Co si dáte, Sire? Mohu Vám nabídnout jedině kávu..

Káva se stala příjemným a pro mnohé z nás ničím nenahraditelným rituálem. Vypít si v klidu šálek kávy, zastavit se a přestat myslet na pracovní povinnosti. Nemusíme se za ní však vydávat do kavárny. Stejně dobrou kávu si můžeme připravit sami doma. Jak? Základem je kvalitní káva a – kvalitní kávovar. Zvlášť v této době, kdy zažívají kávovary boom, to jistě bude hračka.

Nemáme-li času a peněz nazbyt, jistě se spokojíme s kávou instantní. Je dobrá, což to, klasické presso má však taky něco do sebe.

Na dnešním trhu je k dostání bezpočet druhů a typů kávovarů od těch nejjednodušších vyrábějících kávu překapávanou, až po takové, jejichž funkce by si málokdo troufl odhadnout. Stačí si jen vybrat. Tady je malý průvodce těmi největšími novinkami.

Luxusní káva z luxusního kávovaru

Současně připravovat dva šálky kávy je už zažitým standardem. Co ale nabízejí kávovary nového?

Chceme-li si dopřát opravdu luxusní kávu, zaplatíme za kávovar několik desítek tisíc korun. Potom se můžeme těšit kromě klasického espresa i na jiné typy kávových specialit. Největší novinky mezi kávovary nám po stisknutí jednoho tlačítka připraví capuccino, cafe latte nebo krémové espresso a zároveň nám i předehřejí šálek, aby si káva svou teplotu udržela co nejdéle. Nezřídka nám kávu sami namelou. Jednoduchá je i údržba – opět stačí stisknout tlačítko a trysky se vyčistí. Takové kávovary nabízí například firma Krups nebo Delonghi.

Nové kávovary se dělají často i ve vestavných verzích, jedním z výrobců je například Miele. Obrovskou výhodou je, že kávovar zabere jen málo místa a zároveň ho máme vždy po ruce. Mezi jeho nesporné klady patří připojení na vodovod.

Klasické hliníkové kávovary

Návrat zažívají i klasické hliníkové kávovary. Nejenže jsou mnohonásobně levnější než elektrický kávovar, ale také vypadají značně exoticky. A káva z nich je přímo vynikající, s klasickým „espressovačem“ rozhodně srovnatelná!

Malý kávovar na 3 italská espressa většinou stojí kolem sedmi set korun a příprava kávy je stejně jednoduchá jako u jeho elektrického kolegy. Stačí nalít požadované množství vody do spodní části, nad ni nasypat na sítko kvalitní kávu a přišroubovat vrchní část, do které se voda přes kávu ve střední části vyvaří. Teď jen stačí postavit kávovar na sporák, a to na plynový, elektrický i sklokeramickou desku. Káva je zhruba za pět minut hotová.

Káva – velká fotogalerie

Většina kávovarů je uzpůsobena k vaření na všech třech typech sporáků, přesto je vhodné před nákupem tento fakt zkontrolovat. Může se stát, že hliníkový kávovar si se sklokeramickou deskou příliš do oka nepadne. Zároveň pozor na šroubování, je opravdu nutné všechny části dobře utáhnout, jinak nám celé kafe vyteče na sporák, ze kterého ho budeme jen těžko sundávat.

Pro náročné výrobci připravili elektrickou variantu hliníkových kávovarů. Přestože vypadají stále velice netradičně, šňůra na zapojení do zásuvky jim na originalitě ubírá tolik, kolik přidává na ceně.

Tradiční džezvy

Zatoužíte-li po vůni dálek a dávných časů, je tu pro vás tradiční džezva. Ta nám však často poslouží jen k uvaření klasického turka.

Na co si dát pozor?

Alfou i omegou kvality kávy z kávovaru je tlak páry. Zatímco kávovarům, vyvíjejícím tlak do 10 barů, bychom se měli obloukem vyhnout, profesionální kávovary s tlakem okolo 15 barů jsou zkrátka „jiný kafe“. Jak takový kávovar poznat a nevyhazovat zbytečně peníze za slabší variantu, která kávu pouze spaří? Nejlépe po zvuku. Kávovar s čerpadlem by měl vrčet. Pokud pouze syčí, pryč od něj. Pokud si při nákupu nejste jistí vy ani prodávající, není problém nechat si kávovar předvést přímo v prodejně.

Jaký kávovar si vybrat?

Opět záleží na tom, kolik chceme do kávovaru investovat a také jakou kávu od něj čekáme. Pro běžné domácí použití nemusíme kupovat kávovary přímo od italských výrobců. Například Rowenta nabízí za přijatelnou cenu 4 a půl tisíce korun kávovar Prelude nebo Adagio. Tlak je požadovaných 15 barů. Stejně jsou na tom, i co se týče ceny, kávovar „barino“ od firmy Bosch nebo Espresso AEG EA 150 Crema. Zde záleží hlavně na designu, kávovary většinou vykonají stejně dobrou službu. Od svých, často alespoň o deset tisíc korun dražších kolegů se liší hlavně tím, že kávu nenamelou, nenaporcují a neodstraní odpad. Záleží tedy hlavně na tom, s jakým komfortem si chceme kávu dopřát.

Nezbytné doplňky

Klasické italské espresso v sobě má snad více kávy a cukru než vody, takové „vyprošťováky“ si však v těchto zeměpisných podmínkách můžeme s klidem odpustit. Přesto ke kafi neodmyslitelně patří cukr, ten nabídneme všem i těm, o kterých jsme jistě přesvědčeni, že nesladí. Bude-li káva příliš silná, cukr ji příjemně zjemní. Stejnou funkci má i mléko nebo smetana do kávy.

A teď si jen stačí s přivřenými víčky přivonět, představit si kávové plantáže v dalekých zemích, a ochutnat…

Martina Tlachová
Foto: www.kava.cz, Bialetti, Profimedia

30.8.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist