Dovolíte si krásnou kuchyň?

Pátrat po tom, k čemu slouží kuchyň a její vybavení, se logicky jeví jako zbytečná práce. V kuchyni se vaří a někdy i jí a mnoho lidí už dál tuto místnost tzv. neřeší. Pokud je navíc kuchyň jako samostatná místnost, do které se návštěvy nevodí, pak se jí dostává velmi často opravdu jen základní pozornosti ve jménu čistě účelového a praktického vybavení. Přitom i kuchyň může být v rámci užitého umění tzv. artefaktem. Nebo myslíte že ne?

Vaření či jakákoliv jiná příprava potravin, zkrátka oblast gastronomie, kam přirozeně patří i vína, destiláty a jiné nápoje, představuje v pravém slova smyslu tvůrčí činnost, bez jejíhož provozování se navíc nemůžeme obejít. Jíst musíme a vařit tím pádem také. A když už to tedy jinak nejde, pak se člověk může pokusit udělat si z takových povinností příjemné strávené chvíle. A zajímavá, pohledově atraktivní kuchyň jako dílna, ve které vznikají větší či menší zázraky kulinářského umění do toho všeho docela příjemně zapadá, nebo ne?

Trendy: hi – end laky a ocel
Přímé, jasné linie bez ornamentu jsou dominantním tvaroslovím návrhářů i v případě kuchyňského nábytku či obecně kuchyňských zařizovacích předmětů. Charakteristickým trendem, který se ale projevuje obecně v rámci interiérového designu a neomezuje se jen na kuchyň, je pozornost věnovaná maximální kvalitě povrchového zpracování jinak nezdobených ploch. Trendem jsou pak ve výsledku vysoce „čisté“ a zároveň „dokonale“ krycí a hladké laky, až už ve vysokém lesku nebo jiné. Některé italské společnosti používají pro dosažení maximálně tvrdého, jednolitého a oděruvzdorného povrchu podobnou technologie nanášení, respektive vypalování laku, jako se tomu děje v automobilovém průmyslu.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Ještě výraznějším trendem, jehož výsledkem jsou na první i druhý pohled exklusivnější kuchyně, je používání nerezové ocele jako jediného materiálu kuchyňské sestavy. Výhodou je přirozeně maximální pohledová atraktivita a vysoká životnost takové kuchyně. Ocel bývá přirozeně povrchově zpracována tak, aby pokud možno odolávala vlivům způsobujících oděry a škrábance. Relativní nevýhodou je pak skutečnost, že na oceli je vidět jakákoliv špína, flek, otisk mastné či zpocené dlaně atp. Jinými slovy, ocelovou a na první pohled krásnou kuchyň, je nutné neustále leštit, neboť jinak začne ztrácet svůj půvab.

Mezi přední společnosti, které se výrobou takového v pravdě exklusivního kuchyňského vybavení zabývají, patří rozhodně Arc Linea, Boffi či Bulthaup. Kuchyň od těchto značek ale klidně může stát půldruhého miliónu korun.
Karel Vlach
Foto Boffi, Bulthaup
16.8.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist