Dřezy a další pomocníci v kuchyni

Když probíráme – a vybíráme kuchyň, obvykle se zajímáme nejprve o celkový dojem, jestli se nám líbí a jestli je barevná tak, jak si představujeme. Pak zkusíme, jak hladce jezdí zásuvky a také co materiál. Pak řešíme, jestli se do našeho příbytku vejde. A až potom se zajímáme i o technologie a nová řešení.

Jestli mezi tuto početnou skupinu nepatříte, omlouvám se za podcenění. Většinou ale si drobných důležitých detailů nevšímáme, pokud není prodavač tak dobrý, že nás na všechny šikovně upozorní a tím nás nadchne pro sestavu, která možná není tak krásně béžová, jak jsme chtěli, ale bude se v ní určitě lépe pracovat.

Opláchnout a do hrnce…

Pořadí, jak je pracovní pult uspořádaný, už jsme se sledovat naučili, víme, že je šikovné mít – jsme-li praváci – nejdřív dřez, pak nějaké to místo na krájení omyté zeleniny apod. a potom varnou plochu. Sledujeme také pozorně, v čem oplachujeme?

Věřte, že výrobci a designéři ano. Na letošní Eurocucině byla přehlídka dřezů velmi pestrá co do tvarů, velikostí, hloubek, ale také co do umístění.

Hitem je bezesporu ukrývání výlevky pod elegantní desky, které pracovní plochu hezky vyrovnají a sjednotí, ale největším šlágrem je zanořování. Všichni návrháři, kteří touží stále překvapovat a přicházet s novinkami, touží po tom, aby kuchyně měly co nejvíc tlačítek a dotykových plošek, takže na povel jezdí, zasouvají a vysouvají se velké desky, kolmo vyjíždí menší desky, a hlavně dokáží zajet i baterie, které zatím pořád tvrdošíjně trčely na tím vším a nemizely. Teď nemusí, schovají se pod desku dokonale tak jako plochy varné.

Pořád po ruce

To je skutečně hlavní cíl veškerého snažení. Když vám z hloubi pracovní plochy vyjede panel, je určitě vybaven zásuvkami, kontejnery na potraviny, kořenkami, poličkami, prostě vším, co můžete při vaření potřebovat. Občas tam najdete i svislý gril nebo vyklopíte gril teppan yaki.

I dolní část policové části, která stoupá vzhůru od pracovní plochy, je plně využita pro kuchyňské důležitosti, které jinak často hledáte. Snad i proto se definitivně upouští od klasických kuchyňských skříněk, zavěšených na stěně, a přibývá otevřených řešení, polic, které začínají hned na úrovni pracovní desky, nebo probíhají horizontálně až do obytného prostoru. Ruku v ruce s nimi jde uspořádání zásuvek a celých kuchyňských skříní, ale ty si necháme na příště!

Text: Vladimíra Storchová
Foto: Eurocucina Milano

22.8.2016 10:38

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist