Bojíte se, že vaše trouba nevydrží nápor předvánočních příprav? Vyberte si novou!

Blížící se období adventu a Vánoc s sebou přináší více gurmánských zážitků a s nimi i hodně času stráveného přípravou jídel. Jste si jisti, že vám trouba nedoslouží zrovna o svátcích? Možná by bylo jistější si pořídit novou a spolehlivější. Poradíme vám, na co se zaměřit při jejím výběru.

Pečicí trouby patří ke standardnímu vybavení každé domácnosti, ať již jako součást samostatně stojících sporáků, nebo ve stále žádanější a elegantnější podobě vestavných spotřebičů doplněných plynovou, sklokeramickou nebo indukční varnou deskou. Poradíme vám, jak se v nabídce pečicích trub, stále všestrannějších mikrovlnných trub a parních trub (a jejich kombinaci) zorientovat.

V klasické troubě upečete najednou až tři plechy cukroví

Vnitřní objem pečicí trouby by měl být přímo úměrný nejen počtu členů domácnosti, ale i jejím zvyklostem. Menší, tzv. kompaktní trouby s výškou asi 45 cm a vnitřním objemem 40 až 70 litrů zpravidla plně postačí malým domácnostem a bývají pro ně ekonomičtější – rychleji a „levněji” se ohřejí na požadovanou teplotu.

Naproti tomu klasické pečicí trouby s výškou 60 cm a více a objemem nad 70 l zase dovolí péct objemnější pokrmy nebo umožňují současnou přípravu dvou i tří jídel najednou (současně tak upečete třeba tři plechy cukroví). Klasické trouby tak ocení vícečlenné rodiny a ti, kdo opravdu často pečou. Některé klasické trouby mají navíc režim velmi rychlého a úsporného ohřevu, takže můžete péct bez předehřívání a uspořit až pětinu energie.

I troubám vládnou moderní technologie

Většina výrobků je vybavena různými moderními technologiemi. Například technologie Hotpoint Multiflow s ventilátorem a optimalizovanou zadní částí panelu se postará o dokonalou distribuci horkého vzduchu uvnitř trouby bez recirkulace. Rovnoměrné proudění vzduchu ve všech směrech a elektronická kontrola vnitřní teploty zaručují to, že bude připravovaný pokrm dokonale propečený. U těch nejvyšších modelů máte k dispozici ještě i teplotní sondu a asistované programy, které vám dokonce i poradí, kam máte v troubě umístit plech či pekáč s připravovaným pokrmem.

Technologie Whirlpool 6. smysl zase při volbě některého z přednastavených receptů automaticky přizpůsobí dobu přípravy a potřebné množství energie tak, aby bylo pečivo nebo maso dokonale vláčné uvnitř a krásně křupavé na povrchu.

A pokud hledáte hlavně jednoduché ovládání, tak asi oceníte technologii Indesit tzv. „Turn & Cook“: Otočením jediného knoflíku zvolíte automatický program pro dokonalou přípravu mnoha masitých  i vegetariánských pokrmů a moučníků domácí i mezinárodní kuchyně.

Spoustu času ušetříte díky funkci Cook3, která umožňuje tepelně upravovat až tři rozdílné pokrmy současně, aniž by se smísily jejich chutě či vůně. Tuto funkci zabezpečuje speciální konstrukce vnitřního krytu ventilátoru, jenž rovnoměrně rozděluje teplý vzduch z kruhového topného tělesa mezi všechny plechy s ohřívaným jídlem.

Díky programu Ready2Cook zase můžete začít péct bez předehřívání trouby. Tím, že obě topná tělesa pracují v ideálním režimu ohřevu, uspoříte až 26 % času a 20 % energie.

Teplotní sonda vám pomůže dokonale připravit větší kusy masa, třeba šťavnatou pečeni, tím, že kontroluje nastavenou teplotu uvnitř pokrmu. V návodu je vždy uvedeno, jaká teplota je optimální k přípravě konkrétních druhů masa. Po skončení pečení se trouba automaticky vypne, případně se spustí i zvukový signál.

Nebojte se čištění

Čištění trouby může dát člověku zabrat, ale dnes už si ho můžete hodně usnadnit. Existují trouby, které jsou vybavené systémem pyrolýzy, kdy jsou nečistoty spáleny při vysoké teplotě (475 ºC). Následně pouze setřete vzniklý popel pomocí vlhké houbičky.

Jinou variantou jsou samočisticí katalytické panely opatřené speciálním porézním povrchem, připomínajícím jemný smirkový papír, který na principu chemické reakce – katalýzy – část nečistot spálí a část absorbuje.

Další možnost čištění trub poskytuje parní technologie SmartClean nebo Diamond Clean, která odstraní za pomoci nízkoteplotního cyklu a páry rychle a energeticky úsporně nečistoty z pečení bez jakýchkoliv chemických prostředků.

15.11.2017 10:30 | autor: Ivana Kukalová
Více o tématu: parní troubatrouba

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist