Architekti pro sebe zrekonstruovali malý domek. Výsledek vás uchvátí

Staré dělnické kolonie mívají neopakovatelné kouzlo a nejinak tomu je u nejznámější brněnské kolonie Kamenná čtvrť. Není divu, že přitahuje obyvatele s originálním pohledem na život, kteří se snaží citlivými rekonstrukcemi genia loci unikátního místa zachovat. A tak tomu bylo i u rekonstrukce, kterou vám představíme.

rd-v-delnicke-kolonii_autor-pavel-bartak-kamkabinet_foto-1-1100x618.jpg Celá galerie 31 Zdroj: Kamkabinet, Pavel Barták

Na dně starého lomu začala dělnická kolonie vznikat počátkem 30. let minulého století. O půl století později přitahovala umělce a proměnila se v bohémskou čtvrť. V současnosti její venkovský charakter láká opět rodiny s dětmi, které cení její klid a dostupnost do centra.

Jejímu kouzlu propadli také manželé Horákovi, kteří spolu zároveň tvoří i architektonické studio KAMKAB!NET. A protože si místo zamilovali, rozhodli se, že dům, který jejich rozrůstající se rodině přestal stačit, neopustí, ale zrekonstruují a rozšíří o přístavbu.

Světlo do vlaštovčího hnízda

Původní obyvatelé své domky lepili podobně jako vlaštovky z toho, co bylo po ruce. Jednopodlažní dům se sedlovou střechou s plechovou krytinou byl prorostlý s okolními domy, jak konstrukcemi, tak i sítěmi. Cílem rekonstrukce proto bylo objekt stavebně oddělit včetně vybudování vlastních přípojek technické infrastruktury, navýšit užitnou plochu objektu a především přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

„Stavbu jsme chtěli zachovat co nejnižší, proto jsme navrhli uskutečnit navýšení užitné plochy částečným zastavěním stávajícího dvorku novou jednopodlažní přístavbou. Dům leží na dně lomu v blízkosti skalní stěny a slunce se k němu dostává docela pozdě, proto jsme jej chtěli co nejvíce prosvětlit, což se nám podařilo,“ pokračuje architekt a spokojený obyvatel domu v jedné osobě.

Na straně do dvora tvoří obvodovou část více skleněných ploch než neprůhledných zdí a přirozené světlo pustili do domu i střešními okny. V části pod sedlovou střechou v původním objektu je obývací pokoj s jídelním stolem. „Prostor je zcela otevřen do střechy a kromě rozsáhlé prosklené plochy z hliníkového HS portálu je prosvětlen i shora dálkově ovladatelnými střešními okny, s vnitřním i vnějším zastíněním,“ popisuje Ing. arch. Radim Horák.

„Zvažovali jsme dřevěná okna, přece jen je náš dům „tradičnější“, ale hliníková okna a posuvy Schüco pro nás měly větší výhody. Rozhodla především jejich bezúdržbovost, příznivá cena, i barevnost rámů eloxovaných do bronzova,“ vysvětluje svou volbu Ing. arch. Radim Horák.

Růžovou kuchyň si přála dcera

Nová přístavba má na podlaze ve hmotě probarvenou dlažbu, stará část pak třívrstvou dřevěnou dubovou lamelu.

Celým domem prochází přírodní březová překližka (nábytky, obklad vstupu, dveře, podhled obývacího pokoje a ložnice), lokálně pak probarvená překližka (modrá – odpočinkový kout obývacího pokoje, růžová – kuchyň).

„Máme rádi barvy, proto jsme se nápadu naší dcery s růžovou kuchyní nezalekli a snažili se tuto ne úplně obvyklou barvu vhodně materiálově a barevně doplnit,“ pokračuje Ing. arch. Radim Horák.

Stěny koupelny, WC a plochy nad kuchyňskou linkou jsou z marockého štuku. Štít a vždy jedna stěna v dětském pokoji, pracovně a ložnici je realizována jako černá hliněná s řezankovým zlatavým vsypem. „Do hliněné omítky je zapracována najemno nasekaná sláma, která se leskne a mění barvu, když na ni dopadají sluneční paprsky, takže v průběhu dne mění náladu interiéru,“ vysvětluje architekt.

Odkazy na minulost

Nová přístavba je celá řešena s plochou střechou, stěny jsou sendvičové, kdy pohledové části do exteriéru tvoří vyzdívka z plných pálených cihel, získaných z bouracích prací na původním domě.

Ploché střechy jsou pojaté jako zelené extenzivní, nad novou přístavbou doplněné o malou pobytovou terasu. Vnitřní zdivo, dozdívky apod. jsou z broušených keramických tvárnic.

Venkovní dvůr je částečně přestřešen, pod přesahem je venkovní sezení a umístěn původní zahradní krb (gril). Vlastní dvůr je vydlážděn žulovým odsekem, v kombinaci s plochami z česaného betonu a plochami pro vegetaci.

„Lokalita si drží ducha z 80. let 20. století, kdy byla známá jako umělecká čtvrť, této době vzdáváme hold otisky umělce TIMA na pohledových betonech, bustou sv. Metoděje (jako patrona Moravy a spolupatrona Evropy) od sochaře Vladimíra Matouška v nice na štítě a volnou vnitřní štítovou stěnou v obytném prostoru, kterou postupně doplňujeme obrazy, plakáty, fotografiemi a jinými artefakty,“ uzavírá Ing. arch. Radim Horák.

  • Název projektu: Rekonstrukce RD v bývalé dělnické kolonii, Kamenná čtvrť v Brně
  • Architekti: KAMKAB!NET Ing. arch. Radim Horák, Ing. arch. Hana Horáková
  • Výrobce hliníkových okenních a dveřních systémů Schüco: DAFE – PLAST Jihlava, s.r.o.
  • Střešní okna: VELUX INTEGRA dálkově ovládaná s venkovním i vnitřním stíněním, světlík VELUX
22.2.2021 10:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist