Dům se zahradou uprostřed

Naprosto nezvyklé řešení velkého domu na malém pozemku přináší koncept atriového domu, ve kterém hmota stavby obklopuje uzavřenou zahradu. Unikátní řešení a nápadité zpracování vyneslo projektu titul Stavba roku 2021.

atelier-stepan-internal-landscape-villa-boysplaynice-10-1100x618.jpg Celá galerie 30 Zdroj: archiv redakce

Klient měl na výběr ze dvou pozemků. Na poradu si přizval architekta Marka Štěpána z Ateliéru Štěpán www.atelier-stepan.cz, který měl následně navrhnout celou stavbu. U architekta paradoxně zvítězil menší z pozemků, který se nacházel na atraktivním místě nedaleko sídla klientovy firmy a zároveň v blízkosti velkých parků, které příznivě ovlivňují okolní klima. Velkým kladem místa je křehká síť sociálních vazeb v okolí, třeba pracovní dostupnosti, docházky do školy, rodinných vazeb a kultury.

Přáním klienta bylo žít hodně venku, což na malém, urbanisticky složitém pozemku nebylo jednoduché splnit. Když architekt Marek Štěpán o domu přemýšlel, došel k přesvědčení, že dům, aby splnil klientovy nároky, se musí odlišovat od klasického uspořádání staveb, jak je známe, a inspiroval se v antice. „Novojičínská vila je variací na antický atriový dům. Konkrétně Atrium displuviatum, tedy bezokapové atrium, které popisuje Vitruvius ve svých Deseti knihách o architektuře. Je to atrium bez sloupů a střešní voda je svedena mimo něj,“ říká Marek Štěpán.

Výhody nevýhodného pozemku

Dvoupodlažní vila je zasazena do mírně svažitého terénu a plně jej odráží ve svém uspořádání. Vytváří vnitřní obytnou krajinu, která je směřována do sebe, do jakési obytné introvertnosti. Zároveň umožňuje průhledy do okolního světa, sousedních zahrad a ulice.

Vila má tři výškové úrovně, spíše by se daly nazvat platformami. V úrovni ulice je vstupní betonová, kde je umístěno zázemí. Hlavní obytná platforma se společenskou částí je o necelé patro vyvýšena nad úroveň ulice, klidová část je o další půlmetr výše.

Společenská a klidová část jsou dřevěné, k sobě kolmé a navazují na travnaté atrium, které je jádrem celého domu. Na atrium navazuje i objekt sauny s navazujícím ochlazovacím bazénkem, který funguje i jako oddělení od ulice.

Podívejte se na video, v němž architekt představuje dům:

Výhledy do nebe

Kruhové atrium se opakuje na významných místech vily formou kruhových světlíků, které jsou umístěny například nad jídelním stolem nebo v obývacím pokoji. Architekt tak kompozičně propojil exteriér s interiérem a zároveň přivedl denní světlo do vnitřních částí budovy.

Krb, symbol tepla domova, je umístěn v závěru nástupní osy do domu. V ložnici je umístěn rozměrný romantizující motiv Lysé hory.

Spojení betonu a dřeva

Suterén je řešen jako bílá vodostavebná železobetonová vana z pohledového betonu. Nadzemní podlaží je konstrukčně řešeno jako dřevěné z masivních křížem lepených CLT panelů. Vnější obklad stěn je akátovými dřevěnými deskami na sraz. Podlahy v interiéru jsou dřevěné dubové a betonové, venkovní terasy jsou z akátových desek. Okna jsou černá hliníková, zasklená izolačním trojsklem.

Fasády domu jsou jednoduché, abstraktní, vyjadřující jeho materiálovou podstatu. Směrem do ulice je předzahrádka nahrazena dlouhým květníkem.

Dům je řešen v nízkoenergetickém standardu. Vnitřní klima je podpořeno nuceným větráním s rekuperací. Vytápění je podlahové teplovodní v kombinaci s nástěnnými tělesy, vytápěno plynovým kondenzačním kotlem. TUV je dohřívána solárním panelem umístěným na střeše. Vzhledem k výšce podzemní vody je kolem suterénu proveden vzdušník a pod atriem je zásobník na dešťovou vodu pro závlahu.

3.1.2022 10:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist