Diamantová loď nad Antverpami

Druhý největší přístav v Evropě a město diamantů získalo novou dominantu v podobě levitující lodi coby nástavby nad bývalou hasičskou stanicí, která se stala sídlem úředníků přístavu. Autorkou Port House je britská architekta iráckého původu Zaha Hadid.

Jeden z nejdůležitějších evropských přístavů již dlouho potřeboval novou kancelářskou budovu, která by ho reprezentovala a zároveň byla odolná a udržitelná do budoucna. Motivem výzvy v roce 2007 bylo vybudovat nové úřední sídlo v antverpském přístavu, které bude zastávat hodnoty firmy jak interně pro 500 zaměstnanců z oblasti techniky a administrativy, tak externě na lokálním i mezinárodním trhu.

Ideální pro přestavbu se ukázala památkově chráněná hanzovní budova bývalé hasičské stanice na Mexico Island v antverpském Kattendijku. Soutěž vyhrála společnost Zaha Hadid Architects se spolu s poradenskou firmou pro kulturní dědictví Origin.

Z věže loď

Překvapivě bylo rozhodnuto pro nástavbu stávajícího objektu. Ne ovšem samoúčelně. Studium původních návrhů ukázalo, že hasičská zbrojnice měla původně naplánovanou věž, která měla být výrazným a z dálky viditelným orientačním bodem.

Jelikož by boční přístavba zablokovala minimálně jednu stranu objektu a ovlivnila hierarchii fasády, zvolila architektka nástavbu v podobě diamantové lodi, která odkazuje i na význam města na poli obchodu s diamanty a jako symbol loďařství. Nová budova působí dojmem, jako by plula nad tou původní. Střízlivá hranatá solidnost stávajícího objektu kontrastuje s dynamikou zakřiveného pláště nové budovy, reprezentující princip samostatné plovoucí fasády jako organického objektu.

Plující v mracích

S citlivým odkazem na existující budovu a samotnou lokalitu nová struktura dokazuje, že není pouhou ikonickou dominantou a že dokáže zapadnout do širšího kontextu. Umístěná na pomezí mezi městem a přístavem působí nová nástavba jako příď lodi směřující k Šeldě, čímž celý objekt propojuje s řekou, na které byly Antverpy založeny. Také vnitřní prostory novostavby svou dynamikou připomínají loď. Četné výhledy na přístav, město a řeku se naskýtají ze světlých místností s prosklenou panoramatickou fasádou.

Obklopena vodou, prosklená fasáda nástavby vytváří dojem pohyblivých vln a reflektuje měnící se mraky a barvy na obloze. Výsledkem společné práce architektů, projektantů a techniků firmy Schüco je speciální konstrukce sestavená z trojhranných segmentů, která skrze ploché skleněné desky vytváří zdánlivě hladké křivky. Většina trojúhelníkových prvků je transparentní, některé neprůhledné. Jejich precizní kombinace zajišťuje dostatečný přísun denního světla do objektu bez přebytečného slunečního záření.

Proskleným výtahem do oblak

Původní nádvoří hasičské zbrojnice zakrývá skleněná střecha a slouží jako recepce Port House. V bývalé hale hasičské techniky je umístěna knihovna a čítárna.

Panoramatické výtahy poskytují přímý vstup do nové nástavby skrze vnější betonový most mezi původní zástavbou a rozšířením. Požadavek přístavního úřadu na kanceláře s vysokou komunikační hodnotou byl naplněn prostřednictvím společenských prostor typu restaurace, konferenčních místností a auditoria, které se nacházejí uprostřed horního podlaží stávajícího objektu a ve spodním podlaží novostavby.

Pro udržitelnou budoucnost

Velký důraz při realizaci byl kladen na udržitelný a energeticky efektivní design, což se podařilo, přestože památkově chráněné objekty kladou tomuto záměru značné překážky.

Geotermální systém čerpání vody z 80 metrů pod zemí do více než sto míst v budově slouží k topení i chlazení. V původní budově je použit systém chladicích nosníků a u novostavby pak chladicích stropů. Tlakové splachovače a detektory pohybu na toaletách snižují spotřebu vody, systémy automatizace a optimalizace sluneční kontroly zase minimalizují potřebu umělého světla.

Pozice u řeky rovněž napomohla k udržitelné výstavbě, neboť bylo možné přepravovat materiál a stavební komponenty po vodě přímo na staveniště.

Unikátní budova získala v rámci environmentální certifikace BREEAM hodnocení „velmi dobrý“.

Nový Port House v Antverpách je příkladem citlivého zpracování historického odkazu a potřeb dané lokality ve spravedlivém měřítku. Zároveň sebevědomě ukazuje směrem do budoucnosti, a to svou formou, udržitelností, konceptem i výrobními postupy. Je to třpytivý maják viditelný pro celý svět.

Text z dostupných zdrojů vypracovala redakce

3.4.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist