Příprava štědrovečerní tabule v moderním duchu i tradičně

Štědrovečerní menu a s ním spojená příprava tabule je slavnostní okamžik, u kterého se chce každá hospodyně vytáhnout. I když se někde budou stoly prohýbat pod tíhou pokrmů a jinde pojmou Štědrý večer střídměji, každý si v tento slavnostní okamžik chce přijít na své. Ukážeme vám, jak se za posledních několik dekád změnila vánoční tabule, jak vypadalo štědrovečerní menu v minulých časech a jak vypadá dnes.

Štědrovečerní tabule a štědrovečerní menu mají být slavnostní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Štědrovečerní tabule a štědrovečerní menu mají být slavnostní (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Štědrovečerní menu moderně i tradičně

Tradiční štědrovečerní menu se v českých zemích vyvíjelo a měnilo napříč staletími. Naši předkové například nejedli maso, protože vánoční čas byl obdobím půstu. Tradiční štědrovečerní jídla se skládala z kaše z obilovin a luštěnin, medu, ovoce, vánočky a dalších sladkostí. Dříve se jako štědrovečerní menu podávaly různé druhy polévek, ryby, houbový kuba, luštěninové nebo obilné kaše, ovoce, ořechy, cukroví a další sladkosti.

Jako lehké postní jídlo patří k Vánocům ryba – večeře v Česku tradičně začíná rybí polévkou, rybí maso se za maso vlastně nepokládalo. Klasický způsob přípravy (nejstarší dochovaný recept je z roku 1810) je kapr načerno, který se připravoval tři dny jako omáčka z rozinek, mandlí, povidel, ořechů a dalších ingrediencí. 

Tradiční štědrovečerní menu s kaprem a bramborovým salátem je správná, a dokonce krásná tradice. Kapr a bramborový salát se u nás objevily poměrně nedávno, v době kolem vzniku první republiky. Kapr smažený v trojobalu nabízela už M. D. Rettigová ve své kuchařce z roku 1895.

O ten nejlepší bramborový salát se každoročně vedou hotové souboje
O ten nejlepší bramborový salát se každoročně vedou hotové souboje (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Klasikou u nás zůstává smažený kapr
Klasikou u nás zůstává smažený kapr (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kapr na štědrovečerním stole je sice klasika, ale ne každý má rád typickou rybí chuť. Losos ale může kapra zcela nahradit. Přestože se na něj trojobal nehodí, jemný a lahodný losos snese spoustu jiných úprav – například s bylinkovou omáčkou, s koriandrem nebo se sezamem. 

Spousta lidí dá před kaprem přednost lososu
Spousta lidí dá před kaprem přednost lososu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

V období 1. republiky se v mnoha rodinách na štědrovečerní večeři podávala hrachová polévka, která byla sytá a levná. Hrách se nechal jeden den nabobtnat, potom se dal vařit do osolené vody, přidal se bobkový list, trocha pepře a rozmačkaný česnek. Když byl hrášek uvařený, hospodyně ho rozmačkala a propasírovala přes síto. Do tohoto krému pak ještě přišla majoránka a trocha smetany.

Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Kubu lze připravit jak z čerstvých, tak sušených či zmražených hub. V jižních Čechách se tradičně připravuje jako součást vánočního menu.

Původně se maso na Štědrý den nejedlo, typickým pokrmem byl třeba houbový kuba
Původně se maso na Štědrý den nejedlo, typickým pokrmem byl třeba houbový kuba (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Vánoční krocan není české vánoční tradiční jídlo, na evropských stolech se krocan poprvé objevil na konci 15. století. Do Evropy se krocani dostali díky španělskému dobrodruhovi Pedru de Nina z Venezuely. K pečenému krocanovi se obvykle připravují dvě nádivky – a to kaštanová a mandlová. Současnost, která nebazíruje nutně jen na podávané rybě, nám může překvapit i třeba právě nadívaným krocanem jako štědrovečerním menu.

Krocan sice není typicky český pokrm, ale i on si získává své příznivce
Krocan sice není typicky český pokrm, ale i on si získává své příznivce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Místo krocana je jako štědrovečerní menu ale spíše obvyklejší kuře. Jako hlavní pokrm štědrovečerního menu můžeme upéci celé kuře nebo díly (s kostí či bez kosti). Velmi oblíbené je například pečené kuře s nádivkou nebo vykostěná kuřecí stehna jako roládky s rozmarýnem.

Mnoho lidí nemá k rybám kladný vztah, proto vylepšují štědrovečerní menu třeba pečeným kuřetem
Mnoho lidí nemá k rybám kladný vztah, proto vylepšují štědrovečerní menu třeba pečeným kuřetem (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na stole se mohou objevit i jiné delikatesy z kuřecího masa
Na stole se mohou objevit i jiné delikatesy z kuřecího masa (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Štědrovečerní večeře se v českých domácnostech bez kapra a salátu většinou neobejde. Typické české štědrovečerní menu postupně vykrystalizovalo do dalších pokrmů – smažené řízky vepřové i drůbeží, vinná nebo smetanová klobása, ale také losos nebo jiná exotická ryba místo kapra. Také klasický bramborový salát se v mnoha domácnostech nahrazuje lehčí a dietnější variantou. 

Ať už bude vaše štědrovečerní menu jakékoliv, připravte si sváteční tabuli s láskou a ohledem na vánoční náladu. Užijte si všechny vánoční pokrmy bez zapíchnuté kostičky v krku, bez žlučníkového záchvatu nebo střevní koliky. A šťastné a veselé Vánoce!

Zdroj informací: jidlo.cz, jimeto.cz, toprecepty.cz

Publikováno: před 3 měsíci, Autor: Martina Pilzová

Mohlo by vás dále zajímat

Aranžmá na vánoční stůl

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Výroba Vánoční dekorace na štědrovečerní stůl za pomocí živých květin

Originálně a vkusně nazdobená štědrovečerní tabuli

Jak originálně nazdobit štědrovečerní tabuli?

Staročeský stromeček a tradiční vánoční zvyky

Jak vypadaly Vánoce našich předků?

Jak správně vykuchat kapra

Kuchání kapra může být občas náročné. Podívejte se na náš videonávod

Zvyky při servírování štědrovečerní večeře

Jak servírovat štědrovečerní večeři po staročesku? Znáte naše české vánoční zvyky při servírování vánoční večeře?

Recept na sardelového kapra se salátem

Recept na opilého kapra s (ne)bramborovým salátem

ČTĚTE DÁLE

Příprava štědrovečerní tabule v moderním duchu i tradičně
Příprava štědrovečerní tabule v moderním duchu i tradičně

Vánoce

Štědrovečerní menu je klíčovým prvkem vánočních oslav, kdy rodiny a přátelé usedají ke společnému stolu, aby spolu sdíleli radostné chvíle a lahodné pokrmy.

Minimalistickým Vánocům bude slušet minimalistická dekorace
Minimalistickým Vánocům bude slušet minimalistická dekorace

Vánoce

I když nejsme vyznavači dekorací, minimalistická vánoční výzdoba nás může těšit celé vánoční svátky. Vánoce mohou vonět i zdobit zároveň.

Nápady na zdobení vánočního stromečku. Trendy pro tento rok
Nápady na zdobení vánočního stromečku. Trendy pro tento rok

Vánoce

Zdobení vánočního stromu je každoročně spojeno s otázkou, jak ho letos vyzdobit, aby se hodil do moderního interiéru? Tradičně, nebo podle posledních trendů?

Nechte se inspirovat na Vánoce
Nechte se inspirovat na Vánoce

Vánoce

Vánoce jsou svátky rodinných setkání, ale i dobrého jídla a pití. Jaký si zvolit trendy jídelní set pro letošní Vánoce, aby byl přímo pro vás?

Užijte si svátky v duchu pohádkové romantiky
Užijte si svátky v duchu pohádkové romantiky

Vánoce

Trendem jsou o vánočních svátcích i barvy Festive Ballroom. Pokud si chcete užít svátky ve stylu romantiky, pohádek a něžných barev, je to pro vás to pravé.

Kousek voňavého jehličí využijete pro výrobu svícnu
Kousek voňavého jehličí využijete pro výrobu svícnu

Vánoce

Svícen z tisu nám přinese do interiéru kousek přírody, a to nejen díky zelené barvě, ale také díky vůni, která se z větviček bude linout.

Vánoční dekorace oken moderně i udržitelně
Vánoční dekorace oken moderně i udržitelně

Vánoce

Vánoční dekorace oken z přírodních materiálů jsou vkusnější než jásavě barevní sobi, Santové a další dekorace, které si v podstatě na dekorace jen hrají.

Oblékněte si ložnici do vánočního stylu
Oblékněte si ložnici do vánočního stylu

Vánoce

Vánoční atmosféru může navodit v ložnici slavnostní povlečení, které může být v zajímavých vzorech i barvách doplněné o vánoční doplňky.

Na vánoční stůl patří živé květiny
Na vánoční stůl patří živé květiny

Vánoce

Vánoční aranžmá z růží můžeme umístit do obyčejné papírové krabice. Přinášíme tip, jak vyrobit dekoraci, která vydrží svěží po téměř celý advent.

Vdechněte interiéru o svátcích nádech elegance
Vdechněte interiéru o svátcích nádech elegance

Vánoce

Jedním ze stylů, které vévodí letošním svátkům, je vánoční styl All About Stars. Co s sebou přináší? Jsou to typické barvy i styl, které můžou vládnout i u vás.

Vytvořte si doma pohádkové Vánoce
Vytvořte si doma pohádkové Vánoce

Vánoce

Pohádkový les je jedinečný vánoční trend, který se inspiruje pohádkami. Máte i vy chuť vrátit se do svého dětství, jen nevíte jak? Poradíme vám.

O Vánocích ozdobte stůl dekorací z živých květin
O Vánocích ozdobte stůl dekorací z živých květin

Vánoce

Vánoční dekorace z růží ozdobí stůl po téměř celý advent. Výroba přitom není složitá, není potřeba ani mnoho materiálu. Zde je návod na výrobu.