Byt, který vznikl rekonstrukcí půdy ve starém horském stavení, má neodolatelné kouzlo

Zveme vás na prohlídku zrekonstruované půdy v domě z 19. století v podhůří Beskyd. Interiérová designérka Kateřina Kratochvílová ze studia Katerina Kersey Design tady vytvořila velmi příjemné zázemí pro mladou rodinu s malou dcerou. Podívejte se, jak se jí podařilo skloubit požadavky na bydlení, jenž měl systematický individualista Tomáš a společenská Iva, kteří žili nějaký čas v Austrálii a na Novém Zélandu.

03obyvak-8-1100x618.jpgCelá galerie 25 Zdroj: Nikol Obrová

Spojuje je cestování

Jak jsme už naznačili, majitelé toho bytu jsou zdánlivě velmi odlišní. Ale asi to bude opravdu jen zdání.  Tomáš je spíše praktik, technik, který má rád pořádek a systém, zatímco jeho manželka Iva je velice společenská a komunikativní mladá žena, která neustále vyhledává akci a změnu. Kromě malé dcery je spojuje ještě jedna velká záliba –  cestování. Nejraději prý tráví čas na horách či v přímořských oblastech objevováním krás přírody.

Strávili dokonce několik let v Austrálii a na Novém Zélandu, kde si osvojili lásku ke starým původním věcem, jimž lidé dokáží vdechnout nový život. A to všechno se designérce Kateřině Kratochvílové podařilo promítnout do vybavení jejich bytu. „Tento interiér reflektuje příběh třech výjimečných lidí. Lidí, kteří procestovali celý svět, aby našli své místo a kousek štěstí zpátky ve své rodné domovině,“ uvádí Kateřina.

Prosklený štít jako nevšední dekorace

Dominantou podkrovního prostoru je prostorná obývací část, propojená s kuchyní a jídelnou. Té vévodí celoplošný prosklený štít, ze kterého je nádherný výhled na tamní podhorskou krajinu. Teplo domova navozuje rohový krb, na který volně navazuje kuchyňská linka. Z konstrukčního hlediska se jedná o poměrně neobvyklý jev, má však své praktické opodstatnění z pohledu kontinuity, úspory místa a ladného propojení obou částí otevřeného prostoru dohromady.

Kuchyně je vyrobena z vysoce odolného bílého lamina v kombinaci s imitací betonu. „Za kuchyňskou linku a před krb jsme zvolili bílé sklo, které je jednoduché na údržbu a celý prostor opticky odlehčí. Velký důraz jsme dali na praktickou členitost interiéru a dostatečné množství úložných prostor ať už ve formě vestavných skříní, nebo praktických nik pro knihy, dekorační předměty z cest, obrazy, láhve vína nebo vyskládané dřevo podél krbu, jež obývák mimořádně zútulňuje. Nezapomněli jsme ani na vhodné rozmístění světel jak z hlediska účelu, tak celkové atmosféry,“ upřesňuje designérka.

Zaujme stylová koupelna

Z jídelních dveří vede dlouhá chodba, po jejíž pravé straně se nachází toaleta a koupelna. Obě místnosti jsou laděné do stejných industriálně-rustikálních tónů. Zejména prostor koupelny však byl z pohledu ergonomie a velikosti pro návrhářku poměrně složitým oříškem. Nakonec se jí však podařilo umístit vše potřebné chytrým propojením vany s umývací částí, ukrývající dřevěnou úložnou skříňku. Optické hloubky prostoru docílila pomocí mozaikové kombinace dekorů na podlaze a bílými psaníčky na zdi.

Pracovna i pokoj pro hosty aneb 2 v 1

Místnost navržená čistě ve skandinávském stylu má sloužit jako pracovna a pokoj pro hosty zároveň. Prim zde hraje pracovní stolek pod oknem s úložným kabinetem. Tyto kusy nábytku jsou ohraničeny kobercem s jemným vzorem pro zútulnění atmosféry.

Dále je tady minimalistický vzdušný regál pro nejrůznější kancelářské potřeby, knihy, osobní věci a dekorace a jednoduchý věšák na šaty určený návštěvě. Pro ni je tu rovněž připravena rozkládací pohovka podél zdi. Zajímavým elementem jsou zde vestavěné police v trámové konstrukci po pravé straně dveří a rovněž stírací mapa nad pohovkou, do níž si manželé mohou značit místa, která již v minulosti procestovali.

Pokojíček pro malou princeznu

„Jelikož holčičce byl v době plánovaného dokončení rekonstrukce pouhý jeden rok, koncipovali jsme jej spíše jako herničku pro batole a dítě předškolního věku. Ta s ní však poroste až do rané školní docházky,“ prozrazuje Kateřina. Vládne zde kombinace světle šedé, mentolově zelené a pastelově růžové na čistě bílém podkladě. V prostoru je pouze nejdůležitější funkční nábytek, jako jsou paletová dřevěná postýlka, šatní skříň a dětská mini lavice, kterou lze během minuty přeměnit na jídelní či kreslicí stolek. Nechybí zde ani útulné indiánské týpí, měkké hračky a dekorace v nice trámové konstrukce. Ty lze během let podle preferencí dítěte postupně obměňovat.

Na úplném konci chodby najdete ložnici s šatnou určenou pro manželský pár. Nejpoutavějším elementem interiéru je v tomto případě víceúčelový elegantní make-up stolek, navržený speciálně na přání majitelky domu, který z druhé strany ukrývá niku na televizi a úložné zásuvky pro drobnější osobní předměty či oblečení. Úložným prostorům je také vyhrazena celá jedna řada nízkých kabinetů podél stěny dveří. Neméně zajímavým prvkem jsou i dvoukřídlé posuvné dveře do šatny v rustikálním současném twistu. Ty odkrývají podsvícený menší, ovšem vzdušný, prostor pro oděvy, boty a módní doplňky obou manželů.

4.12.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist