Cukr, káva, limonáda, čaj…

Ranní čaj, snídaně. Klasika, která nezklame, povzbudí a naláká do nového dne. Na trhu najdeme nepřeberné množství konviček i hrnečků, největší dojem na hosty však udělají snídaňové sety. Ty často obsahují konvičku, hrneček, menší talířek nebo misku. U hrnečků se barevnosti a fantazii meze nekladou, nicméně talíře volme raději jednobarevné. Ze strakatého talíře a neméně barevného pokrmu nás budou oči přecházet. Jednobarevná klasika nikoho nezklame a navíc je mnohem elegantnější.

K příjemně strávenému dopoledni patří káva. Klasické espresso patří do těch nejmenších šálků, co doma či v obchodě najdeme. Tady jistě není od věci malý šáleček nahřát. Káva tak nemá šanci vychladnout dřív, než ji host stačí vypít. Pozor, máme-li my či naše návštěva rádi kávu zjemněnou mlékem! Do hrnečku na presso už se málokdy takový „přepych“ vejde, zde proto přichází vhod šálek o něco větší. Na trhu je spousta velikostí, stačí si jen vybrat.

Nejčastější je buclatý šálek na capuccino. Jemnost kávy, do které se postupně nalije teplé mléko a poté přidá bohatá mléčná pěna, nejvíce zdůrazníme v keramické soupravě s podšálkem. Café latté a jeho oku lahodící kávovo-mléčná trilogie nejlépe vynikne v podlouhlých nahoře se rozšiřujících sklenicích.

… o oběd se poděl s přítelem…

Polévka patří do hlubokých talířů. V dnešní době jsou obrovským trendem hluboké misky, které klasické polévkové talíře suplují. Hlavní chod patří na mělké talíře, dnes k dostání v mnoha provedeních. Od kulatých přes oválné a zaoblené až k netradičním čtvercovým tvarům. Kytičkám na talířcích už dávno odzvonilo, dnes se nosí spíše jednoduché barvy na zajímavých tvarech, nicméně „proti gustu žádný dišputát“. A čím klasické bílé maso zapít? Jemným bílým vínem. Užší kalichy se širším otvorem jsou stvořené právě pro tento lehký a ve správné míře i zdravý nápoj.

Káva – velká fotogalerie

Talíře jsou často k dostání v sadách po osmnácti kusech – 6 malých, 6 mělkých a 6 hlubokých talířů. Stejně tak je tomu i s příbory, nejčastějším počtem kusů v balení je v tomto případě 24 – polévkové lžíce, vidličky, nože a čajové lžičky, vždy po šesti kusech. K tomu není problém dokoupit malé lžičky na kávu, dezertní vidličky, lžičky na zmrzlinu nebo podlouhlé lžičky na ledové frappé, trendem se postupně staly i ostré nože na steaky.

… a večeři dej nepříteli

V dnešní uspěchané době se často stává, že nám z celého dne zbude čas jen na pořádnou večeři. Snídani vynecháme, oběd v pracovním stresu ošidíme a večer tak dorazíme domů nebo do restaurace s úplně prázdným žaludkem. Po takovém nášupu pak jistě není od věci dopřát si sklenku vína. K aromatičtějším jídlům se nejlépe hodí červená vína. Jejich chuť vynikne ve sklenicích se širokým kalichem a menším průměrem otvoru, lehčím a mladším vínům budou slušet spíše protáhlejší a užší kalichy se širším otvorem. A chceme-li si dopřát sekt, protáhlá flétna je jistě samozřejmostí. Jak jinak nechat bublinky „vybublat“ přesně tak, jak si výrobce šampaňských přál?

Martina Tlachová
Foto: Petr Václavek, CzechDesign, Asa, Artinterior

8.10.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist