Aby se vám v kuchyni dobře vařilo, chce to správně uspořádat linku

V kuchyni prožijeme poměrně dost svého života. Vaření a vše ostatní, co s ním nějak souvisí, je pro někoho nutnou a často i nemilou povinností, pro jiného zábavou a relaxem. Pokud si ale kuchyni vybavíte správně a účelně, bude pobyt v ní příjemný po každého.

V současné době si můžete vybírat z mnoha typů kuchyní, které mají mnoho tvarů i uspořádání a také jsou vyrobeny z různých materiálů. Kuchyňská linka může být rovná, ve dvou řadách s uličkou, rohová nebo s takzvaným ostrůvkem.

Každé z řešení má svoje klady i zápory, víc než nad samotným vzhledem je ale potřeba uvažovat nad funkčností a praktičností. Mimo jiné je potřeba zachovat návaznost několika základních kuchyňských zón, které zaručují efektivní využití celé linky.

Kuchyňské zóny

Příprava jídel většinou probíhá postupně. Nejprve je potřeba vybrat, zpracovat a připravit potraviny a suroviny, pak je tepelně nebo jiným způsobem upravit a nakonec jídlo naservírovat. Nedílnou součástí je samozřejmě mytí použitého nádobí nebo jeho odkládání do myčky. Kuchyně se tak rozděluje na jednotlivé zóny, kde všechny tyto činnosti probíhají. Pokud na sebe tyto zóny plynule navazují, šetříme svůj drahocenný čas, fyzické síly a často dokonce i drahé energie.

Pro skladování a ukládání surovin a potravin, nádobí, různého vybavení a potřeb, talířů, příborů a sklenic se využívají různé skříňky a skříně, samozřejmě i lednička a mrazák. Tyto části linky by měly být snadno dostupné a také otevíratelné.

Kuchyňská deska pro přípravu surovin a potravin musí být kvalitní a s povrchem, který se dobře udržuje v čistotě. Většinou se používají desky ze dřeva nebo lisovaných desek potažených laminátem, efektní a funkční jsou ale i desky z kameniny, mramoru, keramické dlažby nebo pevného tvrdého dřeva. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů, důležité je i správné a dostatečné osvětlení. V blízkosti desky by měly být snadno dostupné různé kuchyňské potřeby.

Varná zóna – sporák, pečicí trouba, mikrovlnná trouba, varné konvice a další elektrické spotřebiče, které slouží k tepelné úpravě, by měla navazovat na plochu pro přípravu. V těchto místech je uloženo i varné a pečicí nádobí. Výkonný odsavač par je už dnes samozřejmostí.

Plocha pro konečnou úpravu hotových jídel na servírovací nádobí by ideálně – pokud je v kuchyni dostatek prostoru – měla navazovat na varnou zónu. Její povrch by měl být ve stejném provedení jako povrch plochy pro přípravu.

Mycí část by měla být dobře přístupná a na neutrálním místě, protože se používá nejen pro odkládání a mytí použitého nádobí, ale také při přípravě mnoha surovin. V této zóně je dřez – nejlépe s odkapávačem, myčka nádobí, ale také další úložné prostory například na mycí prostředky.

Výška a využití pracovních ploch

Pracovní plochy jsou ve většině případů umístěny na horní části spodních skříněk kuchyňské linky ve výšce přibližně 80 až 85 centimetrů. Tato výška ale nemusí každému vyhovovat a lze ji poměrně jednoduše přizpůsobit například snížením nebo naopak zvýšením podstavců skříněk. Správně by výška měla být taková, aby při pokrčených rukách byl prostor mezi pracovní plochou a lokty 10 až 15 centimetrů. Varná plocha ale může být i o 10 centimetrů nižší.

Na pracovní plochy musí samozřejmě plynule navazovat i úložná a skladovací místa – skříně, skříňky, police a poličky. Samotné plochy by neměly sloužit pro odkládání různých spotřebičů nebo kuchyňských potřeb a vybavení. Jedinou výjimkou je snad jen často používaná varná konvice nebo kávovar. I pro ně se ale dá ve většině kuchyňských sestav vymyslet samostatné dobře přístupné místo, stejně jako pro častěji používanou mikrovlnnou troubu…

Rozmístění i velikost jednotlivých pracovních ploch samozřejmě částečně závisí na velikosti a tvaru místnosti i kuchyňské linky. Při jejím plánování je potřeba vycházet z toho, aby pobyt v kuchyni nebyl výrazně fyzicky náročný a nemuselo se neustále přecházet z jednoho místa na druhé. V současné době je mnoho různých ateliérových i kuchyňských studií, kde zdarma podle představ sestaví kuchyni tak, aby měla maximálně prostorově a organizačně tu nejlepší podobu.

Především ve větších kuchyních pult pro přípravu surovin a jejich tepelnou úpravu staví samostatně v prostoru a často navazuje i na jídelní část. Toto řešení je sice atraktivní, ale náročné na místo, složitější je i přemísťování surovin, potravin i hotových jídel. Z hlediska jednoduchosti, rychlosti i údržby je praktičtější klasické uspořádání v řadě nebo rohové.

Velikost, výška od podlahy, materiál, osvětlení a návaznost jednotlivých pracovních ploch jsou jedním ze základních předpokladů, že práce v kuchyni budou mnohem méně fyzicky i časově náročné.

10 zásad pro plánování nové, nebo přestavbu stávající kuchyňské linky:

  • Kuchyňské zóny a plochy na sebe navazují bez ohledu na tvar linky.
  • Pracovní plochy jsou dostatečně velké a ve správné výšce, nechybí osvětlení.
  • Suroviny a potraviny se skladují v samostatných skříních a skříňkách.
  • Často používané suroviny, potraviny a kuchyňské vybavení jsou uloženy na snadno přístupných místech – výsuvné zásuvky pod pracovní deskou, nejnižší úroveň horních skříněk apod.
  • Méně používané potraviny a suroviny a kuchyňské potřeby jsou uloženy v nejnižší nebo nejvyšší úrovni, případně v rohové části kuchyňské linky.
  • Spodní skříňky mají zásuvky, které jsou mnohem výhodnější a přehlednější než skříňky s klasickými dvířky.
  • Dvířka horních skříněk jsou praktičtější výklopná a s aretací v různých polohách.
  • V zásuvkách i ve skříňkách jsou různé boxy a organizéry.
  • Zásuvky a skříňky se musí otevírat a zavírat bez velké námahy. Ideální je moderní systém „push to open“, kdy na zásuvku nebo dvířka jen jemně zatlačíme.
  • Hrany dvířek mají speciální pásku, která zabraňuje vnikání prachu dovnitř.

Kuchyňská linka a její vybavení je základ všeho, co se v kuchyni děje. Šetřit se v tomto případě opravdu nevyplatí. Pokud se vychází z toho, že vše na sebe plynule navazuje, bude vás to bavit i v kuchyni!

Text: Zdeněk Urban

1.12.2016 10:01

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist