Co si zavařit na zahradě?

Vlastníte-li alespoň malou zahradu, můžete se tam přes léto prakticky přestěhovat. A přitom k tomu stačí málo, zařídit si venkovní kuchyni, nebo alespoň místo na gril a posezení, u kterého budete jíst nebo vyřizovat pracovní resty.

udine2_04-1100x618.jpgCelá galerie 19 Zdroj: Abimis

Zahradní kuchyně jsou velkým trendem. Není divu. Díky ní se přesune těžiště domácích prací ven a domů můžete chodit jen spát (nebo ani to ne). K jejímu vybudování ale potřebujete dostatek místa. Minimálně by měla mít 3 x 4 metry, pokud se na ni má vejít alespoň malý jídelní stůl. Měla by tedy splňovat podobné rozměry jako domácí.

Zahradní kuchyně ale skrývá větší potenciál, než jen pracovní plochu, dřez a sporák. Nabízí se rozšíření o gril a udírnu. Zbytkové teplo pak můžete využít pro domácí sušení ovoce, hub či zeleniny.

Kam s ní?

Jelikož vařením vzniká teplo, umístěte ji na stinné místo. Ani zastřešení ji před slunečním úpalem dostatečně neochrání, proto byste měli hledat umístění na východní nebo severní straně domu nebo jiné budovy.

Při vaření vznikají ale i různé vůně a kouř, a proto bychom měli brát ohled na sousedy. Zákonem požadované dva metry od hranic pozemku v tomto případě nebudou stačit. Takže pokud chcete předejít sousedským sporům, postavte ji tak daleko do sousedova domu, kde je nebudete vůněmi ani kouřem obtěžovat.

Se střechou nebo bez?

Rozhodně s ní. Střecha ochrání nejen zařízení, ale i vás, když přijde letní bouřka. V ideálním případě by měl jít prostor kuchyně na zimu úplně zavřít třeba posuvnými stěnami.

Při stavbě nezapomeňte na elektroinstalaci, která by měla odpovídat normě IP65 pro použití ve venkovním prostředí. A žádná kuchyně hodná svého jména se neobejde bez přípojky vody a odpadu.

Materiály pro stavbu by měly být kvalitní a dobře odolávat povětrnostním vlivům. Možností je nespočet – od zděných přes betonové, obložené kamenem nebo jen dřevěný přístřešek. Rozhodnete-li se pro venkovní kuchyňskou linku, vychází dobře celokovové konstrukce.

Když není místo ani peníze

Cítíte se ošizeni, protože je vaše zahrada na klasickou zahradní kuchyni příliš malá, nebo vám po stavbě domu nezbyly finance? Neklesejte na mysli. Možná nebude dokonalá, ale určitě v ní uvaříte. Místo na klasický nebo přenosný gril najdete i na balkoně. A co takhle ohniště, to je teprve ta pravá romantika! A při tom se dají na otevřeném ohni připravit opravdové lahůdky.

Pro přípravu jídla pak postačí starý stůl, který zrenovujete a opatříte nátěrem. Nebo použijte starou babiččinu kredenc, která kromě otevíratelné pracovní plochy disponuje i škopkem na mytí nádobí. A na zimu ji zakryjete plachtou, než postavíte střechu.

Nakonec nezáleží na tom, zda máte dokonalou kuchyni, kterou vám závidí celé okolí, jestli je moderní či v rustikálním stylu, nebo jen přenosný gril a jednoduchý nábytek. Důležité je, že se u jídla sejde příjemná parta a je vám spolu dobře.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist