Drtič kuchyňského odpadu

Drtič kuchyňského odpadu je pomocník, který je při práci v domácnosti k nezaplacení. Pomocí drtiče se rychle a bezpečně zbavíme většiny zbytků, které vznikají při přípravě jídel, a odpadne nám tak nepříjemně časté chození s košem. Vyvarujeme se i nepříjemných pachů, které rozkládání biologického odpadu běžně způsobuje.

Drtič kuchyňského odpadu pracuje velice jednoduše. Pustíme studenou vodu, poté zapneme drtič a zbytky jídel vhazujeme přímo do dřezu. Nadrcený odpad se společně s vodou odplavuje do kanalizace. Drtič necháváme zapnutý tak dlouho, dokud není slyšet pouze chod motoru, pak drtič vypneme a zastavíme vodu. Hlučnost při chodu naprázdno je srovnatelná s kompresorem u lednice, při drcení nejtvrdších materiálů pak s mixérem. Důležité je pamatovat na to, abychom drtič nikdy nepoužívali na sucho. Během drcení je nezbytná tekoucí studená voda, která způsobuje ztuhnutí tuku a jeho následné nabalení na ostatní nadrcené částečky, čímž se zabrání usazování mastnoty na stěnách drtiče a v odpadním potrubí. Studená voda současně ochlazuje motor drtiče. Drtič není nutné zapínat při mytí nádobí, kdy funguje pouze jako sifon. Nádobí můžeme bez obav mít v horké vodě se saponáty, drtič se nepoškodí, protože je vyroben z odolného materiálu.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Při používání drtiče je velice důležité přesně vědět, co můžeme drtit a co ne. Bez obav můžeme drtit zbytky zeleniny, ořechy, vaječné skořápky, maso, rybí a kuřecí kosti, ovoce i pecky, těstoviny, nudle, rýži, zbytky nedojedeného jídla, papírové ubrousky a kapesníčky, filtry na kávu a čajové sáčky, nedopalky cigaret. Na druhé straně bychom se měli vyhnout drcení kukuřičných klasů, celerové natě a listů z pórku, které se nám budou namotávat do drticích segmentů. Vyvarujme se také drcení skořápek mořských živočichů (škeblí a ústřic), skla, kovů (pozor zejména na hliníkové fólie), kamenů, provázků a textilií, igelitů a plastů obecně. Do drtiče nepatří ani agresivní chemikálie nebo horký olej.

Používání drtiče odpadu je velmi jednoduché a bezpečné. Zbytky z talíře seškrabujeme stěrkou či nožem, drcené zbytky pak padají do otvoru vlastní vahou. I když máme spoustu zbytků, nemůže se stát, že bychom spotřebič „přehltili prací“. Ten má v sobě totiž termopojistku, na základě které se při přetížení zastaví. V takovémto případě přístroj vypneme a vyjmeme z něj zbytky, které ještě nebyly zpracovány. Asi po 3 až 5 minutách, po vychladnutí pojistky, můžeme přístroj opět zapnout a pokračovat v drcení.

Drtič kuchyňského odpadu je vestavěný spotřebič ve dřezu, zavěšuje se přímo pod výlevku. Jediné podmínky pro jeho montáž jsou, že musíme mít dřez s průměrem otvoru 92 mm, zásuvku 220 V a napojený přívod vody. Také údržba drtičů kuchyňského odpadu je velice snadná. Tyto spotřebiče jsou samočisticí, takže žádnou údržbu nepotřebují. Stačí je pouze zapojit a používat. Uvnitř drtiče nejsou ostré nože nebo čepele, ale tupé drticí segmenty, které není potřeba brousit.

Na závěr několik technických a ekonomických parametrů, které napomohou v orientaci při případném nákupu spotřebiče. Drtič se připojuje na standardní rozvod elektrického proudu 220 V, zapíná a vypíná se klasickým vypínačem. Alternativou je pneumatický spínač, který je instalován buď v pracovní desce, nebo přímo ve dřezu. Standardní typy drtičů mají antikorozní úpravu a základní prvky z nerezu, ty luxusní mají celý drtící systém z nerezového materiálu. Drtiče mají obvykle motory s příkonem 370 až 750 W. Spotřeba vody u drtiče je cca 4 l za den, což je srovnatelné s jedním použitím WC. Spotřeba elektrické energie je za měsíc asi stejné jako spotřeba klasické sto wattové žárovky za hodinu. Pořizovací ceny těchto spotřebičů se pohybují od 7 000 do 30 000 Kč podle typu a výrobce. Jednotliví výrobci poskytují záruku, opět podle typu, na 3 až 8 let. Obvyklá životnost drtiče je ale vyšší, 15 a více let při denním užívání.

2.5.2002 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist