce soukromého domu, Särö (Švédsko)
  • Architektonický návrh: Klient ve spolupráci s firmou Alufront AB, Sävedalen (Švédsko)
  • Obytná plocha: 270 m2 na třech podlažích
  • Posuvné systémy a posuvné systémy se zdvihem: Schüco ASS 50
  • Fasádní systémy: Schüco FW 50+.HI
  • Okna: Schüco AWS 70 BS.HI
  • Dveře: Schüco ADS 70 HD
  • Realizace: 2014-2015
19.11.2018 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist