Dům pro rodinu se psem nepřipomíná stodolu náhodou

Rekonstrukce staré stodoly už nebyla možná a tak ji mladá rodina nechala zbourat a místo ní postavit nový dům, který působí moderně a zároveň respektuje okolní zástavbu malé vinařské vesnice a také přilehlou malebnou kopcovitou krajinu.

Když rodina Döllinger-Tsaových hledala bydlení, logicky padla volba na starou nevyužívanou stodolu na pozemku rodičů. Tato budova tak typická pro region byla v natolik špatném stavu, že nešla zachránit. Mladí manželé začali přemýšlet nad projektem. Záleželo jim na tom, aby nenarušili ráz rodné vesnice Auersthal v oblasti Weinviertel, kterou charakterizují vinné sklípky lemující hlavní ulici.  Zrodily se spousty nápadů, včetně např. dřevěné kostky kontrastující s okolím – od těchto vizí však majitelé brzy upustili.

Moderní stodola

Nakonec našli architekta Martina Rührnschopfe, který má na kontě různé projekty v okolí Vídně a je znám svým citlivým přístupem a ekologickou architekturou vhodnou pro danou oblast. Po důkladné analýze blízkého okolí bylo v rámci workshopu „simultanplanning©“ zpracováno několik variant, což umožnilo dojít k řešení dokonale sladěnému s architekturou obce Auersthal. „Tímto způsobem vznikl dům, který není ani moderní, studeně působící kostka, ale ani klasické upravené venkovské stavení se zlatými příčkami v oknech a polystyrenovou fasádou,“ vysvětluje architekt.

Místo staré stodoly dnes stojí dům, který svým vzhledem připomíná původní venkovskou budovu – ale v moderním provedení. Je harmonicky zapracován do řady domů a propojen s domem rodičů. Z domu „Zu-haus“ vyzařuje přívětivá jednoduchost, která byla po celá staletí typická pro region Weinviertel a vytvářela jeho kulturní krajinu.

Ke své předchůdkyni novostavba odkazuje původními prvky jako větracími štěrbinami a posuvnými vraty stodoly, které našly nové uplatnění.  Posuvné „dveře“ kromě toho umožňují otevřít dům na straně do ulice, nebo jej naopak zavřít. Kdykoli tak lze dům otevřít do zahrady, čímž se vnitřní prostor přirozeně propojí s okolní přírodou.

Schody jako dominanta

Dominantou interiéru jsou schody, které jsou zabudovány přímo do obytného prostoru jako jeho vizuální součást.  V přízemí najdeme šatnu, toaletu a prostornou obývací kuchyň s jídelnou – a to vše se stejným povrchem z voskovaného betonu. V patře se nachází chodba, ložnice a koupelna. Horní patro úplně pod střechou je pojato jako otevřený prostor a funguje jako skrýš pro dceru, která si zde může hrát, spát a odpočívat.

Světla jako venku

Během podzimních a zimních dnů není místní podnebí nejpříznivější a bývá často zamračeno. Z toho důvodu chtěli manželé zajistit do nového domu dostatečný přísun denního světla i za temných dní. Velkorysé prosvětlení zajišťuje nejen velká svislá prosklená plocha na jižní straně domu, ale také dobře rozmístěná střešní okna. Díky chytrému využití světla proudícího shora se světlo dostane skrze patro i do středních částí přízemí, které je tak rovnoměrně osvícené.

Právě velké a rovnoměrné rozmístění světla po domě zapříčinilo, že celý vnitřek domu působí velkorysým, otevřeným a přívětivým dojmem. Světlo dopadající shora, tzn. zenitové světlo, je za zamračeného dne třikrát intenzivnější než světlo přicházející fasádním okny ze stran. Dokonalá interakce mezi svislou prosklenou plochou a střešními okny v kombinaci s bílými stěnami a dřevěnou i betonovou podlahou vytváří fascinující světelnou atmosféru.

Čerstvý vzduch, půl zdraví

Protože nechtěl investor používat mechanickou ventilaci, vypracoval architekt plán ideálního rozmístění otvorů pro přívod a odtah vzduchu v podobě fasádních a střešních oken. Výsledkem je komínový efekt, který zajišťuje maximální účinnost větrání bez spotřeby energie. Inovativní princip větrání představuje automaticky řízené otevírání a stínění oken. Fasádní okna se skrytým motorem fungují jako otvory pro přívod vzduchu. Střešní okna VELUX Integra® mají též skrytý motor a zajišťují odvod vzduchu.

Během topné sezóny a přechodných období vysílají čidla koncentrace CO2 instalovaná na různých místech signál elektricky ovládaným oknům, kde se mají otevřít. Tak lze během topné sezóny snadno odvětrávat různé prostory domu tak, jak doporučuje vědec specializující se na hygienu Peter Tappler z IBO Innenraumanalytik: větrání nesmí být přehnané (aby nedocházelo ke ztrátám cenné energie na vytápění a k vysoušení vnitřního ovzduší), ani nedostatečné (z hygienických a zdravotních důvodů).

V létě jsou čidla koncentrace CO2  vypnutá a systém přejde do režimu chlazení přirozenou ventilací. Ten využívá jednoduchého fyzikálního principu – nočního chlazení pomocí přesně cílené ventilace. Integrovaný časovač otevře automaticky okna ve 22 hodin večer a v 7:30 ráno je zavře. Chlazení přirozenou ventilací umožňuje během noci ochladit ty části domu, které se během dne ohřály. Tento způsob větrání okny nevyžaduje žádnou energii, protože jde o pasivní systém, a výrazně přispívá k příjemnému vnitřnímu prostředí v domě během léta.

Chladno v létě, v zimě teplo

Pochopitelným požadavkem bylo i snížit náklady na vytápění a chlazení domu. Plášť domu s účinnou tepelnou izolací zadržuje v domě teplo. Cílené využití solárního zisku z prosklené plochy na jižní straně domu v kombinaci s jeho tepelnou kapacitou omezuje na minimum nutnost dalšího vytápění. Zdrojem tepla je stávající plynový kondenzační kotel v sousedním domě rodičů a kamna na dřevo v dolním obytném prostoru.  Masivní štítové stěny a betonové podlahy v přízemí mají velkou tepelnou kapacitu a díky tomu výrazně zpomalují ohřívání místností. Účinné venkovní stínění zase chrání dům před přehříváním během letního období.

Jako velmi inteligentní a účinné řešení se osvědčilo použití plachty, která chrání terasu před sluncem a zároveň stíní obytný prostor. Na straně do ulice zajišťují ochranu před ranním sluncem, které může být v létě velmi intenzivní, lamely na stodolových vratech. Střešní okna jsou osazena průsvitnými elektrickými žaluziemi, které jsou naprogramovány tak, aby se v létě po ránu automaticky zatáhly. Součástí konceptu spotřeby energie je i venkovní prostor. Strategické rozmístění listnatých stromů vytváří v létě přirozený stín a specifické mikroklima.

Dům představuje úspěšný koncept využívající minimum technologií a nabízející vysokou úroveň bydlen, kde si tříčlenná rodina i jejich pes splní svůj sen o pohodlném životě na venkově.

Projekt a  stavební dozor:

Statika: Zwang GesmbH, Bockfließ
Stavební fyzika: Eder Bau GmbH, Zistersdorf
Koncept stavební technologie: Martin Rührnschopf architecture, 1130 Vienna
Projekt denního osvětlení: VELUX Österreich GmbH, Wolkersdorf
Projekt ventilace: VELUX Österreich GmbH, Wolkersdorf
Stavební koncept: Active House Standard
Podlahová plocha: 129 m2
Období výstavby: 2012–2013
Hrubá stavba: Eder Bau GmbH, Zistersdorf
Dřevěné konstrukce a střecha: Zwang GesmbH, Bockfließ
Martin Rührnschopf architecture, 1130 Vienna
Martin Rührnschopf a Hans Döllinger: foto ze staveniště

Text zpracovala z dostupných zdrojů redakce
Foto: Jörg Seiler: architektonická fotografie, archiv firmy Velux

17.5.2016 9:53

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist