Chobotnice na víně s oreganem

Velice oblíbenou středomořskou specialitou bývají chobotnice. Obzvláště v Řecku se připravují na mnoho způsobů, vaří se, dusí, pečou nebo nakládají do kyselého nálevu a poté podávají ke známému aperitivu Ouzo. Chobotnice na bílém víně s řeckým oreganem, budeme-li ji podávat na malých plátcích bílého pečiva, opečeného na másle, může být v letních měsících jedinečným předkrmem a stejně tak skvělým hlavním jídlem.

Rybí trhy

Jednou z nejkrásnějších podívaných v přímořských státech jsou bezesporu rybí trhy. Budete-li mít možnost nějaké na své dovolené navštívit, nechte se okouzlit rozmanitostí mořských živočichů. Nenechte se zastrašit pocitem, že příprava ryb či ostatních „darů moře“ je něco složitého. Právě naopak. Prakticky všechny ryby, krevety, scampi či chobotnice můžete připravovat na grilu. Dokonce i mušle (nejlépe slávky) můžeme položit jen na alobal, pokapat olivovým olejem, osolit, přidat nějakou bylinku, polít trochou vína, alobalový vak nahoře uzavřít a položit na gril. Stejným způsobem s obměnou například v másla za olej upečeme na grilu i krevety a takovéto jídlo bude hotovo za několik minut. Doplníme-li jídlo při podávání nezbytným citrónem, úspěch je zcela zaručen. Ve vnitrozemí za podobné speciality zaplatíme v restauracích velké peníze, tak proč si kromě koupání a třeba krásné přírodní scenérie neužít taky potěchy z dostupných delikates. Nikde jinde vám nebudou především tyto dary moře chutnat lépe než v místech, kde byly před několika hodinami vyloveny. Rovněž chobotnice patří k oněm živočichům, kterými si můžeme obohatit letní jídelníček na cestách.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Příprava chobotnice

Jedna středně velká chobotnice bude stačit pro čtyři lidi pouze jako předkrm. Musíme počítat s velkým úbytkem váhy i objemu masa při vaření. Chceme-li mít chobotnici jako regulérní oběd nebo večeři, musíme počítat s jedním exemplářem na osobu.

Chobotnici tedy vykucháme jednoduchým způsobem: obrátíme „tělo“ naruby a veškeré vnitřnosti a měkké části odstraníme. Nařízneme očnice a vše pak důkladně opláchneme ve studené vodě. Tělo nakrájíme na kroužky a chapadla na kolečka asi centimetr široká. Na olivovém oleji zpěníme cibulku a na plátky nakrájený česnek, ale nedopustíme, aby především česnek zhnědnul. Získal by totiž nahořklou chuť. Poté přidáme nakrájenou chobotnici a restujeme pár minut. Pak osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem, zakápneme citrónem, přidáme nadrobno nasekané oregano a petrželku a dusíme zakryté asi 30 minut, prakticky do chvíle, kdy se víno zcela vstřebá a odpaří a kdy je chobotnice již měkká. Doba se může lišit od velikosti a stáří exempláře.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Předkrm pro horké letní dny

Takto upravenou chobotnici necháme v lednici vychladnout a po několika hodinách nebo druhý den podáváme s plátkem citrónu, na krajíčcích chleba či pečiva, dozlatova osmaženého na másle. Obložíme salátem a nabízíme s delikátním bílým vínem. My jsme pro dnešní příležitost vybrali odrůdu chardonnay z oblasti, která se spolu s krajem Champagne honosí označením původce tohoto snad ve světě nejoblíbenějšího bílého vína – Burgundsko neboli francouzsky Bourgogne. Vybrali jsme chardonnay vinaře Michela Juillota z oblasti Mercurey v ročníku 2002. Toto velice jemné ovocité víno je nevtíravým způsobem v chuti a vůni dotvořenou vanilkou a dubovým aroma, které získalo zráním v sudu z francouzského dubu. Je důkazem, že víno musí mít vlastní osobitý charakter, ale jemným barikováním může získat ještě delikátní nádech, který z něj učiní skvělého společníka především pro pokrmy z ryb.

Suroviny pro přípravu

1 chobotnice
2 cibulky
2 stroužky česneku
olivový olej
2 dcl bílého vína
citrónová šťáva
čerstvé oregano
zelená petrželka
sůl
pepř
 
Další recepty
autor: Otto Jansky
foto: Otto Jansky
23.7.2008 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist