Do detailu promyšlená chata v Kysucích nabízí dokonalý únik od civilizace

Žijeme ve zrychleném světě, který určují schůzky a termíny. Abychom se úplně nezbláznili, potřebujeme občas úplně vypnout – uniknout od všeho stresu, povinností, internetu a lidí – zpět k podstatě. A k tomu potřebujeme místo, daleko od civilizace, někde v přírodě, uprostřed lesů. V úkrytu…

ark_shelter_02-1100x618.jpg Celá galerie 17 Zdroj: BoysPlayNice

Studenti architektury Michiel De Backer, Martin Mikovčák se již tři roky snaží v rámci projektu Ark-shelter najít ideální koncept jednoduché chatky, která by poskytla komfort v srdci přírody pro nerušený odpočinek. Za tři roky postavili, vyzkoušeli a redesignovali desítky shelterů a výsledkem je tato chatka s pracovním názvem „into the wild“.

Její minimalistický design odvrací pozornost k okolní přírodě. Otvory ve fasádě rámují obrazy scénické hry přírody, které se svým způsobem promítají do interiéru. Ať jde o otvírací stěnu, která fyzicky spojuje exteriér s interiérem. Nebo přední plné zasklení, které jako živý obraz při posezení vnucuje dojem, jako bychom seděli uprostřed divočiny. Koupelnová mléčná stěna funguje jako stínové divadlo komárů sedících na ní a měnící se siluety lesa. Prosklený strop denního boxu poskytuje pocit odpočinku pod širákem.

Puristický exteriér buňky neruší okolí a zároveň rafinovaně skrývá důmyslný systém, který se stará o nerušené pohodlí obyvatel: Senzory a přednastavené systémy automaticky řídí teplotu, stínění a větrání. Objekt je schopen fungovat i mimo inženýrské sítě díky soustavě solárních panelů, baterií a nádrže na dešťovou vodu s filtračním systémem.

Interiér o rozloze 40 m2 je rozdělen pomocí centrálního black boxu na pět jasně definovaných zón, které lze pomocí výsuvných či sklopných dveří a stěn měnit dle aktuální potřeby.

Interiér je využit do nejmenšího detailu. Obložený je smrkovou biodeskou, která jen prohlubuje spojení s přírodou. Je maximálně prosvětlený, a to nejen okny ve fasádě, ale také střešními světlíky, které dávají prostoru vzdušnost.

Vlevo od vstupu se nachází kuchyňská linka a denní zóna, která ústí ve velkoplošné okno v čele domu. Naproti, v zadní straně boxu je umístěna koupelna s toaletou, kterou lze v případě potřeby oddělit vysunutím posuvných dveří skrytých v rozích boxu.

Vpravo od boxu je vchod do ložnice, když do ní ale vstoupíte, místo postele najdete vířivku. Postel se totiž spustí ze stropu až v noci. A když už máte pocit, že vás nemá co překvapit, objevíte schůdky ve vnitřní stěně šatny, kterými vystoupáte do denní odpočívárny ve střešní nástavbě, kde si lehnete a splynete s oblohou.

Je až neskutečné, kolik promyšlených detailů stavba nabízí a díky nim vás nepřestane ani po čase nudit.

25.9.2018 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist