Chtěli dům ve stylu Provence, dostali modernu. A líbí se jim to

Takový veletoč ve stylu bydlení je neočekávaný, a přesto jsou majitelé spokojeni, protože zvolený jednoduchý styl lépe odpovídá jejich životnímu stylu. Teplo domova v novém domově zastupují masivní dřevo a zemité barvy.

rd_autor_navrhu_ing_arch_gajdos_kuchyne_foto_zdroj_jap_future-1100x618.jpg Celá galerie 9 Zdroj: JAP Future

Dům v malé slovenské vesnici Záhorská Bystrica začali stavět v roce 2016. Základ stavební hmoty domu tvoří železo-betonové desky s obvodovými zdmi z cihel, které jsou zateplené polystyrenem. Ve výběru oken padla volba na hliníková s vnějším rámem v barvě antracitu a s vnitřním v bílém provedení.

Pro návrh interiéru zvolili majitelé domu MArch. MAUD. Andreje Gajdoše, jeho hlavní úlohou bylo vdechnout život jednotlivým prostorám, ať už z hlediska funkčnosti, či estetična.

„Původní přání majitelů bylo mít dům ve stylu Provence, ale poté co jsme se lépe navzájem poznali a my vycítili jejich životní styl, jsme je přesvědčili na pojetí v duchu moderního minimalizmu,“ přibližuje MArch. MAUD. Gajdoš první kroky při návrhu interiéru.

„Do tohoto stylu jsme přidali prvky, které zaručí pocit domácího tepla, a od té doby jsme měli od majitelů volné ruce. Proběhly jen občasné konzultace jejich požadavků týkajících se účelovosti jednotlivých prvků v interiéru. Důvěra mezi námi byla maximální,“ pokračuje architekt.

Moderní a přírodní

V interiéru převažují kombinace polomatných efektů a přírodních elementů. V hojné míře je zde zastoupeno masivní dřevo. Zařizovací prvky jsou převážně v živých barvách a interiér příjemně oživují.

Na podlahu byla položena pololesklá dlažba s imitací betonu, aby prostor působil jednotně jako celek. Výjimkou je pouze hostitelský pokoj s podlahou v podobě parket. Parkety se pak dále objevují i na schodech, aby pak volně pokračovaly jako podlaha celého prvního patra, vyjma hlavní a vedlejší koupelny – zde jako podlaha opět slouží dlažba.

Parkety jsou také použity na obklady stěn schodiště, opakují se v šatně, chodbě a obývacím pokoji nacházejícím se v přízemí. Tím se vytváří koncepčně dřevěný celek zasazený do betonové podlahy.

V přízemí jsou stěny obloženy pololesklým bílým obkladem s vestavěnými dveřmi do komory, který navazuje na kuchyňskou sestavu a již zmíněný parketový obklad.

Zajímavý prvek představuje obložení krbové stěny – je na ni využito 3D dřevěného obkladu v podobě dřevěných kostek v různých rovinách.

Dřevo a sklo – inspirativní kombinace

Samo o sobě může sklo v interiéru působit chladně. Když je ale doplněno o dřevěný dekor, interiér působí rázem teplejším dojmem.

Vstupní halu od obývacího pokoje a poté od šatny oddělují skleněné posuvné dveře STRONG s odlehčenou hliníkovou konstrukcí v antracitové barvě od přerovského výrobce J.A.P.

Dveře jsou zasazeny v posuvném systému PREMIUM, který pochází rovněž z dílny J.A.P. Ten umožňuje zasadit kolejnici do SDK podhledu, aby zůstala neviditelná.

Vymazlené schodiště

Horní patro dělí od přízemí schodiště s celoskleněným zábradlím kotveným do podlahy taktéž od firmy J.A.P.

„Řešení zábradlí je v této stavbě poměrně atypické. Z podlahy je pohledové pouze sklo, vlastní kotevní prvek je zapuštěn v podlaze,“ popisuje Petr Paksi z J.A.P. Bylo třeba zachovat co nejmenší odstup od hrany otvoru, což bylo přání majitelů.

Umění nebo svícení?

Ve schodišťovém prostoru je umístěno na míru navržené „spider“ světlo. „Působí jako umělecká instalace, která v rámci prvního poschodí zvýrazňuje jeho výšku a pojí stěny, podlahy a schody do jednoho elementu,“ popisuje MArch. MAUD. Gajdoš.

Odrazu jeho světla využívá skleněná pochozí deska, která je umístěna na balustrádě a jejíž funkce je hlavně dekorační.

Otočná TV stěna

Prostor mezi kuchyní a obývacím pokojem je oddělený středovou stěnou, která citlivě odděluje tyto dvě místnosti, aniž by porušila jejich vizuální propojení do komplexního prostoru. Střed této stěny je vyroben jako otočný panel.

„Otáčí se o 180° a tím umožňuje sledování televize z obou prostorů, jak z kuchyně, tak z obývacího pokoje,“ přibližuje MArch. MAUD. Gajdoš jeho funkci.

Zahalení do dřevodekoru neunikla ani digestoř v kuchyni. Díky tomu skvěle zapadá do celkového stylu domu a nepůsobí příliš industriálně.

I když na začátku měli majitelé, co se týče stylu interiéru, jinou představu, výsledný efekt je více než povedený. „Celý interiér tohoto domu dýchá čistými jednoduchými liniemi. Spojením jednotlivých prvků dřeva, skla a neutrálních barev jsme dosáhli efektu teplého modernizmu, což byl náš účel,“ uzavírá MArch. MAUD. Andrej Gajdoš.

Technické údaje

  • Zahájení stavby: rok 2016
  • Velikost pozemku: 825 m2
  • Zastavěná plocha domu: 125,9 m2
  • Užitná plocha: 213,4 m2
  • Konstrukční řešení: železo-betonové desky, obvodové zdi z cihly zateplené polystyrenem
  • Podlahy: kombinace velkoformátové pololesklé dlažby s imitací betonu a dřevěných dubových parket v hnědošedém zbarvení
    Vytápění: podlahové (v přízemí i v prvním patře)
  • Autor interiéru: Salpietra & Gajdos Architects s.r.o., MArch. MAUD. Andrej Gajdoš
22.5.2019 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist