Byt, který má styl: Nechybí tam koberec z kousků kůže ani dubový stůl

Majitelka žižkovského bytu se po svém pobytu ve Švédsku rozhodla, že dá svému bytu novou tvář a promění ho v jakýsi soukromý reprezentativní prostor, který jí poslouží nejen pro setkávání s přáteli, ale i k relaxaci.

1jidelni_cast_akce_zizkov_foto_zdroj_star_atelier-1100x618.jpg Celá galerie 10 Zdroj: Studio Flusser, Zdeněk Porcal

Učaroval jí skandinávský styl

Majitelka pražského bytu pochází z jižní Moravy, ale žila nějaký čas ve Švédsku, takže její představy o vysněném bydlení byly kombinací obojího. Přála si mít interiér provedený v čistých liniích a klidné barevnosti, která je tak charakteristická pro skandinávský styl, avšak zároveň kladla důraz na kvalitní řemeslné zpracování jednotlivých detailů. Realizace její originální vize se ujala dvojice architektů z pražského studia StAr atelier s.r.o. – Martina Karafiátová a Jan Maloušek.

Stavební úpravy byly tabu

„Náš úkol spočíval v navržení reprezentativních prostor novostavby bytu, ve kterém již byly nainstalovány dubové podlahy i dveře s dýhou z evropského ořechu. Také dispozice kuchyně byla z hlediska instalací již předem dána,“ uvádí Martina Karafiátová.

„I přes tato vstupní omezení a přání klientky, aby se provádělo co nejméně stavebních zásahů, jsme navrhli potřebné úpravy týkající se zejména osvětlení a uspořádání kuchyně. Ta totiž v původním řešení vůbec neodpovídala požadavkům majitelky na dostatečný prostor pro přípravu jídla. Kuchyňskou linku, záměrně navrženou s mimikry, aby byla pokud možno v hlavním obytném prostoru neviditelná, jsme protáhli přes roh až k prosklené stěně ústící na balkon. Samostatně stojící kuchyňský ostrůvek pak prostorově oddělil část pro vaření od jídelny, přičemž zároveň zvětšil užitnou plochu kuchyně. Nové pozice svítidel, zejména těch stropních, pak reagovali na takto nově zformované základní dělení hlavního obytného prostoru,“ pokračuje architektka.

Madla na dveřích slouží zároveň jako věšák

Vstup do bytu je tvořen dlouhou úzkou předsíní, jejíž hranice jsou vymezeny vysokou skříní v jasném tyrkysovém odstínu a dubovou lavicí, vedle níž je vstup do malé šatny s botníkem. „Na bok skříně jsme doplnili jemný designový detail v podobě tří háčků, které běžně fungují jako dveřní madla, ale mohou plnit i zcela novou funkci – návštěva si na ně může odložit svůj kabát nebo bundu,“ prozrazuje Martina.

K optickému rozšíření celého prostoru slouží velkoformátová zrcadlová stěna, která sahá až ke stropu a ve které se odráží další část bytu – vstupní hala. „Nechtěli jsme, aby se z této haly stal jen další prostor spojující ostatními místnostmi, ale přáli jsme si dosáhnout toho, aby sloužila jako plnohodnotná součást bytu,“ vysvětluje designérka.

Tandem koberce a svítidla

Pro podtrhnutí téměř čtvercového půdorysu haly vybrali architekti kruhový koberec dánské značky Bo concept vyrobený z paprskovitě uspořádaných kousků kůže, na který umístili stolek ve stylu art deco vytvářející zajímavý kontrast s designovým svítidlem HOPE od společnosti Luceplan.

„Svítidlo je složeno z řady tenkých polykarbonátových Fresnelových čoček, které na okolní stěny promítají působivý diamantový vzorec,“ popisuje Martina. Výsledný dojem z celého prostoru pak pomohl dotvořit obraz na stěně od malíře Joži Úprky, který je příjemnou připomínkou jihomoravských kořenů majitelky bytu.

Díky bílé kuchyňské lince vynikne ostatní vybavení

Na vstupní halu navazuje hlavní multifunkční místnost celého bytu, jejíž součástí je jak kuchyňský a jídelní kout, tak i obývací část pro odpočinek či setkávání s přáteli.

„Vstup do místnosti a obývací část jsou přirozeně vymezeny elegantní nízkou komodou, která vznikla podle našeho návrhu a kombinuje dubové části v přírodním a mořeném odstínu s lakovanými plochami,“ uvádí spoluautorka interiéru.

„Na pravé straně se nachází na míru vyrobená kuchyně, kterou jsme pojali jako jídelní laboratoř, kde vznikají pochoutky pro pravé gurmány. Díky svému účelnému uspořádání v kombinaci s bílými dvířky ve vysokém lesku působí kuchyně tak, jako by se ztrácela v prostoru a ustupovala do pozadí, a umožňuje tak více vyniknout ostatním prvkům v interiéru,“ pokračuje.

Nesmí chybět pořádný stůl

Celému prostoru vévodí dubový jídelní stůl pro šest osob, který vznikl podle originálního návrhu architektonického studia. „Stůl doplňují ikonické černé židle Grand Prix od dánské značky Republic of Fritz Hansen, jejichž design byl navržen již v roce 1957 a svými geometrickými liniemi jemně kontrastuje s ručně vyráběným skleněným lustrem Spillray v kouřovém odstínu od italské značky Axolight,“ říká designérka.

Příjemnou atmosféru dotváří knihovna a dekorace

Levá část místnosti je určena k relaxaci a útulné prostředí pro bezstarostný odpočinek v ní pomáhá vytvářet pohodlná sedací souprava, huňatý šedý koberec a vysoká lampa poskytující intimní osvětlení.

„Součástí obývací části je i stěna s televizí a hi-fi soupravou. Dvojité zkosení této stěny jsme využili při návrhu horizontální úložné skříňky a polic na knihy, u kterých odlišné odstíny dubu korespondují s rozdílnými úhly, které skříňka a police svírají,“ upřesňuje Martina a pokračuje: „Jedinečné hře linií a tvarů v celém prostoru pak dodávají lehkost hravé dekorativní prvky, ať už v podobě originálních 3D porcelánových prvků ze série Birds od studia Piršč, kterými je opatřena hlavní obytná stěna v krémovém odstínu, nebo obřích španělských designové hodiny umístěných u vstupu do místnosti.“

Na oknech jsou jen závěsy

Dostatečný přísun denního světla do interiéru je zajištěn velkoformátovými okny nabízejícími jedinečný výhled na zalesněný svah. Ten zároveň poskytuje dostatek soukromí, díky čemuž okna vůbec nevyžadují využití rolet nebo jiného zastínění a jsou tak doplněna pouze elegantními šedými závěsy s jemnou strukturou.

25.9.2019 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist