Chřestový koláč

Než se pustíte do složitější úpravy chřestu, zkuste tu úplně nejjednodušší a zároveň velice oblíbenou. Máme pro vás prima recept.

(Zdroj: shutterstock.com)

Oloupaný chřest uvařte v osolené vodě, vyndejte ho, nechte okapat a položte na talíř. Potom ho pokapejte olivovým olejem a přidejte k němu vařené nové brambory. Tato úprava je opravdu jednoduchá a rychlá, přitom dává vyniknout přirozené chuti chřestu.

Suroviny:

těsto:

200 g hladké mouky
80 g másla
2 žloutky
80 g zakysané smetany
5 g soli

náplň:

60 g sušené šunky
20 g strouhaného parmazánu
250 g bílého chřestu
250 g zeleného chřestu
200 ml smetany
50 g strouhaného ementálu
sůl, pepř

Postup:

Mouku promícháme se změklým máslem, přidáme žloutky, zakysanou smetanu a sůl a zpracujeme. Hotové těsto necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v chladu. Poté ho rozválíme na tenčí plát (2-3 mm), který vložíme do formiček nebo na plech. Na něj poklademe plátky šunky a nasypeme třetinu parmazánu. Očištěný chřest nakrájíme na plátky, promícháme se smetanou, parmazánem a ementálem, jemně osolíme, opepříme a navršíme do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě 15-20 minut při 180 °C. Koláč chutná nejlépe vlažný.
Foto: shutterstock.com, Autorem receptu je Tomáš Konopka, profesionální kuchař a držitel zlaté, bronzové a několika stříbrných medailí z mezinárodních kulinářských soutěží

Publikováno: 20.07.2022, Autor: autor: Redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Rizoto s hráškem a chřestem

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes si uvaříme chutnou verzi všem dobře známého rizota. Dnes bude s chřestem a hráškem.

Chřestový salát a polévka z chřestu

Sezóna chřestu je tady. Jak poznat ten správný na zpracování a co dobrého z něj připravit vám poradí Eva v našem videu.

Jak chutně zpracovat chřest beze ztrát?

Chřest s chřestem na chřestu

Pěstování chřestu

Jak založit záhon pro chřest, jak předpěstovat sazeničky a správně je zasadit poradí Vít Karas z Ivančic.

Sumec v asijské kuchyni

Pokud rádi experimentujete a zkoušíte nová jídla, máme pro Vás tip. V následující reportáži se dozvíte, jak v asijské kuchyni upravují sumce.

Chřestový salát se špenátem a jahodami

Tentokrát si uvaříme něco zdravého. Ve videu naleznete recept na chřestový salát se špenátem a jahodami.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.