Dokážou ocenit 50 odstínů šedi, v bytě proto převládá beton. Úchvatný interiér není pro každého

Vkus klienta a architekta si musí sednout, zvlášť pokud toužíte po neobvyklém interiéru, který se vymyká většinovému vkusu. Důkazem je tento interiér, který vznikl očesáním tuctového bytu z 90. let na železobetonový skelet. Podívejte se na výsledek.

08_smlxl-podoli-kiva-12-1100x618.jpg Celá galerie 20 Zdroj: KIVA

Architekty Klára Valová a Eva Mohylová se musely při rekonstrukci mezonetového bytu v pavlačovém domě z 90. let v pražském Podolí popasovat s neobvyklým půdorysem a z dvou 3 metry širokých a 15 metrů dlouhých pater o celkové rozloze 98 m² vytěžit maximum.

Kouzlo betonu

Nápad očistit původní konstrukce a nechat vyniknout jejich surový hrubý povrch nejvíc ovlivnil výslednou podobu bytu a jeho industriální atmosféru. Architektky odhalily železobetonový skelet s panely a betonový strop a sloupy ještě doplnily betonovou stěrkou na podlaze. Vznikl tak monochromatický základ, který slouží jako malířské plátno pro další výrazné prvky.

„Potěšilo nás, že se klienti betonových povrchů nebáli a od začátku jsme v tomto byli naladěni na stejnou vlnu. Občas slýcháme, že jsou naše interiéry studené a díky surovějším povrchům vypadají jako nedodělané, ale to, že se naše práce nelíbí každému, je v pořádku. Každý vnímáme barvy a jejich odstíny jinak. My třeba vidíme barevnost a živelnost skrytou v deseti odstínech černé nebo šedé barvy, neméně důležité jsou pak i různé struktury a materiály,“ vysvětluje architektka Klára Valová, zakladatelka studia SMLXL.

Modré srdce domu

Dominantou a vlastně i hlavní tepnou a srdcem domu se stalo ocelové zavěšené schodiště potažené výrazným modrým lakem. Barevný prvek pomyslného středu bytu na sebe poutá pozornost a skvěle vyniká v neutrálním prostředí celého interiéru.

Schodiště propojuje spodní patro bytu, kde se nachází vstupní hala, kuchyň a toaleta, s horním privátnějším patrem, do kterého architektky umístily ložnici, koupelnu a obývací pokoj s pracovnou.

Nové umístění kuchyně udělalo zázrak

Největší změnou v uspořádání bytu je přesunutí kuchyně, která byla původně situována hned u vstupu z pavlače. Nově ji architektky umístily na opačný konec patra, což umožňuje přímý vstup na balkon.

„Původně majitelé tento pokoj vůbec nevyužívali, sloužil jen jako sušárna prádla a v podstatě skladiště. Přitom díky balkonu jde o jeden z nejhezčích pokojů z celého bytu. Spojením s balkonem jsme navíc prodloužily plochu a pocit z celého bytu. Najednou tak získal na velkorysosti,“ zdůrazňuje Klára Valová.

Nábytek na míru má svůj důvod

Industriálně laděný interiér zjemňují elegantní materiály, jako je kouřové sklo, jímž je opláštěná digestoř, kůže použitá na čele postele nebo černě mořená dýha na nábytku.

Koupelnu rozzářily světla české značky Lasvit, interiér doplnily barové židle dánské designové značky Hay.

Všechen ostatní nábytek je vytvořen na míru. Ateliér SMLXL totiž zastává jasný názor, že byt není showroom. Klientovi se musí přizpůsobit na míru přesně dle jeho konkrétních potřeb.

15.5.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist