Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku

Plánování kuchyně je náročná disciplína a na první dobrou ji dokáže bezchybně zařídit jen málokdo. Můžete si najmout designéra, který má za sebou zkušenosti, nebo se pustit do samostudia, abyste se zorientovali nejen v trendech, ale hlavně v jejím účelném a praktickém uspořádání, ve kterém se vám bude dobře dařit i vařit.

(Zdroj: JAP Future)

Trendy se vyvíjí a s nimi se mění i způsob vaření. Zatímco před deseti lety se vařilo téměř výhradně čelem ke zdi, dnes je pracovní, varná a často i mycí část linky umístěna na ostrůvek směrem do obytného prostoru, zatímco zadní stěna je vyhrazena pro úložné prostory. Ty jsou často pojaty jako blok skříní, do kterých se schová veškerý nepořádek i spotřebiče.

Toto uspořádání je sice praktické, ale vhodné jen do velkých prostor, kde je kuchyně spojená s jídelnou a obývací pokojem. Do oddělených či malých kuchyní se lépe hodí klasické uspořádání, nebo je nutná nákladná změna dispozice.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv uspořádání, základní ergonomie uspořádání kuchyně je stále stejná. A při plánování byste jí měli řídit.

Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku
Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku (Zdroj: Rastelli)

Dodržujte zóny

Příprava jídel většinou probíhá postupně. Nejprve je potřeba vybrat, zpracovat a připravit potraviny a suroviny, pak je tepelně nebo jiným způsobem upravit a nakonec jídlo naservírovat. Nedílnou součástí je samozřejmě mytí použitého nádobí nebo jeho odkládání do myčky. Kuchyně se tak rozděluje na jednotlivé zóny, kde všechny tyto činnosti probíhají. Pokud na sebe tyto zóny plynule navazují, šetříme svůj drahocenný čas, fyzické síly a často dokonce i drahé energie.

Pro skladování a ukládání surovin a potravin, nádobí, různého vybavení a potřeb, talířů, příborů a sklenic se využívají různé skříňky a skříně, samozřejmě i lednička a mrazák. Tyto části linky by měly být snadno dostupné a také otevíratelné.

Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být kvalitní a s povrchem, který se dobře udržuje v čistotě. Většinou se používají desky ze dřeva nebo lisovaných desek potažených laminátem, efektní a funkční jsou ale i desky z kameniny, mramoru, keramické dlažby nebo pevného tvrdého dřeva. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů, důležité je i správné a dostatečné osvětlení. V blízkosti desky by měly být snadno dostupné různé kuchyňské potřeby.

Varná zóna – sporák, pečicí trouba, mikrovlnná trouba, varné konvice a další elektrické spotřebiče, které slouží k tepelné úpravě, by měla navazovat na plochu pro přípravu. V těchto místech je uloženo i varné a pečicí nádobí. Výkonný odsavač par je už dnes samozřejmostí.

Plocha pro konečnou úpravu hotových jídel na servírovací nádobí by ideálně – pokud je v kuchyni dostatek prostoru – měla navazovat na varnou zónu. Její povrch by měl být ve stejném provedení jako povrch plochy pro přípravu.

Mycí část by měla být dobře přístupná a na neutrálním místě, protože se používá nejen pro odkládání a mytí použitého nádobí, ale také při přípravě mnoha surovin. V této zóně je dřez – nejlépe s odkapávačem, myčka nádobí, ale také další úložné prostory například na mycí prostředky.

Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku
Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku (Zdroj: SIKO Kuchyně)

Pro snadný úklid

Pracovní plochy jsou ve většině případů umístěny na horní části spodních skříněk kuchyňské linky ve výšce přibližně 80 až 85 centimetrů. Tato výška ale nemusí každému vyhovovat a lze ji poměrně jednoduše přizpůsobit například snížením nebo naopak zvýšením podstavců skříněk. Správně by výška měla být taková, aby při pokrčených rukách byl prostor mezi pracovní plochou a lokty 10 až 15 centimetrů. Varná plocha ale může být i o 10 centimetrů nižší.

Na pracovní plochy musí samozřejmě plynule navazovat i úložná a skladovací místa – skříně, skříňky, police a poličky. Samotné plochy by neměly sloužit pro odkládání různých spotřebičů nebo kuchyňských potřeb a vybavení. Jedinou výjimkou je snad jen často používaná varná konvice nebo kávovar. I pro ně se ale dá ve většině kuchyňských sestav vymyslet samostatné dobře přístupné místo stejně jako pro častěji používanou mikrovlnnou troubu…

Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku
Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku (Zdroj: IKEA)

Rozmístění i velikost jednotlivých pracovních ploch samozřejmě částečně závisí na velikosti a tvaru místnosti i kuchyňské linky. Při jejím plánování je potřeba vycházet z toho, aby pobyt v kuchyni nebyl výrazně fyzicky náročný a nemuselo se neustále přecházet z jednoho místa na druhé. V současné době je mnoho různých ateliérových i kuchyňských studií, kde zdarma podle představ sestaví kuchyni tak, aby měla maximálně prostorově a organizačně tu nejlepší podobu.

Především ve větších kuchyních pult pro přípravu surovin a jejich tepelnou úpravu staví samostatně v prostoru a často navazuje i na jídelní část. Toto řešení je sice atraktivní, ale náročné na místo, složitější je i přemísťování surovin, potravin i hotových jídel. Z hlediska jednoduchosti, rychlosti i údržby je praktičtější klasické uspořádání v řadě nebo rohové.

Velikost, výška od podlahy, materiál, osvětlení a návaznost jednotlivých pracovních ploch jsou jedním ze základních předpokladů, že práce v kuchyni budou mnohem méně fyzicky i časově náročné.

Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku
Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku (Zdroj: Biano)

10 zásad pro plánování nové, nebo přestavbu stávající kuchyňské linky:

  • Kuchyňské zóny a plochy na sebe navazují bez ohledu na tvar linky.
  • Pracovní plochy jsou dostatečně velké a ve správné výšce, nechybí osvětlení.
  • Suroviny a potraviny se skladují v samostatných skříních a skříňkách.
  • Často používané suroviny, potraviny a kuchyňské vybavení jsou uloženy na snadno přístupných místech – výsuvné zásuvky pod pracovní deskou, nejnižší úroveň horních skříněk apod.
  • Méně používané potraviny a suroviny a kuchyňské potřeby jsou uloženy v nejnižší nebo nejvyšší úrovni, případně v rohové části kuchyňské linky.
  • Spodní skříňky mají zásuvky, které jsou mnohem výhodnější a přehlednější než skříňky s klasickými dvířky.
  • Dvířka horních skříněk jsou praktičtější výklopná a s aretací v různých polohách.
  • V zásuvkách i ve skříňkách jsou různé boxy a organizéry.
  • Zásuvky a skříňky se musí otevírat a zavírat bez velké námahy. Ideální je moderní systém „push to open“, kdy na zásuvku nebo dvířka jen jemně zatlačíme.
  • Hrany dvířek mají speciální pásku, která zabraňuje vnikání prachu dovnitř.

Kuchyňská linka a její vybavení je základ všeho, co se v kuchyni děje. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Pokud se vychází z toho, že vše na sebe plynule navazuje, bude vás to bavit i v kuchyni!

Publikováno: 06.10.2021, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Montáž sádrokartonové předstěny z Habito v kuchyni od Rigipsu

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

V kuchyni technici od našeho partnera Rigips montují příčku z vysokopevnostního sádrokartonu Habito. Ten je zvolený hlavně proto, aby udržel váhu naplněných kuchyňských skříněk. Jeho výhodou je pak odolnost proti vlhkosti, požáru a má skvělé akustické vla

Pepa udělal zátěžový test desky Habito. A proč přitom karel visel ve vzduchu?

Karel se bojí, že pokud se budou do sádrokartonové příčky HABITO od Rigipsu v kuchyni věšet skříňky kuchyňské linky, tak se všechno vytrhne a popadá, zničí mu to linku, apod. Pepa ho chce přesvědčit, že se ničeho bát nemusí a tak vymyslel zátěžový test.

Stavba kuchyně v tiny house

Jak na stavbu kuchyně ve vašem Tiny house?

Jak instalovat odpady v kuchyni a na WC v tiny house?

Nainstalovat si opad v kuchyni nebo koupelně v tiny house není jen tak.

Ukázka rodinného domu

Ukázka rodinného domu s širokým využitím úložných prostorů, který si navrhnul sám majitel Josef Poláček.

Vodní filtry

Vilém Hampl si povídá s odbornicí o kvalitě vody a vodních filtrech.

ČTĚTE DÁLE

Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů
Jak pozvat pozitivní energii k sobě domů

Interiér

Domácí harmonie potřebuje dostatek pozitivní energie a čínské učení feng šuej dobře ví, co v našem domově brání jejímu správnému proudění.

Hollywood Regency styl si zamilujete
Hollywood Regency styl si zamilujete

Interiér

Hollywood Regency styl je zpět. Styl, který se zrodil z divadelní fantazie, je okouzlující. Ještě jste o něm neslyšeli? Máme pro vás vše, co potřebujete vědět.

7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání
7 jednoduchých stylingových nápadů, které změní místnost k nepoznání

Interiér

Nudný interiér můžete překvapivě změnit poměrně snadno, a to dokonce i bez peněz. Jak to udělat? Zdá se vám to nemožné? Máme pro vás tipy jak na to.

Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo
Teplo domova i pocit luxusu – to vše přináší do interiéru ořechové dřevo

Interiér

Ořechové dřevo je vítaným prvkem interiérového designu. Tmavé dřevo je velice elegantní. Do našich domovů vnáší příjemnou atmostéru a luxus.

Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám
Zdravé vaření díky vakuovačkám a vakuovacím zásuvkám

Interiér

Vakuovací zásuvky vám umožní uchování potravin, které můžete zatavit do všech typů sáčků za účelem jejich uložení, nebo k úpravě s funkcí sous vide.

Zdravá domácí hořčice bez konzervantů
Zdravá domácí hořčice bez konzervantů

Interiér

Víte, jak chutná domácí hořčice? Sice jinak než ta z obchodu, ale zato je zdravější a kvalitnější. Neobsahuje totiž žádné konzervanty a je plná chutné zeleniny.

Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život
Vdechněte svému bydlení barvu, texturu i život

Interiér

Krásné bydlení je snem každého z nás. Aby dům vypadal luxusně a draze, nemusíme utratit majlant. Existuje pár jednoduchých triků, jak získat bydlení snů.

Provence – to je pohoda a francouzská elegance
Provence – to je pohoda a francouzská elegance

Interiér

Harmonický design, pastelové barvy a záplava květin – to všechno je typické pro provensálský styl, který najde uplatnění i na českém venkově.

Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace
Designérka radí: Jak kombinovat nábytek a dekorace

Interiér

Světlé dřevo v interiéru se hodí téměř ke každému odstínu a vykouzlit z něj dokonalou kompozici v bytě chce mít velkou představivost a trochu odvahy.

Konvektomat představuje revoluci v gastronomii
Konvektomat představuje revoluci v gastronomii

Interiér

Máte velkou rodinu a zároveň dbáte na kvalitní stravu? Pořiďte si konvektomat. I při velkém počtu připravovaných jídel šetří náš čas a peníze.

Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design
Industriální styl bydlení je moderní a opírá se o průmyslový design

Interiér

Jaké preferujete stylové bydlení? Jste spíše romantické duše nebo ryze praktický tvor? Vyzkoušejte industriální stylové bydlení, které je opravdu jedinečné.

Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?
Víte, že se vizuální nepořádek může negativně podepsat nejen na vaší pohodě?

Interiér

Vizuální nepořádek otevřených úložišť má na vás větší vliv, než jste si možná mysleli. Pojďte o tomto problému zjistit více. Poradíme vám, co s ním udělat.