Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku

Plánování kuchyně je náročná disciplína a na první dobrou ji dokáže bezchybně zařídit jen málokdo. Můžete si najmout designéra, který má za sebou zkušenosti, nebo se pustit do samostudia, abyste se zorientovali nejen v trendech, ale hlavně v jejím účelném a praktickém uspořádání, ve kterém se vám bude dobře dařit i vařit.

rd_autor_navrhu_ing_arch_gajdos_kuchyne_foto_zdroj_jap_future-1100x618.jpg Celá galerie 27 Zdroj: JAP Future

Trendy se vyvíjí a s nimi se mění i způsob vaření. Zatímco před deseti lety se vařilo téměř výhradně čelem ke zdi, dnes je pracovní, varná a často i mycí část linky umístěna na ostrůvek směrem do obytného prostoru, zatímco zadní stěna je vyhrazena pro úložné prostory. Ty jsou často pojaty jako blok skříní, do kterých se schová veškerý nepořádek i spotřebiče.

Toto uspořádání je sice praktické, ale vhodné jen do velkých prostor, kde je kuchyně spojená s jídelnou a obývací pokojem. Do oddělených či malých kuchyní se lépe hodí klasické uspořádání, nebo je nutná nákladná změna dispozice.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv uspořádání, základní ergonomie uspořádání kuchyně je stále stejná. A při plánování byste jí měli řídit.

Dodržujte zóny

Příprava jídel většinou probíhá postupně. Nejprve je potřeba vybrat, zpracovat a připravit potraviny a suroviny, pak je tepelně nebo jiným způsobem upravit a nakonec jídlo naservírovat. Nedílnou součástí je samozřejmě mytí použitého nádobí nebo jeho odkládání do myčky. Kuchyně se tak rozděluje na jednotlivé zóny, kde všechny tyto činnosti probíhají. Pokud na sebe tyto zóny plynule navazují, šetříme svůj drahocenný čas, fyzické síly a často dokonce i drahé energie.

Pro skladování a ukládání surovin a potravin, nádobí, různého vybavení a potřeb, talířů, příborů a sklenic se využívají různé skříňky a skříně, samozřejmě i lednička a mrazák. Tyto části linky by měly být snadno dostupné a také otevíratelné.

Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být kvalitní a s povrchem, který se dobře udržuje v čistotě. Většinou se používají desky ze dřeva nebo lisovaných desek potažených laminátem, efektní a funkční jsou ale i desky z kameniny, mramoru, keramické dlažby nebo pevného tvrdého dřeva. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů, důležité je i správné a dostatečné osvětlení. V blízkosti desky by měly být snadno dostupné různé kuchyňské potřeby.

Varná zóna – sporák, pečicí trouba, mikrovlnná trouba, varné konvice a další elektrické spotřebiče, které slouží k tepelné úpravě, by měla navazovat na plochu pro přípravu. V těchto místech je uloženo i varné a pečicí nádobí. Výkonný odsavač par je už dnes samozřejmostí.

Plocha pro konečnou úpravu hotových jídel na servírovací nádobí by ideálně – pokud je v kuchyni dostatek prostoru – měla navazovat na varnou zónu. Její povrch by měl být ve stejném provedení jako povrch plochy pro přípravu.

Mycí část by měla být dobře přístupná a na neutrálním místě, protože se používá nejen pro odkládání a mytí použitého nádobí, ale také při přípravě mnoha surovin. V této zóně je dřez – nejlépe s odkapávačem, myčka nádobí, ale také další úložné prostory například na mycí prostředky.

Pro snadný úklid

Pracovní plochy jsou ve většině případů umístěny na horní části spodních skříněk kuchyňské linky ve výšce přibližně 80 až 85 centimetrů. Tato výška ale nemusí každému vyhovovat a lze ji poměrně jednoduše přizpůsobit například snížením nebo naopak zvýšením podstavců skříněk. Správně by výška měla být taková, aby při pokrčených rukách byl prostor mezi pracovní plochou a lokty 10 až 15 centimetrů. Varná plocha ale může být i o 10 centimetrů nižší.

Na pracovní plochy musí samozřejmě plynule navazovat i úložná a skladovací místa – skříně, skříňky, police a poličky. Samotné plochy by neměly sloužit pro odkládání různých spotřebičů nebo kuchyňských potřeb a vybavení. Jedinou výjimkou je snad jen často používaná varná konvice nebo kávovar. I pro ně se ale dá ve většině kuchyňských sestav vymyslet samostatné dobře přístupné místo stejně jako pro častěji používanou mikrovlnnou troubu…

Rozmístění i velikost jednotlivých pracovních ploch samozřejmě částečně závisí na velikosti a tvaru místnosti i kuchyňské linky. Při jejím plánování je potřeba vycházet z toho, aby pobyt v kuchyni nebyl výrazně fyzicky náročný a nemuselo se neustále přecházet z jednoho místa na druhé. V současné době je mnoho různých ateliérových i kuchyňských studií, kde zdarma podle představ sestaví kuchyni tak, aby měla maximálně prostorově a organizačně tu nejlepší podobu.

Především ve větších kuchyních pult pro přípravu surovin a jejich tepelnou úpravu staví samostatně v prostoru a často navazuje i na jídelní část. Toto řešení je sice atraktivní, ale náročné na místo, složitější je i přemísťování surovin, potravin i hotových jídel. Z hlediska jednoduchosti, rychlosti i údržby je praktičtější klasické uspořádání v řadě nebo rohové.

Velikost, výška od podlahy, materiál, osvětlení a návaznost jednotlivých pracovních ploch jsou jedním ze základních předpokladů, že práce v kuchyni budou mnohem méně fyzicky i časově náročné.

10 zásad pro plánování nové, nebo přestavbu stávající kuchyňské linky:

  • Kuchyňské zóny a plochy na sebe navazují bez ohledu na tvar linky.
  • Pracovní plochy jsou dostatečně velké a ve správné výšce, nechybí osvětlení.
  • Suroviny a potraviny se skladují v samostatných skříních a skříňkách.
  • Často používané suroviny, potraviny a kuchyňské vybavení jsou uloženy na snadno přístupných místech – výsuvné zásuvky pod pracovní deskou, nejnižší úroveň horních skříněk apod.
  • Méně používané potraviny a suroviny a kuchyňské potřeby jsou uloženy v nejnižší nebo nejvyšší úrovni, případně v rohové části kuchyňské linky.
  • Spodní skříňky mají zásuvky, které jsou mnohem výhodnější a přehlednější než skříňky s klasickými dvířky.
  • Dvířka horních skříněk jsou praktičtější výklopná a s aretací v různých polohách.
  • V zásuvkách i ve skříňkách jsou různé boxy a organizéry.
  • Zásuvky a skříňky se musí otevírat a zavírat bez velké námahy. Ideální je moderní systém „push to open“, kdy na zásuvku nebo dvířka jen jemně zatlačíme.
  • Hrany dvířek mají speciální pásku, která zabraňuje vnikání prachu dovnitř.

Kuchyňská linka a její vybavení je základ všeho, co se v kuchyni děje. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Pokud se vychází z toho, že vše na sebe plynule navazuje, bude vás to bavit i v kuchyni!

19.10.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist