Atypický rodinný dům s prostornou terasou a výhledem na město

Rodinný dům v Týně nad Vltavou se nachází na pozemku, který má velmi specifický tvar. Tato skutečnost byla při navrhování objektu pro architekta Davida Chmelaře z pražského studia Chmelař architekti poměrně velkou komplikací, ale na druhou stranu pro něj představovala výzvu, které se s úspěchem zhostil. Ostatně posuďte to sami.

2kuchyn-a-jidelnatajze4nm1522336541-1100x618.jpgCelá galerie 11 Zdroj: Jiří Vaněk

V atriu je pěkná terasa

Práce na projektu a stavbě rodinného domu v jihočeském městě Týn nad Vltavou trvaly pět let. Začaly v roce 2011 a skončily až v roce 2015. Dům je navržen jako jednopodlažní nepodsklepený objekt. Jeho atypický půdorys zohledňuje velmi specifický tvar pozemku.

Stavba se jakoby obtáčí se kolem jeho severní hranice, čímž vzniká uprostřed jakési atrium, které je společné pro všechny místnosti v intimní zóně. Architekt této skutečnosti využil a do tohoto prostoru umístil pěknou terasu, sloužící k příjemnému odpočinku a relaxaci majitelů. To zpříjemňuje také vhodně rozmístěná zeleň na zahradě, která slouží je jejímu částečnému zastínění, ale na druhou stranu dopřává obyvatelům domu zajímavě výhledy na město.

Prosklenou plochou proniká dovnitř dostatek slunce

Atypický tvar budovy ponechává volnou maximální plochu zahrady, která je orientovaná na jih. Veškeré obytné místnosti pak přiléhají k jižní a jihozápadní fasádě domu a jsou na tyto světové strany převážně prosklené. Díky tomu dochází k velkému prosvětlení a proslunění této části objektu.

Střecha domu je plochá, ukončená atikou. Před vjezdem na pozemek je umístěno kryté parkovací stání, jehož zastřešení navazuje na střechu domu. Přesahy střechy nad vchodem do objektu umožňují komfortní, suchý přechod do samotného domu.

Světlé barvy skvěle doplňuje dekor dřeva

Objekt je dispozičně rozdělen na část společenskou a soukromou. Ta první začíná vstupní předsíní, z níž je možné vejít na toaletu, do zázemí a do otevřeného prostoru, který je tvořen kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Zpříjemněním je přímý vstup na terasu.

Velké prosklené plochy zajišťují dostatečné prosvětlení interiéru. Ten je navíc zařízený ve vzdušných, světlých tónech, které jsou občas doplněné dekorem dřeva. Jedná se například o jídelnu, ale také koupelnu. Bílou kuchyň ozvláštňují doplňky v černé barvě. Ve stejném odstínu je také pracovní deska na kuchyňské lince.

Soukromá část je od vstupní předsíně oddělená šatnou, která disponuje dostatkem úložného prostoru pro celou rodinu. Z ní se dá vejít do ložnice rodičů, dvou dětských pokojů a do koupelny. Také z těchto tří místností je přístup na terasu.

 

24.8.2018 5:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist