Byt v historickém centru města vznikl z dvoupatrové půdy

Rekonstrukce památkově chráněného objektu je sice pro architekty krásná práce, ale zároveň to často bývá hodně tvrdý oříšek. Jsou s tím totiž spojená různá omezení, kterými památkáři většinou ani trochu nešetří. Ne jinak to bylo s půdní vestavbou rodinného domu v historickém centru malebného města Polička, které leží na úpatí Žďárských vrchů. Ze zaprášené půdy vzniklo zásluhou architektů atraktivní bydlení s překrásným výhledem.

8schodiste-2-3npum6khqhv1522071427-1440x1080-1100x618.jpg Celá galerie 13 Zdroj: Jaroslav Mareš

Zdi nesou stopy požáru z minulého století

Historické centrum města Poličky, semknuté ojedinělým prstencem hradeb, je tvořeno souborem jedno- až dvoupatrových domů v blokové zástavbě. Historická hodnota domů však není nijak výrazná, neboť Polička v polovině 19. století zcela vyhořela. Zajímavé je, že na zachovaných režných zdech z opukových kamenů nesou dokonce stopy tohoto požáru.

Statut památkové zóny tudíž chrání urbanistickou strukturu, výškové členění a uliční pohledy. Z toho plynou omezení, která výrazně limitují přípustné stavební záměry. A těmito omezeními se museli řídit také architekti Karel Bidlo, Jitka Bidlová a Tereza Egerová ze studia boine!ARCHITEKTI při rekonstrukci jedné půdy.

Rozhodli se využít půdu

Většina domů tady má rozlehlé dvoupatrové půdy, které se stávají oblíbenou možností, jak rozšířit byty pod nimi. A to je také případ půdní vestavby domu Tyršova 167.

Hlavní osou návrhu je velký prosklený vikýř na západní stranu, který prosvětluje tmavé hluboké prostory půdy, zajišťuje krásný výhled západním směrem na město a vytváří velkou pobytovou terasu ve čtvrtém podlaží.

Vikýř se svým žlutým oplechováním rozjasňuje jinak tmavou střešní rovinu města a za pošmourných dní prozařuje odrazem i vnitřní prostory. Dvoumetrové vyložení zvětšuje podlahovou plochu určenou pro jídelnu. Vzhledem k navržené nadkrokevní tepelné izolaci bylo možné zachovat v interiéru viditelné dřevěné prvky krovu.

Vešel se sem i ateliér

Dispozičně je prostor půdy ve třetím podlaží členěný na hlavní obytný prostor kolem otevřeného schodiště – kuchyňka, jídelní část, nízké sezení a pracovní kout, dále za chodbičkou jsou koupelna, WC a ložnice.

Otevřené schodiště do čtvrtého patra zpřístupňuje malířský ateliér s výstupem na terasu. Terasa má po obvodě celoskleněné zábradlí – to zaručuje nerušený výhled a zároveň poskytuje nezbytné závětří (Polička je v 555 m n.m.).

Fasáda do ulice s červenou barvou majiteli připomíná jeho dvacetiletý pobyt v Anglii. Aby dvorek nepůsobil příliš stísněně, byla na vnitřní fasádě použitá kombinace bílé se světle šedou. Historická okna vedoucí do dvora se bohužel nezachovala, a tudíž byly použity čisté výplně s tmavě šedými rámy.

31.10.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist