Dům ve svahu pro tři generace

Na konci slepé ulice na okraji Šternberku vyrostl moderní dům s dvěma byty pro rodiče a prarodiče a několika pokoji pro nejmladší generaci rodiny. Dům je koncipován tak, aby co nejméně zatěžoval stávající zástavbu a zároveň respektoval a využil přítomnost blízkého lesa.

masparti_dum_ve_svahu_boysplaynice_02-1100x618.jpgCelá galerie 26 Zdroj: Foto: Martin Tůma a Jakub Skokan / BoysPlayNice

S prudkým svahem parcely, kde moderní rodinný dům vyrostl, se museli vyrovnat architekti Pavel Martinka a Ondřej Spusta ze studia Masparti. „Dům jsme navrhli na místo s průhledem na protilehlý zalesněný svah tak, aby tento průhled zůstal zachován, a to jak pro příchozí od lesa, tak pro obyvatele domů na protější straně ulice. Dům se svou výškou přizpůsobil okolí, směrem do zahrady si však dovolil vykouknout z řady a poskytnout svým obyvatelům dálkový pohled na Drahanské vrchy,“ popisují architekti.

Tamní výstavba započatá v meziválečném období mohutnými vícepatrovými vilami byla postupně zahuštěna menšími poválečnými domy. Nový dům nechce kompozičně doplňovat stávající výstavbu tradičního vzhledu, i přes svou velikost se snaží místo nezatěžovat, nenavyšovat množství forem, barev a tvarů. Proto byla část domu umístěna pod terén s tím, že veškeré prostory včetně venkovní terasy jsou obsaženy v jedné hmotě.

Dům tvoří dvě podlaží. To horní podlaží je vstupní a navazuje na garáž pro dvě auta. Je v něm umístěn větší byt s terasou pro rodiče. Prarodiče našli své místo v menším bytě ve spodním podlaží, které je přístupné po venkovním betonovém schodišti a je z něho přímý vstup na terasu. Pokoje dětí jsou situovány mezi oba byty na úrovní spodního podlaží přístupné po vnitřním ocelovém schodišti.

Konstrukce domu je železobetonová monolitická, část garáže založena na mikropilotách. Horní podlaží tvoří železobetonová konstrukce s keramickými vyzdívkami. Střecha s mírným sklonem se svažuje po celé délce domu až ke dvojici vpustí svedených přes garáž do podzemní retenční nádrže.

Architekt: masparti / pavel martinka, ondřej spusta
Projekt: 06 / 2013
Realizace: 2014–2017
Rozloha: zastavěná plocha 190 m2, užitná plocha 212 m2
Spoluautoři: D. Lemák, R. Koiš / Statika Olomouc – konstrukční řešení
Konstrukce: LITÝ ŽB
Fasáda: ETICS
Okna + dveře: BLOCK / JANOŠÍK OKNA-DVEŘE
Podlahy: Marmoleum / FORBO
Design dělaný na míru

25.10.2018 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist