Bazalka

Bazalka je považována za královnu bylinek. Je tomu hlavně pro její jemnou, ale zároveň výraznou chuť a všestranné použití. Staří Římané jí dokonce připisovali zázračnou moc „elixíru“ lásky. Věřili, že vonné oleje z bazalky podporují v lidech vzájemnou přitažlivost.

Bazalka je, stejně tak jako oregano, zcela neodmyslitelnou součástí italské kuchyně. Hodí se výborně ke všem pokrmům z rajčat, má jemnou, ale výraznou chuť. Na na světě existuje více než 50 druhů této bylinky, nejrozšířenější je však bazalka pravá (Ocimum basilicum). Bazalka pochází z Indie.

Bazalku je nejlepší pěstovat jako jednoletou rostlinu, vyžaduje přímé slunce, je náročná na živiny a bohatou zálivku. Je choulostivá na mráz a zimu, v našich podmínkách obvykle nepřezimuje. Lze ji pěstovat na jižním okně i jako hrnkovou rostlinu. Aby nám rostlina vydržela co nejdéle, tak ji, jak postupně dorůstá, zaštipujeme, aby nevykvetla. Nezaštipovaná bylinka dorůstá v květináči i více než 50 cm. Bazalku lze vysévat dvakrát ročně (na jaře a na podzim), čímž si zajistíme neustále přísun čerstvých bylinek.


Použití:
Zejména na vaření, používáme čerstvé, mražené nebo sušené listy. (Sušená bazalka má, stejně tak jako jiné bylinky, výraznější a poněkud odlišnou chuť.) Bazalku doporučujeme do jídel přidávat až nakonec, protože chuť této jemné bylinky rychle vyprchá. Lístky čerstvé bazalky nekrájíme nožem, ale těsně před použitím natrháme na drobné kousky. Použití bazalky v kuchyni je velmi široké, fantazii se meze nekladou, ale velmi dobře se hodí k rajčatům, mořským rybám a do salátů.

Velká fotogalerie bylinek a koření:

Bazalku můžeme také vložit do sklenice a zalít olivovým olejem, čímž získáme ochucený olej vhodný zejména pro přípravu dresinků. Čajem z bazalky můžeme použít ke zklidnění bolesti a léčbě zvracení, nervového vypětí i bolesti hlavy. Bylinka pěstovaná v bytě v květináči odpuzuje také obtížný hmyz. Její lístky a květy můžeme také použít do potpourri.

Bylinný olej z bazalky

Bylinný olej lze připravit velmi snadno. Můžeme je používat jak do tepelně upravovaných pokrmů, tak pro studenou kuchyni, do marinád a dresinků. Budeme potřebovat jeden litr olivového oleje a velký svazek čerstvé bazalky. Lístky bazalky natrháme nahrubo a vložíme do lahve, přidáme větší špetku soli pro intenzivnější chuť a zalijeme olivovým olejem. Láhev dobře uzavřeme a necháme dva týdny rozležet nejlépe na chladném, tmavém místě. Pokud chceme mít olej trochu pikantnější, můžeme přidat jednu až dvě chilli papričky, nebo několik stroužků česneku. Vhodné je láhev čas od času obrátit dnem vzhůru, aby se chutě lépe promísily.

/em

31.10.2001 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist